Η κορτιζόλη και ο καλλιτέχνης

Ερεύνα – και ίσως πιστέψεις
(Μέρος Α’)

Η τέχνη ανοίγει ορίζοντες, εξασκεί το νοητικό. «Όπου και αν με οδήγησαν οι θεωρίες μου, ένας ποιητής είχε φτάσει εκεί πριν από μένα» είπε ο Φρόυντ. 
Θα μπορούσε να πει ζωγράφος, μουσικός, ηθοποιός, σκηνοθέτης ή απλά αναγνώστης, ακροατής, θεατής. 

Η τέχνη  ετυμολογικά προέρχεται από τον αόριστο του  ρήματος «τίκτω» γεννώ (έτεκον) και δε συντελεί μόνο στην εξέλιξη της κοινωνίας μας, αλλά είναι και σημαντικό αγχολυτικό! Επιστημονικές μελέτες έδειξαν, ότι τα επίπεδα άγχους/στρες, μειώθηκαν μετά την επίσκεψη  σ’ ένα  μουσείο ή μετά από μια συναυλία κλασικής μουσικής (μετρώντας τα επίπεδα κορτιζόλης – της ορμόνης του άγχους- στην είσοδο και στην έξοδο).

Ο εγκέφαλος έχει τμήματα για την απόλαυση και τα θετικά συναισθήματα, τα οποία ενεργοποιούνται με την ενασχόλησή μας με την τέχνη, είτε ως παρατηρητές  ακόμη κι αν δεν την κατανοούμε πλήρως – είτε ως  «δράστες» της. 
Η τέχνη  λοιπόν, μειώνει το άγχος, μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και αυξάνει την αντοχή στον πόνο

Οι μελέτες έδειξαν, ότι η τέχνη είναι  ωφέλιμη είτε ως απλή επαφή – αναγνώστης, θεατής, κλπ- είτε πολύ περισσότερο ως αναπαραγωγή της από το άτομο, καθώς βελτιώνει την μνήμη, ανεβάζει τα επίπεδα απόλαυσης και αυτοεκτίμησης και, εν τέλει, τη διάθεση. Παράδειγμα, τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική έχουν καλύτερη μνήμη (λόγω βελτιωμένης λειτουργίας του κροταφικού λοβού του εγκεφάλου). Αντίστοιχα αποτελέσματα φάνηκαν και με τη ζωγραφική (είτε κάποιος έχει ταλέντο, είτε όχι). 
Λίγη ώρα ενασχόλησης (45’) μείωσε σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης στο 75% των ατόμων, που συμμετείχαν στη μελέτη. Το υπόλοιπο 25% που ανέβασε κορτιζόλη (όχι σε παθολογικά επίπεδα) σχετίστηκε ίσως με την ευχάριστη διέγερση λόγω της δημιουργίας. 

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη, που παράγεται στο φλοιό των επινεφριδίων (κορτ/ cortex = φλοιός) τα οποία βρίσκονται πάνω από τα νεφρά μας και είναι μια από τις σημαντικότερες ουσίες του οργανισμού για την πρωινή εγρήγορση και για την ενεργειακή ώθηση της ημέρας (μαζί με την αδρεναλίνη και τη ντοπαμίνη). Είναι ουσία που κινητοποιεί το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τις φλεγμονές.
Εκκρίνεται στο υγιές «άγχος»- εγρήγορση, που είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας, μα στην υπερβολή της (50 έως 100 φορές πάνω από το φυσιολογικό) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Στην χρόνια υπερέκκρισή της, δημιουργείται τοξικό περιβάλλον διότι πολλά όργανα έχουν υποδοχείς της και πλημμυρίζουν, αρχίζοντας έτσι ένα κατακλυσμό αντιδράσεων, που σε χρόνια βάση εξαντλεί τον οργανισμό αποσυντονίζοντας το ανοσοποιητικό και ανοίγοντας την πόρτα στις φλεγμονές. 

Στο β’ μέρος (στο επόμενο τεύχος) θα αναλυθούν απλά τα συστήματα που συμμετέχουν και βλάπτονται από το  χρόνιο στρες, η διαφορά της κορτιζόλης από το φάρμακο κορτιζόνη (που σχεδόν όλοι «αντιπαθούν»), τα συμπτώματα  που μόνοι μας μπορούμε να εντοπίσουμε στο σώμα μας και να καταλάβουμε πως είμαστε σε χρόνιο στρες και τέλος απλές καθημερινές λύσεις  αυτοβελτίωσης του οργανισμού μας και της ποιότητας της ζωής μας, μέσω διαχείρισης του άγχους με σκοπό όχι μόνο την ψυχική ευεξία, μα και την καλύτερη σωματική λειτουργία. 

….. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 

«Άγχος που σε αγχώνει 
και στην αγχόνη απάνω,
σε παγώνει !»  
Ευτυχία 

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρόσφατα άρθρα

18/11/2023

Εδώ και μερικούς μήνες η εντυπωσιακή Στοά Αρσακείου (Πανεπιστημίου 49),  έρημη και εγκαταλελειμμένη  για αρκετά χρόνια,  ετοιμάζεται πυρετωδώς για ν' αποκτήσει ξανά ζωή και να μετατραπεί σε  μια πρότυπη αγορά τροφίμων («Food Hall»), παρόμοια μ' αυτές που υπάρχουν σε πόλεις του εξωτερικού.  

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκλειστικό υλικό στo email σας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας