Η Αισθητική είναι Ηθική;

«Στο έσχατο βάθος, η αισθητική και η ηθική συμπίπτουν» έγραψε ο Wittgenstein επηρεασμένος από τον Πλάτωνα.
Η ηθική του αισθητικά καλού και του ωραίου κάνει τον άνθρωπο πιο αγαθό – ηθικά ενάρετο.
Ρώτησαν, πώς συνδυάστηκε η Ιατρική με την ποίηση μου; Η απάντηση ήταν απλή:
Η Ιατρική όσον αφορά στη γνώση είναι Επιστήμη, όσον αφορά στην εφαρμογή, Τέχνη.       
Είναι σαν την ομοιότητα και τη διαφορά εργασίας και παιχνιδιού. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, ίσα – ίσα, αν συνδυαστούν σωστά το ένα απογειώνει το άλλο.

Αν στο δεσμευτικό και υποχρεωτικό του εργασιακού πλαισίου προσθέσεις το ελεύθερο και προαιρετικό του παιχνιδιού θα βρεις την ισορροπία στη ζωή. 
Το καθήκον και η απόλαυση δεν χρειάζεται να έχουν πάρει διαζύγιο, μα μπορούν να ρέουν το ένα μέσα στο άλλο και να δίνουν ένα άρτιο και ηθικό αποτέλεσμα, μια εργασιακά καλλιτεχνική δημιουργία! 
Αν αυτό μας το δίδασκαν σωστά στην Ιατρική σχολή και αργότερα στην ειδικότητα και στην εμπλοκή της Ιατρικής στην Αισθητική, δεν θα είχαμε το φαινόμενο τόσων τροποποιημένων ανθρώπων και παραμόρφωσής τους προς ένα άλλο είδος !

Η αρχιτεκτονική της μορφής, η αρμονία, η ισορροπία των μερών, η αναλογία των σχέσεων, η τάξη των σχημάτων, είναι όλα γνωρίσματα του Ωραίου (παράγωγη λέξη της ώρας), που παράγει ήθος. 
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά με παραμορφωμένες αντιλήψεις, παράγουν παραμορφωμένες εικόνες κι εμείς οι γιατροί, που εμπλεκόμεθα στο πεδίο αυτό, δεν αντιστεκόμαστε μα συχνά επίσης, «προωθούμε» το ά-σχημο (που δεν έχει σχήμα). 
Η ομορφιά προκύπτει από τη συνέχεια κι όχι από την περίσταση!

Girlhood
(στα κορίτσια, που δεν απέκτησα) 

Και τώρα πάλι νωρίς. 
Απότομη μετάβαση,
απ’το γλυκό κορίτσι 
στην επιθυμητή γυναίκα. 
Insta-gram 
Ένα γραμμάριο σέξι 
για μια μόνο στιγμή. 
Γρήγορης παραγωγής. 
Άμεσης κατανάλωσης. 
Απ’ το fast food 
μιας παχιάς σάρκας, 
στο insta filler 
μιας αδύναμης ψυχής. 
Και πώς να ισορροπήσεις 
σε κύκλο,
που χρόνια τώρα 
δεν τετραγωνίζεται! 

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

18/05/2024

Γιορτάζοντας την περασμένη Κυριακή τη Μητέρα, είδα την ανάρτηση της (πολύ) φίλης, Καρολίνας Μέρμηγκα, η οποία για κάποιο λόγο εντυπώθηκε στην καρδιά μου: «γιορτάζει και η μη-μητέρα.

18/05/2024

Από τις πολλές και μεγάλες μετακομίσεις που έχω κάνει στη ζωή μου ως τώρα, κρατώ ως τα πολυτιμότερα αποθηκευμένα – και μηδέποτε προς απορρίμματα- κάποιες κούτες με χειρόγραφες αλληλογραφίες: με γονείς, με ξενιτεμένο αδελφό, με φιλενάδες, με συμμαθήτριες, με αγαπημένους. Και με παιδιά, από τις διάφορες κατασκηνώσεις τους, ή από το σπίτι, όταν εμείς οι γονείς λείπαμε σε κάποιο ταξίδι.

18/05/2024

Η Μόνη της Χώρας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, είναι κτισμένη στον έκτο λόφο της Κωνσταντινούπολης νότια του Κερατίου κόλπου και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σωτήρα Χριστό.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας