Προστασία μέρα-νύχτα από σωληνάρια και μπουκαλάκια

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα. ‘Η αναζητούσαν τα ίδια σκευάσματα από τον φαρμακοποιό της περιοχής, που τα προμήθευε σε γυάλινα μπουκαλάκια ή και πορσελάνινα βαζάκια, σαν το πάλλευκο και πορσελάνινο δέρμα τους που το ζηλεύουμε στις παλιές φωτογραφίες.
Αν σήμερα όλα αυτά αυτό φαντάζουν γραφικά, ας αναλογιστούμε ότι οι ..σπιτικές αυτές συνταγές ήταν προπομποί των organic σύγχρονων καλλυντικών του σήμερα. Και όχι μόνο.
Η ισχυρότατη, βαριά πια, βιομηχανία καλλυντικών, που στηρίζεται σε αντίστοιχους βιομηχανικούς κολοσσούς και επιστημονικά κι ερευνητικά εργαστήρια κοσμετολογίας, καλείται να «θωρακίσει» την υγεία του δέρματος μας (μιλάμε για το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας) και κατ’ επέκταση να εξασφαλίσει την καλή και όμορφη του όψη ακόμα και στην πολύ ώριμη ηλικία μας. Εχθροί, ο σημερινός τρόπος ζωής που μας απειλεί με μόλυνση της ατμόσφαιρας, η πολύ εχθρική ηλιακή ακτινοβολία, το στρες, νοσήματα κι επιδημίες, κι όσον αφορά στις γυναίκες, που διεκδίκησαν και κατέκτησαν με κόπο μια θέση στις άλλοτε αντρικές αρένες, περισσότερες ρυτίδες έγνοιας από ό,τι οι μανάδες τους.

Είναι λοιπόν σημαντικό μαζί με το όραμα της αντιγήρανσης να προσβλέπουμε στον παράγοντα «ασφάλεια» που η τελευταία λέξη της επιστήμης ενισχύει τα καλλυντικά, περιποίησης και ομορφιάς.
Να μια περιληπτική σύνοψη των απαραίτητων προδιαγραφών τους ως «οι ακοίμητοι φρουροί » του δέρματος μας:

Δείκτες Προστασίας: Οι δείκτες προστασίας σε καλλυντικά περιλαμβάνουν τον ήλιο, τον ρύπο, και την ελεύθερη ακτινοβολία. Η χρήση κρεμών  ηλίου και καλλυντικών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και την ακτινοβολία UV.

  1. Τα καλλυντικά που περιέχουν ένδειξη SPF (Παράγοντας Προστασίας από τον Ήλιο) προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα, φωτογήρανση, πρόωρη γήρανση.
  2. Προστασία από τους ρύπους: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες κρεμών και ορισμένων συστατικών, όπως βιταμίνη C και βιταμίνη E, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των ρύπων.
  3. Προστασία από την ελεύθερη ακτινοβολία: Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η καφεΐνη και η προβιταμίνη Β5, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ελεύθερων ριζών και την προστασία του δέρματος από τις καταστροφικές επιπτώσεις τους.

 Αντι-Αλλεργικές Ιδιότητες: Ορισμένα καλλυντικά προσφέρουν αντι-αλλεργικές ιδιότητες, δηλαδή μειώνουν την πιθανότητα ερεθισμών και αλλεργικών αντιδράσεων. Συστατικά όπως παραβένες και βαρέα μέταλλα πρέπει να αποφεύγονται σε ευαίσθητα δέρματα. 

Τα καλλυντικά που δεν περιέχουν συστατικά που συχνά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως αρώματα και συντηρητικά, είναι προτιμητέα για αυτούς που έχουν ευαίσθητο δέρμα.
Ορισμένοι φυσικοί παράγοντες, όπως το λάδι από καλέντουλα και η αλόη βέρα, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος.

Αντι-Γήρανση: Τα καλλυντικά που προσφέρουν αντι-γηραντική δράση μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των ρυτίδων, την αύξηση της λάμψης και τη βελτίωση της υφής του δέρματος. Συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά μπορούν να είναι χρήσιμα σε αυτό το πλαίσιο. Συστατικά όπως η ρετινόλη (βιταμίνη Α) και το κοένζυμη Q10 είναι επίσης γνωστά για την αντι-γηραντική τους δράση.
Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να (μάθουμε να) διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων, να αποφεύγουμε αμφίοβολα συστατικά και να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς κατά περίπτωση, ιατρούς δερματολόγους, φαρμακοποιούς, αισθητικούς για τη σωστή διάγνωση του δικού μας δέρματος και των αναγκών του.

Αν νοσταλγείτε την «παλιά καλή εποχή» που περιγράψαμε στην αρχή, όπου «όλα ήταν πιο εύκολα», φανταστείτε λίγο το πρόσωπο σας εκτεθειμένο στο σημερινό περιβάλλον με εκείνα τα «ψιμύθια» μόνο στη διάθεση σας, για να νιώσετε απόλυτη την ασφάλεια και τη σιγουριά που επιστήμη και τεχνολογία βάζουν φρουρούς ενάντια στη γήρανση.
Νομίζω, όχι μόνο του δέρματος μας αλλά και της ψυχολογίας μας.

Υ.Γ. H κυρία ‘Εφη Μπελέ απουσιάζει.

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

18/05/2024

Γιορτάζοντας την περασμένη Κυριακή τη Μητέρα, είδα την ανάρτηση της (πολύ) φίλης, Καρολίνας Μέρμηγκα, η οποία για κάποιο λόγο εντυπώθηκε στην καρδιά μου: «γιορτάζει και η μη-μητέρα.

18/05/2024

Από τις πολλές και μεγάλες μετακομίσεις που έχω κάνει στη ζωή μου ως τώρα, κρατώ ως τα πολυτιμότερα αποθηκευμένα – και μηδέποτε προς απορρίμματα- κάποιες κούτες με χειρόγραφες αλληλογραφίες: με γονείς, με ξενιτεμένο αδελφό, με φιλενάδες, με συμμαθήτριες, με αγαπημένους. Και με παιδιά, από τις διάφορες κατασκηνώσεις τους, ή από το σπίτι, όταν εμείς οι γονείς λείπαμε σε κάποιο ταξίδι.

18/05/2024

Η Μόνη της Χώρας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, είναι κτισμένη στον έκτο λόφο της Κωνσταντινούπολης νότια του Κερατίου κόλπου και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σωτήρα Χριστό.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας