Search
Close this search box.

Μάκης Φωκάς
Ένας πολυσχιδής, ενεργός Justanumber

Ο τουρισμός στο DNA του, ο Ολυμπισμός και οι Αγώνες στην καρδιά του, ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ η μεγάλη του αγάπη, η συγγραφή η κλίση του, η Ραδιοφωνία ο ναός του…
Σκιαγραφούμε αδρά εδώ σήμερα το πορτραίτο ενός Κυρίου με ψυχή και καρδιά εντελώς justanumber.

-Κύριε Φωκά, διατρέχοντας το επαγγελματικό  βιογραφικό σας, εντοπίζει κανείς τρεις κύριες επαγγελματικές κι επιχειρηματικές ενασχολήσεις σας, αυτή του τουριστικού κλάδου, του αθλητισμού, μέσω υποστήριξης οργάνωσης Ολυμπιακών Αγών και Ολυμπισμού γενικότερα και την συμβολή σας τα τελευταία 10 χρόνια έως και σήμερα, στην ανάπτυξη του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ. Και οι τρεις σας «καριέρες», εφάπτονται ή και τέμνονται μεταξύ τους. Εσείς πώς τις «ιεραρχείτε» στο προσωπικό, συναισθηματικό πεδίο σας;

Όπως εντοπίσατε στο βιογραφικό μου πράγματι υπάρχουν τρεις κύριες απασχολήσεις.
Θα μου επιστρέψετε να αναφέρω και μία τέταρτη εξ ίσου σημαντική, την συμμετοχή μου σαν ιδρυτικό στέλεχος στον πρώτο ελεύθερο, μη κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας μας, στον Ιστορικό ΑΘΗΝΑ 9.84, στον οποίο υπηρέτησα ως υψηλόβαθμο στέλεχος επί 12 χρόνια.
Συναισθηματικά, δεν μπορώ παρά να θεωρήσω σημαντικότερη την ενασχόληση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ως Γενικός Διευθυντής Υπηρεσιών Διατροφής και μέλος του Κέντρου Διοίκησης Αγώνων.
Από την διεκδίκηση έως το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων επί 6 χρόνια, ένιωθα καθημερινά περήφανος και μπορώ να πω συγκινημένος που ήμουνα μέλος μιας ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι με εργατικότητα, πίστη στο όραμα, μεθοδικότητα και αγάπη καταφέραμε τελικά να γίνουν κατά γενική ομολογία οι πιο πετυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες και έγιναν από την μικρότερη χώρα (πλην Φινλανδίας το 1952) που διοργάνωσε ποτέ τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Τι να πρωτοθυμηθώ, τις 15.000.000 μερίδες φαγητό που δώσαμε σε 35 διαφορετικές τοποθεσίες μέσα σε 20 μέρες, την καταπληκτική τελετή έναρξης, τον ζήλο, την επαγγελματικότητα, το κέφι των εργαζομένων αλλά και τους ακόμα καλύτερους εθελοντές μας; Θα μπορώ να μιλάω για ώρες για το καταπληκτικό επίτευγμα της διοργάνωσης υπό την καθοδήγηση της Γιάννας Αγγελοπούλου και του Μάρτων Σίμιτσεκ, για να επιτευχθεί τελικά το ακατόρθωτο με τη βοήθεια όλων των Ελλήνων.
Οι άλλες 3 βασικές μου επαγγελματικές ενασχολήσεις υπήρξαν εξίσου σημαντικές και τις αναπολώ με αγάπη, αλλά και σεβασμό.
Ο Τουρισμός είναι θα έλεγα στο αίμα μου. Από τότε που γεννήθηκα – ο πατέρας μου Νικόλαος Φωκάς είναι ο θεμελιωτής του ελληνικού τουρισμού μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο – άκουγα τη λέξη τουρισμός, οπότε και εγώ με τη σειρά μου έβαλα ένα λιθαράκι στην τουριστική ιστορία της χώρας μας, ως Ξενοδόχος, ως Καθηγητής στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, ως Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για 4 διετίες, ως Διευθύνων Σύμβουλος στην ΞΕΝΙΑ ΑΕ, ως Μελετητής τουρισμού και γενικότερα ως Άνθρωπος του τουρισμού «Homo turisticus».
Τελευταία μου και σημερινή ενασχόληση είναι ο Φιλολογικός Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, το σπίτι της Λογιοσύνης, που στέκει αγέρωχο και σκορπίζει απλόχερα πολιτισμικό φως, από το 1865 που ιδρύθηκε έως σήμερα.
Σαν συμπέρασμα μπορώ να πω ότι μετά περίπου από 60 χρόνια επαγγελματική ενασχόλησης, μπορώ να αισθάνομαι ευτυχισμένος, θα έλεγα ευλογημένος, είμαι γεμάτος από εμπειρίες, από ωραίες θύμησες, από αναπολήσεις και πάντα με κέφι για νέες δημιουργίες στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ.

Πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, στο Παρίσι. Από την τεράστια πείρα σας τόσο από Ολυμπιακούς όσο και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, ποια σημεία νομίζετε ότι χρήζουν άμεσης και ιδιαίτερης προσοχής σε αυτούς τους γενικά δύσκολους καιρούς που βιώνουμε;

Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, πιστεύω ότι εκεί που πρέπει κυρίως να επικεντρωθεί η Οργανωτική Επιτροπή είναι η ασφάλεια των αγώνων, γιατί δυστυχώς η εποχή μας είναι δύσκολη και ο κόσμος είναι ταραγμένος.
Το δεύτερο θέμα είναι η εξάπλωση της πληγής του doping παρά τις προσπάθειες της WADA και της ΔΟΕ. Αξίζει να πω ότι σύμφωνα με όσα μου έχει πει ο Πρόεδρος της WADA το doping θα είναι πάντα λίγο πιο μπροστά από το antidoping.
Θέλω να πιστεύω ότι και τα 2 παραπάνω θέματα θα αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πως όλοι μας θα απολαύσουμε Καλούς Αγώνες.

Ο τουρισμός είναι γνωστό ότι αποτελεί την βαριά βιομηχανία – πια- στη χώρα μας. Πώς αξιολογείτε το στίγμα του σήμερα και ποιες οι προκλήσεις που απαιτούν εγρήγορση;

Τουρισμός σήμερα είναι η μόνη βαριά βιομηχανία που έμεινε στη χώρα μας. Είναι όμως μια βιομηχανία ιδιαίτερα ευαίσθητη και εξαρτημένη και από εξωγενείς παράγοντες μη ελεγχόμενους από εμάς.
Είναι μια βιομηχανία που έχει να κάνει με πρώτη ύλη τον άνθρωπο – άρα από τη φύση της είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και πολύ ευαίσθητη σε εξωτερικά ερεθίσματα.
Το μεγαλύτερο σημερινό πρόβλημα είναι ο υπερτουρισμός, δηλαδή το να έρχονται περισσότεροι τουρίστες από όσους μπορεί ο κάθε τόπος να εξυπηρετήσει αξιοπρεπώς.
Τέλος, ένα δεύτερο θέμα είναι η τουριστική συνείδηση. Πρέπει και έπρεπε κατά τη γνώμη μου εδώ και καιρό, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, το μάθημα «τουριστική συνείδηση» να διδάσκεται στα σχολεία, από τις μικρές ηλικίες.

Πείτε μας παρακαλώ για το τρέχον έργο σας και το προσωπικό σας όραμα για τον ΠΑΡΝΑΣΣΟ.

Το όραμά στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ, τη σημερινή μου μεγάλη αγάπη, έχω εκλεγεί Γενικός Γραμματέας και πρέπει να πω ότι αντιμετωπίζω με δέος τη θέση την οποία κάποτε κατείχε ο Κωστής Παλαμάς!
Σαν Γεν. Γραμματέας, μαζί με τον Πρόεδρο καθηγητή Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο, έχουμε την διοίκηση του Συλλόγου.
Επιθυμία μας είναι ο Γηραιός ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ με το τεράστιο Παρελθόν να έχει Παρόν, αλλά και Μέλλον.
Μέσα σε 3 χρόνια έχουμε πετύχει να μπει ο Σύλλογος πάλι στο πολιτισμικό και όχι μόνο γίγνεσθαι της χώρας μας με εκδηλώσεις, ομιλίες, εκδόσεις, επισκέψεις σχολείων, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικά εργαστήρια, ανταποκριτές σε όλη την Ελλάδα και πάρα πολλά άλλα τα οποία χρειάζονται πολλές ώρες για να αναπτύξω.

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή που εισήγαγε η 4η τεχνολογική επανάσταση. Πόσο και πώς προσαρμόζεται ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και το κοινό του σε αυτή;

Στο μέτρο του δυνατού προσαρμόζεται ο Σύλλογος στη Τεχνολογική Επανάσταση, στην οποία ζούμε:

 • Έχουμε δημιουργήσει μία νέα, σύγχρονη ιστοσελίδα, για μια πιο εύκολη και γρήγορη ενημέρωση για τα νέα και τις εκδηλώσεις του Συλλόγου.
 • Έχουμε τοποθετήσει barcode σε κάθε έργο τέχνης της Πινακοθήκης, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να πληροφορηθούν την ιστορία του πίνακα.
 • Έχουμε καταλογογραφίσει τους 90000 τόμους της Βιβλιοθήκης μας και ταυτόχρονα προχωράει και η ψηφιοποίησή τους.
 • Έχουμε αναπτύξει σχέσεις με καθημερινή ενημέρωση και πολλά διαδικτυακά μέσα.

Γενικότερα προσπαθούμε ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ να είναι μέσα στην επικαιρότητα, χρησιμοποιώντας κατά το δυνατόν τη σημερινή τεχνολογία.

Εκτός των άλλων είστε και συγγραφέας τριών βιβλίων – Μιλήστε μας λίγο για αυτά καθώς και για τις συγγραφικές σας συνήθειες.

Τα βιβλία στα οποία αναφέρεστε θα έλεγα ότι είναι δημιουργήματα – hobby παρά μου προσδίδουν την συγγραφική ιδιότητα.
Το ένα «Γιατί ήμουν εγώ γιατί ήταν εκείνος» είναι περίπου 1000 σελίδες. Το γράψαμε μαζί με έναν φίλο τον Ευγένιο Πιέρρη.
Κυκλοφόρησε σε 2800 αντίτυπα και έχει εξαντληθεί προ πολλού.
Το βιβλίο αυτό ο αείμνηστος Θάνος Κουτούπης, γκουρού των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα, το είχε αποκαλέσει ΠΙΕΡΡΟΦΩΚΙΑΔΑ και γενικά έχει λεχθεί ότι είναι μία ανατομία της μεταπολεμικής αθηναϊκής κοινωνίας, αλλά και με πολλά ιστορικά στοιχεία της εποχής.
Το άλλο ήταν το «Ένα μικρό καράβι» και είναι συλλογικό έργο για τα 10 χρόνια ελεύθερης ραδιοφωνίας.
Το τρίτο είναι «Συνταγές της ελληνικής κουζίνας», το οποίο γράφτηκε με την βοήθεια του τότε Αρχιμάγειρα του Προεδρικού Μεγάρου Κώστα Σκούρα.
Εκδόθηκε σε 60000 αντίτυπα και δόθηκε δωρεάν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε όλους του αθλητές, συνοδούς, δημοσιογράφους με απώτερο σκοπό την προώθηση της Ελληνικής Διατροφής με Μεσογειακά Στοιχεία και όχι της μεσογειακής κουζίνας όπως κακώς, κατά την άποψή μου, αναφέρεται.

-Ως μέλος της «κοινότητας JAN» – συνδρομητής – θα ήθελα να απευθύνετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες/χρήστες του just a number.

Δεν θεωρώ ότι είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να απευθύνω μηνύματα και το μόνο που μπορώ να πω, για το κοινό, είναι πως όπως ο Γηραιός ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ που είναι 150 και πλέον ετών σήμερα αισθάνεται νέος και προσθέτει στο πλούσιο Παρελθόν του το Παρόν του, ετοιμάζοντας το ακόμα πλουσιότερο Μέλλον του, έτσι και ο συνδρομητής – αναγνώστης του «Just a Number», όσο περνούν τα χρόνια πρέπει να αισθάνεται το ίδιο, δηλαδή, να είναι νέος, να ζει το Παρόν και να δημιουργεί για το Μέλλον.

Κύριε Φωκά, εκ μέρους  του just a number και,βεβαίως, προσωπικά, σας ευχαριστώ θερμά!

Βιογραφικό

Εκπαίδευση: Ο Μάκης Ν. Φωκάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941, αποφοίτησε από το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων και ακολούθως απέκτησε πτυχίο Νομικής από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ομιλεί άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά και αρκετά καλά Ιταλικά.

Εμπειρία:

 • Από το 1963 έως το 1980 ήταν επιχειρηματίας και Διευθυντής των ξενοδοχείων: Αλέξανδρος, Φίλλιπος, Golden Age, Priamos και Δημήτριος, όλα στην Αθήνα.
 • Από το 1963 έως το 1974 υπήρξε συνεργάτης στο γραφείο τουριστικών μελετών «Ν. Φωκάς- Π. Πικιώνης» όπου μεταξύ των άλλων εξεπονήθησαν μελέτες για την τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου, του Σουδάν και για διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενδεικτικά αναφέρουμε: Ξενοδοχεία Χανδρή, Ξενοδοχεία Βούλγαρη κ.α.
 • Από το 1974 έως το 1982 εχρημάτισε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΞΕΝΙΑ Α.Ε., (κρατικής εταιρίας στην οποίαν είχαν παραχωρηθεί από τον Ε.Ο.Τ., όλα τα ΞΕΝΙΑ της Ελλάδος καθώς και οι λοιπές τουριστικές εκμεταλλεύσεις).
 • Από το 1977 έως το 1980 διετέλεσε Σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού για τουριστικά θέματα.
 • Από το 1978 έως το 1981 διετέλεσε Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).
 • Από το 1987 έως το 1999 υπήρξε ιδρυτικό και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΘΗΝΑ 9,84 ΕΜ (Ραδιοφωνικού Σταθμού του Δήμου της Αθήνας).
 • Από το 1988 έως το 1992 ήταν Πρόεδρος στο Κοινωνικό Κέντρο Οικογένειας Νεότητας.
 • Από το 1989 έως το 1992 ήταν Γενικός Διευθυντής Φιλοξενίας για τους Μεσογειακούς Αγώνες της Αθήνας που πραγματοποιήθηκαν το 1991.
 • Από το 1995 έως το 1998 υπήρξε στέλεχος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας για το 2004.
 • Από το 1999 έως το 2005 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής των Υπηρεσιών Διατροφής στην Οργανωτική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (ΑΘΗΝΑ 2004) και μέλος της Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων (ΔΕΑ).
 • Από το 2005 έως το 2008 ήταν Σύμβουλος σε θέματα Φιλοξενίας και Υπηρεσιών Διατροφής στους Πανασιατικούς Αγώνες του Κατάρ και Σύμβουλος για θέματα Φιλοξενίας στην οργάνωση των Παγκοσμίων Special Olympics της Σαγκάης.
 • Από το 2010 έως  2018 ήταν Σύμβουλος Διοίκησης στο BCA College.
 • Από το 2014 έως και σήμερα είναι μέλος του ΔΣ του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
 • Από το 2021 έως σήμερα, είναι Γενικός Γραμματέας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Λοιπές Δραστηριότητες:

 • 1974-1982: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.) και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής (εκλεγμένος σε τέσσερις διαδοχικές εκλογές).
 • 1974-1982: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), (εκλεγμένος σε τέσσερις διαδοχικές εκλογές).
 • 1976-1983: Μέλος του Ανώτατου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον Τουρισμό παρά το Υπουργείο Προεδρίας.
 • Γενικός Γραμματέας 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο «Σύμπραξη για την Αθήνα» (Athens Partnership) του Δήμου Αθηναίων.
 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΙΛΑΙΟΣ (ΣΕΒΙΤΕΛ), σαν Επιτετραμμένος Πολιτισμού και Γαστρονομίας.
 •  Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. (Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας).
 • Μέλος σε δύο επιτροπές του ΣΕΤΕ για την μελέτη και ανάπτυξη του Τουρισμού.
 • Μέλος Επιτροπής Τουρισμού στο Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο. 
 • Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ραδιοσταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84.
 • Πολλές συμμετοχές σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια με θέματα σχετικά με τον τουρισμό ή τον αθλητισμό.
 • Πολλές ομιλίες και παρουσιάσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό για την παρουσίαση του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων και την προβολή αυτών.
 • Πολλές εμφανίσεις και συνεντεύξεις σε Μ.Μ.Ε. (ηλεκτρονικός και γραπτός τύπος για θέματα ολυμπιακών αγώνων και τουρισμού).
 • Έχει επιμεληθεί και συγγράψει τρία βιβλία. 

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας