Πώς να τεστάρετε τη φυσική σας κατάσταση χωρίς να ζυγίζεστε!

(Μετάφραση και αναδημοσίευση από την Huffingtonpost.co.uk.)

Το νούμερο που μας δείχνει η ζυγαριά δεν μετράει και τόσο όσον αφορά στην εκτίμηση της συνολικής φυσικής μας κατάστασης. 
Τα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι αναρίθμητα – από την καλή  ψυχική υγεία μέχρι τη σωματική αντοχή και τον βελτιωμένο ύπνο.
Ωστόσο, πολύ συχνά, εστιάζουμε στην άσκηση μόνο και μόνο για τη μείωση του βάρους, του λίπους στην κοιλιακή χώρα, κλπ.
Για πολύ κόσμο όμως, αυτό σημαίνει αρκετές συναισθηματικές επιπλοκές που δημιουργούν εμπόδια στη σωματική άσκηση και κυρίως στέρηση  από την υγιή εμπειρία της χαράς που μπορεί να φέρει η άσκηση. 
Επιπλέον, το να μετράμε την πρόοδο της φυσικής μας κατάστασης με ένα νούμερο στη ζυγαριά δεν είναι  εντελώς ακριβής υπολογισμός, μιας και οι περισσότερες μορφές άσκησης επιφέρουν αύξηση της μυϊκής μάζας. Οι μύες έχουν πυκνότερη σύνθεση από το λίπος, που σημαίνει ότι με περισσότερη άσκηση μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση βάρους, με την πάροδο του χρόνου.

Πρόσφατες έρευνες όμως διατείνονται ότι το βάρος και το μέγεθος του σώματος δεν προδικάζουν απαραίτητα καλή υγεία.

Ωστόσο, το να παρακολουθείτε και  να καταγράφετε τις επιδόσεις και την πρόοδο σας  σας κατά χρονικά διαστήματα μπορεί συχνά να σας κινητοποιεί για όλο και περισσότερη βελτίωση και για συνέχιση του προγράμματος σας.

Θέσετε προσωπικούς στόχους άσκησης

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα το σώμα σας και τη φυσική σας κατάσταση από εσάς. Το να θέσετε εσείς τους προσωπικούς  στόχους της  καλής φυσικής σας κατάστασης, παρόλη την προσωπική ευθύνη που αναλαμβάνετε, είναι βοηθητικό.
Είτε πρόκειται για ένα έξτρα χιλιόμετρο στο διάστημα κάποιων εβδομάδων, ή το να αντέξετε μερικά  δευτερόλεπτα παραπάνω στη στάση σανίδα, ή να σηκώσετε παραπάνω βάρος, σημαίνει ότι δίνετε  στον εαυτό σας ένα καινούργιο στόχο για κατάκτηση. Μόλις ξεπεράσετε το προσωπικό σας ρεκόρ, θα νιώσετε τη θετική επίπτωση στη φυσική σας κατάσταση τόσο, ώστε ούτε που θα χρειάζεται να ανεβείτε στη ζυγαριά.

Τσεκάρετε τον καρδιακό παλμό σας.

Ο σφυγμός είναι ένας ισχυρός δείκτης της γενικής φυσικής μας κατάστασης. Για τους υγιείς ενήλικες ο σφυγμός σε ηρεμία πρέπει να κυμαίνεται από 60-80 παλμούς το λεπτό, αλλά αν είστε αγύμναστοι μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε περισσότερους. Καταγράφετε τον σφυγμό σας μετά από κάθε προπόνηση και δείτε πώς βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά στον χρόνο.
Ο υγιής καρδιακός παλμός μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, γενικά.

Δώστε προσοχή στην καθημερινή σας ζωή

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε  πόσο πιο εύκολα μπορείτε τώρα να κάνετε κάποια πράγματα καθώς αυξάνετε τις συνήθειες άσκησης σας. Μήπως το κουβάλημα από το σουπερμάρκετ δεν είναι πια τόσο δύσκολη αγγαρεία; Το να παίρνετε τα παιδιά από το σχολείο; Το να σηκώνεστε πιο εύκολα από αυτόν τον αναπαυτικό, μαλακό καναπέ; Όλα αυτά οφείλονται  στην καλή φυσική σας κατάσταση και την πιο σοβαρή άσκηση! 
Το να συνειδητοποιήσετε πόσα πολλά περισσότερα πράγματα μπορείτε να κάνετε από πριν, σας κινητοποιεί να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο και να μην σας χρειάζεται πια καμία ζυγαριά!

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρόσφατα άρθρα

27/05/2023

Από την -όχι τόσο παλιά- εποχή, που η χρήση καλλυντικών ξεκινούσε μετά τα 30, με εξαίρεση κάποιες ψαγμένες 25άρες beautyfreaks, και που η προσφώνηση «γιαγιά» ξεκινούσε στα 50, μέχρι τις σημερινές 65άρες «κοπέλες», η απόσταση είναι τεράστια..

27/05/2023

Στην αρχαιότητα, τα περίφημα ιερατικά  Ασκληπιεία ήταν ‘ιατρεία ψυχής’ και θεράπευαν τους ασθενείς με την ερμηνεία των ονείρων  και την Αριστοτελική  ‘μέθεξη’ η οποία συντελείται μέχρι σήμερα  στις παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας, μέσα στο θέατρο της Επίδαυρου και σε κάθε θέατρο που συνόδευε τα  θεραπευτικά, λατρευτικά κέντρα των Ασκληπιειων .

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκλειστικό υλικό στo email σας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας