Portrait of a Legend: Dr. Ana Aslan (1897-1988)

«Το να είναι κανείς για πάντα νέος δεν σημαίνει να είναι 20 χρονών. Σημαίνει να είναι αισιόδοξος, να  νοιώθει καλά, να έχει έναν στόχο για τον όποιον αξίζει να αγωνίζεται και να τον επιτυγχάνει.»
Τάδε έφη η σπουδαία Ρουμάνα Βιολόγος και Γεροντολόγος, ‘Ανα Ασλάν, εφευρέτης  των φαρμάκων Gerovital (H3) και Aslavital*.

Το 1952 Ίδρυσε στο Βουκουρεστι το πρώτο Ινστιτούτο Γηριατρικης και Γεροντολογίας στον κόσμο που αργότερα πήρε το όνομα της: Institute of Gerontology and Geriatrics  Ana Aslan .
Έγινε διάσημη για την επινόηση του όρου «Γεροντολογία».

Ήταν η πρώτη επιστήμων  ερευνήτρια που ανακάλυψε  μια θεραπευτική μεθοδολογία για την πρόληψη της διαδικασίας της γήρανσης με παγκόσμια αποδοχή και επιβράβευση .

Έγραψε πολλές μελέτες και βιβλία σχετικα με την Γεροντολογία . 

Βραβεύτηκε από πολλές διεθνείς Ακαδημίες και θεωρείται ιδρυτικό μέλος της σύγχρονης γηριατρικής επιστήμης .

Συναντήσεις στο Βουκουρέστι με την Άνα Ασλάν: 

Είχα την μεγάλη τύχη να γνωρίσω την Άνα Ασλάν το 1986 και έμεινε μέσα μου ανεξίτηλη η ακτινοβολία της παρουσίας της και η κομψότητα  της εμφάνισης της.

Η ίδια ήταν η ζωντανή επιβεβαίωση της φιλοσοφίας της για την «τρίτη ηλικία». Με έντονο ερευνητικό  βλέμμα, οξυδερκή σκέψη και απόλυτη εσωτερική ισορροπία, έδινε την εικόνα μιας εμβληματικής  προσωπικότητας που υποστηρίζει με πάθος την επαναστατική της ανακάλυψη.

Συνδεθήκαμε αμέσως γιατί αγαπούσε  πολύ την Ελλάδα και την ενδιέφερε η ιστορία μας και η Ιπποκρατική ιατρική. Πάντα  έλεγε ότι η κοινή μας βυζαντινή παράδοση ένωνε διαχρονικά τους λαούς μας. Ήταν δε υπερήφανη για τους σημαντικούς Έλληνες ασθενείς της.

Μιλούσε πολλές γλώσσες και είχε ευρωπαικη παιδεία, όπως όλοι οι Ρουμάνοι διανοούμενοι. Την επισκεπτόμουν συχνά στην γηριατρική κλινική της στο Otopeni, σε ένα ωραίο προάστιο έξω από το Βουκουρέστι .

Για μένα είχε τεράστια σημασία και μεγάλη αξια η προσωπική επαφή με μια  φωτισμένη  επιστήμονα που χάρισε στην ανθρωπότητα το πρώτο ελιξίριο της παρατεταμένης νεότητας προλαβαίνοντας και συχνά ανατρέποντας την φθορά του γήρατος.

Έμαθα πολλά από την Άνα Ασλάν, αλλά κυρίως με μύησε στα μυστικά της μακροζωίας που μας θωρακίζουν  για την βιολογική διαδρομή ενάντια στην «ασθένεια του γήρατος» όπως συνήθιζε η ίδια να αποκαλεί την τρίτη ηλικία.

Με  δίδαξε  τότε με τρόπο γενναιόδωρα απλό ,στα πλαίσια της φιλικής μας σχέσης, τους χρυσούς κανόνες που σήμερα αποτελούν την βάση της προληπτικής  γηριατρικής και πλαισιώνουν την επαναστατική θεραπεία του  gerovital (H3).
«Ο πρώτος καθοριστικός  κανόνας αφορά στην ψυχολογική  μας κατάσταση, μεγαλώνοντας». 

Η ενδελεχής έρευνα της στα   θέματα  της γήρανσης την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η πρόωρη παραίτηση γερνά την ψυχή ,η οποία νομοτελειακά παρασύρει το σώμα, αποδυναμώνοντας καταλυτικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επέμενε σε αυτό, εξηγώντας τον τεράστιο ρόλο που παίζει η ψυχική  ισορροπία στον οργανισμό μας, τονίζοντας δε ότι μετά από τα εξήντα  καμμία ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά παρά μόνον παρηγορητικά, με φαρμακευτική αγωγή. 

Την άκουγα με δέος να μου μιλά λέγοντας μου σχεδόν περιπαιχτικά.
«Πρόσεχε μην αποτύχεις την έξοδο σου από την ζωη! Χρειάζεται προετοιμασία η τελευταία διαδρομή για να δώσεις παράταση στην ζωη και να αναστείλεις την φθορά».

«Να περπατάς πολύ ακολουθώντας  τον ρυθμό της  καρδιάς σου Να την αφουγκραζεσαι την καρδιά και να μην την κουράζεις»

Όσο μιλούσε εγώ σημείωνα και εκείνη χαμογελούσε με νόημα. Είχε χιούμορ και γελούσε με τις αφελείς ερωτήσεις μου. Νέα ακόμα εγώ, είχα την  αγωνία να μάθω ποια ήταν τα πρώτα δείγματα, τα πρώτα σημάδια όταν αρχίζεις να γερνάς και με καθησύχαζε λέγοντας απλά ότι:

«Ξυπνάς ένα πρωί και μπροστά στον καθρέφτη βλέπεις την πρώτη ρυτίδα! Και τότε, χωρίς φόβο, πρέπει να υιοθετήσεις  συνειδητά και σταθερά ένα νέο τρόπο ζωής σε αρμονία με την ιδιοσυγκρασία σου . Με σωστή διατροφή, με καλούς  φίλους ,με πολλά ενδιαφέροντα , με θετική σκέψη, με προσαρμοστικότητα σε νέους ρυθμούς και με φιλοσοφική διάθεση».

Αυτά και άλλα πολλά μου έλεγε η Άνα Ασλάν τα απογεύματα που πίναμε τσάι στο σαλόνι της  κλινικής της  στο Βουκουρέστι.

Εκεί όπου δεχόταν τους διάσημους ασθενείς της που ακολουθούσαν την περίφημη πρωτοποριακή θεραπεία της γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες.

20 Μαΐου του 1988 απεβίωσε στο Βουκουρέστι.
Μόνη, χωρίς απογόνους, αφήνοντας όμως μια σπουδαία ιατρική παρακαταθήκη .

Ήμουν εκεί. Και πρόλαβα να την αποχαιρετήσω και να την ευχαριστήσω για την τεράστια προσφορά της στην ανθρωπότητα.

*Οι θεραπείες της και τα πιστοποιημένα καλλυντικά Gerovital και Aslavital κυκλοφορούν παγκοσμίως . 
**Στη φωτογραφία της Dr. Aslan διακρίνεται ιδιόχειρη αφιέρωση της στην αρθρογράφο

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

18/05/2024

Γιορτάζοντας την περασμένη Κυριακή τη Μητέρα, είδα την ανάρτηση της (πολύ) φίλης, Καρολίνας Μέρμηγκα, η οποία για κάποιο λόγο εντυπώθηκε στην καρδιά μου: «γιορτάζει και η μη-μητέρα.

18/05/2024

Από τις πολλές και μεγάλες μετακομίσεις που έχω κάνει στη ζωή μου ως τώρα, κρατώ ως τα πολυτιμότερα αποθηκευμένα – και μηδέποτε προς απορρίμματα- κάποιες κούτες με χειρόγραφες αλληλογραφίες: με γονείς, με ξενιτεμένο αδελφό, με φιλενάδες, με συμμαθήτριες, με αγαπημένους. Και με παιδιά, από τις διάφορες κατασκηνώσεις τους, ή από το σπίτι, όταν εμείς οι γονείς λείπαμε σε κάποιο ταξίδι.

18/05/2024

Η Μόνη της Χώρας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, είναι κτισμένη στον έκτο λόφο της Κωνσταντινούπολης νότια του Κερατίου κόλπου και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σωτήρα Χριστό.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας