Καλή Χρονιά με… λιγότερα!

Τα τελευταία δύο τρία χρόνια ο τρόπος που σκέπτομαι το παρελθόν έχει αλλάξει.
Σταμάτησα να σκέπτομαι και να αναπολώ τα ’70s και τα ’80s και διαπιστώνω ότι το παρελθόν το έχω περιορίσει στην περασμένη εβδομάδα, στον περασμένο μήνα, στον περασμένο χρόνο, άντε στις χρονιές γύρω από την πανδημία Covid19.

Ο τρόπος σκέψης μου περί παρελθόντος, έχει αλλάξει όντως οπτική προσέγγιση και το διαπίστωσα όταν διάβασα ότι το BBC ασχολήθηκε με τον νέο όρο «nowstalgia» δηλαδή νοσταλγία για το τώρα, όρος που καθιερώθηκε από ειδικούς επιστήμονες και διαφοροποιεί την έννοια του παρελθόντος.

Έναν χρόνο πριν οι ίδιες ευχές οι ίδιες προσδοκίες, σαν αυτές που και σήμερα απευθύνουμε, περί καλύτερης υγείας, περισσότερης ευτυχίας, μεγαλύτερης προόδου, περί ανάπτυξης, περί παγκόσμιας ειρήνης.

Στην πορεία του όμως ο περασμένος χρόνος μας επιφύλαξε αγωνία, ανασφάλεια, βία και παραβατικότητα παντού, στα σχολεία, στις γειτονιές, στα γήπεδα, στην οικογένεια, στην τηλεόραση. Γυναικοκτονίες, ένταση των πολέμων δίπλα μας, με εκατοντάδες αμάχους παιδιά και νέους νεκρούς.
Τι να πω για την κλιματική κατάρρευση που αγκάλιασε και τη χώρα μας!

Ας αναφερθώ και στην σύγχρονη ψηφιακή ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Τρόμαξα όταν διάβασα ότι ρομπότ έδωσαν συνέντευξη τύπου σε forum του ΟΗΕ για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ ή ΑΙ) στη Γενεύη, στην οποία τόνισαν ότι δεν θα επαναστατήσουν εναντίον μας, μας εφησύχασαν ότι δεν θα κλέψουν τις δουλειές μας κι ότι έχουν την δυνατότητα να εκτελέσουν ηγετικά καθήκοντα με μεγαλύτερη αποδοτικότητα από τους ανθρώπους, γιατί δεν έχουν τις προκαταλήψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που θολώνουν την κρίση για τη λήψη αποφάσεων!!
Παρά τις δηλώσεις τους, πάντως, ένα από τα ρομπότ που κατασκεύασε μεγάλη διεθνής,πολύ γνωστή εταιρεία, επιτέθηκε στον μηχανικό κατασκευαστή του και τον κάρφωσε με τα μεταλλικά νύχια του στον τοίχο.

Με τούτα και με κείνα,την νέα χρονιά εύχομαι τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο λιγότερα παντού!

Λιγότερη βία, λιγότερες ανθρωποκτονίες, καθόλου πολέμους, λιγότερη φτώχεια, λιγότερες ανισότητες, επαναπροσδιορισμό των σκοπών και στόχων της τεχνικής νοημοσύνης, λιγότερο μίσος, λιγότερη ζήλια, λιγότερη απληστία και αναλγησία.

Για επίλογο, επέλεξα ένα κείμενο που αναφέρει ο ακριβός μου φίλος, συγγραφέας Φαίδωνας Καλοτεράκης στο βιβλίο του «Η αγάπη στο τέλος».
Στο κεφάλαιο «ο πολύτιμος χρόνος των ώριμων ανθρώπων» αποτυπώνει τις απόψεις του κορυφαίου δοκιμιογράφου Mario Pinto de Andrade (1928-1990).
Σταχυολογώ:
«…..Μέτρησα τα χρόνια μου και συνειδητοποίησα ότι έχω περισσότερο παρελθόν από μέλλον,
Έτσι δεν θέλω να βρίσκομαι σε συγκεντρώσεις όπου παρελαύνουν παραφουσκωμένοι εγωϊσμοί.
Δεν έχω χρόνο για συγκεντρώσεις όπου συζητιούνται θέματα που από πριν γνωρίζω ότι δεν θα καταλήξουν πουθενά.
Ο χρόνος μου είναι σπάνιος για να κουβεντιάζω για τίτλους και ετικέτες.
Θέλω να ζήσω με ανθρώπους που παραμένουν άνθρωποι,΄που γελούν με τα λάθη τους, που δεν επαίρονται για τον θρίαμβο τους, που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους, που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αλήθεια και την ειλικρίνεια.
Θέλω να περιτριγυρίζομαι από πρόσωπα που ξέρουν να αγγίζουν την καρδιά των ανθρώπων και κυρίως των νέων.
Σκοπός μου είναι να φτάσω ως το τέλος, ικανοποιημένος και σε ειρήνη με την συνειδησή μου και τους αγαπημένους μου…..»

Καλή χρονιά!

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας