La Biennale di Venezia 2024
Foreigners Everywhere / Ξένοι Παντού
20/4 -24/11

Η 60η Μπιενάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών. Όλη η μαγευτική πόλη γιορτάζει την Σύγχρονη Τέχνη κάθε δυο χρόνια μέσα στο συναρπαστικό σκηνικό των Palazzo και των κήπων της, μεταμορφωμένη σε ένα τεράστιο Art Space σκηνικό με εκθέσεις πρωτοποριακών έργων τέχνης.

Με περισσότερες από 300 συμμετοχές η φετινή Μπιενάλε με τίτλο «Foreigners Everywhere» αποτελείται από δυο πυλώνες.

Το «Nucleo Storico» όπου παρουσιάζονται ιστορικά έργα καλλιτεχνών του 20ου αιώνα από την Λατινική Αμερική, την Αφρική, τον Αραβικό κόσμο και την Ασία και χωρίζεται σε 3 ενότητες: «Πορτρέτα», «Αφαίρεση» και «Ιταλική διασπορά».
Και παράλληλα το «Nucleo Contemporaneo» με σύγχρονα έργα πρωτοεμφανιζόμενων αυτόχθονων καλλιτεχνών.
Για πρώτη φορά αναλαμβάνει επιμελητής από την Λατινική Αμερική, ο Βραζιλιάνος τεχνοκριτικός Adriano Pedrosa. Ο τίτλος «Stranieri Ovunque», στην ιταλική εκδοχή, προήλθε από μια γλυπτική εγκατάσταση της διάσημης εικαστικού Claire Fontaine όπου μια συστοιχία από αγάλματα έφεραν σε διαφορετικές γλώσσες τη λέξη Foreigner – Ξένος. Straniero, stranger, étranger, estrangeiro,extranjero.

Ιχνηλατώντας την σύγχρονη Βαβέλ, σε ένα κόσμο ξένο και ξενοφοβικό, ο Adriano Pedrosa ψάχνει το αόρατο νήμα που συνδέει το ετερόκλητο παγκόσμιο τοπίο, αναδεικνύοντας την διαφορετικότητα, την ανισότητα και τα συναισθήματα που πηγάζουν από την «Δυστοπική Συμβίωση» της εποχής μας.
Ο ίδιος ο επίσημος επιμελητής της Μπιενάλε δηλώνει την διαφορετικότητα του και επιθυμεί να αναδείξει όλες τις πτυχές και τους προβληματισμούς της διεθνούς κοινωνίας των ανθρώπων σήμερα, αποδεικνύοντας εικαστικά την δύναμη της μεταμοντέρνας» συλλογικής αποδοχής.
Η Μπιενάλε θα περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες, όπως το περίφημο
«Αρχείο Ανυπακοής» του Marco Scotini και τα υφάσματα της συλλογικότητας ραπτικής «Bordadoras de Ιsla Negra». Ανάμεσα στον ιστορικό πυρήνα και τις Λαογραφικές κολεκτίβες του Νότου ένας εικαστικός διάλογος, με έντονο χρώμα Λατινικής Αμερικής, θα πλημμυρίζει τα Giardini με μουσικές πολυφωνικές αποδεικνύοντας ότι η τέχνη δεν έχει σύνορα και οι «ξένοι» παύουν να νιώθουν «foreigners» στον κόσμο της δημιουργίας και της ουτοπίας, όταν ο Δυς-Τόπος μεταλλάσσεται αισθητικά, σε Ου-Τόπο.

Απόλυτα εναρμονισμένο με το θέμα, το Ελληνικό project στο εθνικό περίπτερο της Μπιενάλε, θα εκπροσωπηθεί από ένα αυθεντικό, αγροτικό, ποτιστικό μηχάνημα της Θεσσαλίας, που λειτουργεί κανονικά με το νερό. Η όλη σύνθεση απαρτίζεται από μια βίντεο εγκατάσταση, ηχητικά περιβάλλοντα και φωτιστικά εξαρτήματα δημιουργώντας μια αίσθηση διασκέδασης και ανθρώπινης συνύπαρξης σε ένα «ελληνικό πανηγύρι».
Πρόκειται για μια δια-καλλιτεχνική, υβριδική εγκατάσταση με τον τίτλο «Ξηρόμερο/Dryland».

Είναι έργο συλλογικό σε σύλληψη Θανάση Δεληγιάννη και Γιάννη Μιχαλόπουλου με συνδημιουργούς την Έλια Καλογιάννη, τον Γιώργο Κυβερνήτη, τον Κώστα Χαϊκάλη, τον Φώτη Σαγώνα, σε επιμέλεια του Γιάννου Γιαννακόπουλου.

Όλοι μαζί, σαν δημιουργική κολεκτίβα, ένωσαν δυνάμεις και φαντασία, για να στήσουν ένα πολυμήχανο έργο αγροτικής έμπνευσης που υμνεί την ζωή της υπαίθρου και την ατμόσφαιρα της λαϊκής γιορτής, σαν τόπο συνάντησης και χαρούμενης συμβίωσης.

Μια διαφορετική αλλά και τόσο μεσογειακή ματιά στον τρόπο ζωής ελεύθερα κοντά στην φύση, εκτός των αστικών κανόνων.
Το «Ξηρόμερο/Dryland» μέσα στο Νεοκλασικό Ελληνικό περίπτερο, παρουσιάζει αλληγορικά ένα τόπο «αλλού», ένα πανανθρώπινο πανηγύρι όπου όλοι οι «Ξένοι» μπορούν να χορεύουν μαζί.
Στην πολύχρονη ιστορία της, η Biennale της Βενετίας αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Τέχνης και εμβληματικό τόπο συνάντησης καλλιτεχνών, τεχνοκριτικών, συλλεκτών και φιλότεχνων από όλο τον κόσμο.
Εδώ διαμορφώνονται κάθε δυο χρόνια οι καινοτόμες ιδέες, τα νέα ρεύματα και προβάλλονται μοναδικά , τα αθάνατα αριστουργήματα που εκθέτουν τα μεγάλα μουσεία.

Η Βενετία, η ωραιότερη πόλη του κόσμου, φιλοξενεί μοναδικά το σπουδαιότερο εικαστικό γεγονός της Biennale πάντα «Γαληνότατη» και Εκθαμβωτική.

Πηγές:
Biennale Arte 2024
lifo.gr

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

18/05/2024

Γιορτάζοντας την περασμένη Κυριακή τη Μητέρα, είδα την ανάρτηση της (πολύ) φίλης, Καρολίνας Μέρμηγκα, η οποία για κάποιο λόγο εντυπώθηκε στην καρδιά μου: «γιορτάζει και η μη-μητέρα.

18/05/2024

Από τις πολλές και μεγάλες μετακομίσεις που έχω κάνει στη ζωή μου ως τώρα, κρατώ ως τα πολυτιμότερα αποθηκευμένα – και μηδέποτε προς απορρίμματα- κάποιες κούτες με χειρόγραφες αλληλογραφίες: με γονείς, με ξενιτεμένο αδελφό, με φιλενάδες, με συμμαθήτριες, με αγαπημένους. Και με παιδιά, από τις διάφορες κατασκηνώσεις τους, ή από το σπίτι, όταν εμείς οι γονείς λείπαμε σε κάποιο ταξίδι.

18/05/2024

Η Μόνη της Χώρας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, είναι κτισμένη στον έκτο λόφο της Κωνσταντινούπολης νότια του Κερατίου κόλπου και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σωτήρα Χριστό.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας