Γνωριμία με την πρωτοβουλία Κοινωνικής Υπευθυνότητας AdvantAge

Γνωριμία με την πρωτοβουλία Κοινωνικής Υπευθυνότητας AdvantAge

Η KPMG στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) και με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, έχουν ξεκινήσει την πρωτοβουλία  “AdvantAge” που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα στο θέμα της ηλικιακής διάκρισης (ageism), μέσα από δράσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες ίσων ευκαιριών απασχόλησης για τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το «ταξίδι» της πρωτοβουλίας AdvantAge

Η πρωτοβουλία AdvantAge αποτελεί συνέχεια του προγράμματος «Εκτός Εργασίας εντός Ευκαιρίας» της KPMG, το οποίο υλοποιήθηκε το 2011, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με στόχο την υποστήριξη εργαζομένων στην αναζήτηση εργασίας. Και οι δύο πρωτοβουλίες Κοινωνικής Υπευθυνότητας της εταιρείας στηρίζονται στην πολυετή εμπειρία της KPMG στις υπηρεσίες Επαγγελματικής Αποκατάστασης που παρέχει στην Ελλάδα από το 1993. Η εμπειρία αυτή, σε συνδυασμό με την υποστήριξη στελεχών κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατέδειξε την ύπαρξη δυσκολιών στην απορρόφηση ώριμων ηλικιακά εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Η πανδημία ενέτεινε το φαινόμενο, καθώς οι επιχειρήσεις στράφηκαν προς εργαζόμενους με ψηφιακές δεξιότητες, θεωρώντας ότι οι νεότερες γενιές τις κατέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Παρότι τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται διάφορες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, λείπει μια αντίστοιχη προσπάθεια για τη διατήρηση της απασχολησιμότητας των ώριμων ηλικιακά εργαζομένων σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου. Στόχος του AdvantAge είναι να καλύψει αυτό το κενό, βοηθώντας τους ώριμους ηλικιακά επαγγελματίες να παραμείνουν ενεργοί και δραστήριοι στην αγορά εργασίας.

Για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας, η KPMG συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Στελεχών Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) από την άνοιξη του 2022, ενώ στη συνέχεια προσχώρησε και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, προσφέροντας υποστήριξη στη διαμόρφωση του brand, αλλά και υπηρεσίες επικοινωνιακού marketing. Η υπογραφή του AdvantAge «Πλεονέκτημα σε κάθε ηλικία» συνοψίζει την κουλτούρα και το στόχο του προγράμματος για την πάταξη των ηλικιακών διακρίσεων.

Έναρξη AdvantAge: Διεξαγωγή έρευνας για τις ώριμες ηλικιακά ομάδες

Οι ώριμοι ηλικιακά εργαζόμενοι (κυρίως άνω των 50) αντιμετωπίζουν συχνά προκλήσεις στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η ηλικιακή διάκριση αποτελεί ένα πραγματικό εμπόδιο για πολλούς, στερώντας τους την δυνατότητα προσωπικής και επαγγελματικής ανέλιξης και άρα πρόσβασης σε ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα οι εταιρίες βιώνουν σημαντικό έλλειμα εξειδικευμένου προσωπικού.

Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης χαρτογραφήθηκε η αγορά εργασίας στην Ελλάδα μέσω δύο διακριτών ερευνών σε εργοδότες και στη συνέχεια σε εργαζόμενους, με συμπληρωματικές και συγκρίσιμες ερωτήσεις, με στόχο τη συγκέντρωση απόψεων σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι το θέμα της ηλικιακής διάκρισης αλλά και το πώς ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται οι εταιρείες τους στο θέμα αυτό με σχετικές πολιτικές και διαδικασίες. Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο του 2023 στην εκδήλωση που σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας Κοινωνικής Υπευθυνότητα AdvantAge. 

Η επιτυχία του AdvantAge: προς μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία

Το AdvantAge σκοπεύει στο μέλλον να διευρύνει τους ορίζοντές του, προσκαλώντας οργανισμούς που μοιράζονται το ίδιο όραμα, σε μια συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση του μηνύματος και την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αντίκτυπου. Η συνεργασία με οργανισμούς που μοιράζονται αυτό το στόχο αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υλοποίηση του οράματος του AdvantAge. Η συνένωση δυνάμεων και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών πολλαπλασιάζουν τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας, προωθώντας ουσιαστικά την ενσωμάτωση των εργαζομένων όλων των ηλικιών.

Σε αυτό το ταξίδι της πρωτοβουλίας AdvantAge, το περιοδικό Just a Number αποτελεί πολύτιμος υποστηρικτής και αρωγός για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία.

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας