Search
Close this search box.

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο, MuSifanto, επιστρέφει για 9η χρονιά με θέμα «Νερά, Δέντρα, Περιβόλια»

Την σύνδεση της κλασικής μουσικής με τη φυσική ομορφιά και την ζώσα μουσική παράδοση του νησιού αναδεικνύει το φετινό Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «MuSifanto» που επιστρέφει στη Σίφνο για 9η χρονιά, από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου 2024 με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το Φεστιβάλ και φέτος έχει θέσει υπό την αιγίδα της η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το κελάρυσμα του νερού, το θρόισμα του ανέμου, ο παφλασμός των κυμάτων, δημιουργούν μουσική. «Οι τέχνες, απλά μιμούνται τη φύση» έγραφε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος στα «εις εαυτόν». Η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση, τα κύματα των τουριστών, η υπερεκμετάλλευση των πόρων και η κλιματική κρίση, ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα των νησιών και θέτουν σε κίνδυνο το ευάλωτο τοπίο στο οποίο αναπτύχθηκε για αιώνες ένας σπουδαίος πολιτισμός, ενεργός μέχρι σήμερα. Με την θεματική «Νερά, Δέντρα, Περιβόλια» το MuSifanto επιδιώκει να αναδείξει την αρμονική σχέση της μουσικής με το φυσικό περιβάλλον του νησιού και να συνδεθεί περισσότερο με τους κατοίκους, να «αφουγκραστεί» τη Σίφνο και να της δώσει την ευκαιρία να «ακουστεί» μέσα από τη μουσική.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει καταξιωμένους ερμηνευτές και δασκάλους, που μέσα από καθημερινές συναυλίες, ρεσιτάλ και σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας και δημιουργίας μαθητικής ορχήστρας και παιδικής χορωδίας σε σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, επιχειρούν να εμπνεύσουν μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ανάλογα ακούσματα.

Από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που όλες έχουν ελεύθερη είσοδο και θα  πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο σε αυλές εκκλησιών, πλατείες χωριών και σε τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους, ξεχωρίζει ο απογευματινός μουσικός περίπατος, που περιλαμβάνει περιπλάνηση στις ομορφιές της Σίφνου και αναπάντεχα ζωντανά μουσικά στιγμιότυπα, γεμίζοντας το νησί με μελωδική ατμόσφαιρα. 

Στο πλαίσιο του 9ου MuSifanto θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε: 

  • Tο μουσικό σύνολο Ex Silentio (Θεοδώρα Μπάκα – τραγούδι, Δημήτρης Κούντουρας – φλάουτο με ράμφος & μπαρόκ φλάουτο, Ηλέκτρα Μηλιάδου – βιέλα & βιόλα ντα γκάμπα, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος – τσέμπαλο) στο εμπνευσμένο από την ουτοπική Αρκαδία πρόγραμμα The Elements, ένα πανόραμα από άριες και χορούς του 16ου και 17ου αιώνα σε όργανα της εποχής, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα.
  • Ένα ρεσιτάλ κιθάρας από τον διεθνώς βραβευμένο σολίστ κιθάρας και συνθέτη Μιχάλη Σουρβίνο και τους D&A GuitarDuo (Δημήτρης Κουρζάκης και  Άγγελος Μπότσης – σολίστ και καθηγητές κιθάρας). Με τον τίτλο By Nature, το Galan Trio θα ερμηνεύσει μουσική εμπνευσμένη από τη φύση, την οποία έχουν γράψει σύγχρονοι συνθέτες ειδικά για τα μέλη του συνόλου (Πέτρος Μπούρας – πιάνο, Μπάμπης Καρασαββίδης – βιολί, Μαρίνα Κολοβού – βιολοντσέλλο). 
  • Θα ακολουθήσει μια μουσική βραδιά με τραγούδια και χορούς από τα σιφνέικα γλέντια, αφιερωμένη σε Σιφνιούς μουσικούς, που συνδέονται με τη γη, μέσα από το επάγγελμα που υπηρετούν (Παντελής Αγιουτάντης – γεωπόνος/μουσικός – βιολί, Γιώργος Ατσόνιος (Μπαϊράμης)- αγγειοπλάστης/μουσικός – λαούτο, Γιάννης Ατσόνιος – αγγειοπλάστης/τραγουδιστής, Φάνης Ζαχόπουλος – κιθάρα).  

Κατά την διάρκεια του MuSifanto θα εκτεθούν έργα παιδιών Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού από νησιά και παράκτιες πόλεις της Ελλάδας, που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής 2024 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», στην ίδια θεματική με το MuSifanto, «Νερά, Δέντρα, Περιβόλια». Παράλληλα θα εκτεθούν φωτογραφίες της περιβαλλοντολόγου Κατερίνας Κανακάρη, που αναδεικνύουν την ομορφιά και τη σπουδαιότητα του νερού, τη συλλογή, αποθήκευση και διανομή του σ’ ένα νησί, εν προκειμένω στην Σίφνο, και την χρήση του μέσω αγροτικών κτισμάτων, πηγαδιών, στερνών και πηγών, δημοσίων και ιδιωτικών για την κάλυψη αναγκών στο νησί. 

Τα έργα θα εκτεθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαριάνθη Σίμου στον Αρτεμώνα και στο Μουσικό Εργαστήρι Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη στο Κάτω Πετάλι από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου 2024.

Στόχος του 9ου MuSifanto είναι να υποστηρίξει την ομαλή συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση και να φέρει κυρίως την κλασική, αλλά και άλλα είδη μουσικής, κοντά στους μαθητές, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Σίφνου,  που ενδιαφέρονται για τις τέχνες και τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού. 

Η σημαντική δουλειά στη μουσική εκπαίδευση πραγματοποιείται από τον Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», που, εκτός από τη Σίφνο, ταξιδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε νησιά όπως η Ικαρία, η Κέα, η Κάσος, η Λήμνος και η Σέριφος, προσφέροντας προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης σε μαθητές.


H Τζουλιέττα Καρόρη*, μία από τις πρωτεργάτριες του Musifanto, και περιγράφει:

 «MuSifanto, ( από τις μούσες/μουσική και το Sifanto που είναι μια προγενέστερη ονομασία της Σίφνου).
Είναι το Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής που διοργανώνει στη Σίφνο, ο Σύνδεσμος “Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας”, μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιούργησαν η μητέρα μου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη και φωτισμένοι φίλοι της όπως ο Ιάκωβος
Καμπανέλλης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Εμμανουήλ  και η Λίνα Κάσδαγλη κ.α..

Ένας από τους κύριους σκοπούς του Συνδέσμου, είναι η δυνατότητα να μαθαίνουν τα παιδιά μουσική σε νησιά που δεν υπάρχει Ωδείο. Το πιό παλιό Μουσικό Εργαστήριο είναι της Σίφνου (από την οποία καταγόταν η Φραγκίσκη ) και ιδρύθηκε το 1996. Ο Σύνδεσμος έχει επίσης εργαστήρια αυτή τη στιγμή στην Σέριφο, την Κέα, τη Λήμνο, την Ικαρία και την Κάσο.
Το MuSifanto σχεδιάστηκε ώστε να εμπνεύσει τα παιδιά που μελετούν μουσική και δεν έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ακρόαση της, να παρακολουθήσουν σημαντικούς μουσικούς.
Θέλουμε επίσης να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας μουσικής κοινότητας και να προτείνουμε στους επισκέπτες της Σίφνου να συνδυάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με μια πολιτιστική πρόταση και να απολαύσουν ρεσιτάλ και συναυλίες κλασσικής μουσικής σε ξεχωριστές τοποθεσίες του νησιού.

Το MuSifanto αποτελείται από σεμινάρια,  συναυλίες  και από έναν μουσικό περίπατο.»

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Δείτε επίσης:

* Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» και του Συλλόγου Επαγγελματιών Εμπόρων και Επισιτισμού Σίφνου.

*Η Τζουλιέττα Καρόρη, κόρη της αείμνηστης Φραγκίσκης Καρόρη, είναι 6η γενιά Σιφνιά και  εργάστηκε στην ΕΡΤ για 41 χρόνια, αρχικά στο Δεύτερο και από το 1999 στο Τρίτο Πρόγραμμα, στο οποίο έκανε εκπομπές κλασικής και κυρίως Παλαιάς μουσικής. Είχε την ιδέα για την δημιουργία του Φεστιβάλ στη Σίφνο ενώ μέσα στον Σύνδεσμο  “Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” υπάρχει η  καλλιτεχνική ομάδα που διοργανώνει το Φεστιβάλ, της οποίας είναι μέλος. Εκτός από την ίδια, η καλλιτεχνική ομάδα αποτελείται από τους μουσικούς Δημήτρη Κουρζάκη, Αλίκη Νταή και Φάνη Ζαχόπουλο. Πολλοί, επίσης, από όσους εργάζονται για το MuSifanto είναι εθελοντές.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας