Στο Καρναβάλι της Βενετίας

Σήμερα θα σας κάνω μια μικρή ξενάγηση στο διάσημο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ της ΒΕΝΕΤΙΑΣ.

Είναι θεσμός, που  χρονολογείται από το έτος 1162, όταν η Βενετία κατόρθωσε να επιτύχει μια μεγάλη στρατιωτική νίκη. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε τότε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, για να πανηγυρίσει, να διασκεδάσει και να χορέψει.

Το 1797 όμως το Καρναβάλι κηρύχθηκε παράνομο και οι μάσκες απαγορεύτηκαν.Υπήρξαν κάποιες σύντομες αναλαμπές και προσπάθειες αναβίωσης, ιδίως με γιορτές σε ιδιωτικούς χώρους.
Η οριστική αναβίωση του τόσο παλιού εθίμου άρχισε μόλις το έτος 1997!.. Κατασκευάστηκαν νέες μάσκες και αυτό αποτελεί κίνητρο νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το Καρναβάλι έγινε μεγάλος πόλος έλξης τουριστών και συνεπώς εσόδων για την πόλη. 

Η πολύχρονη απαγόρευση του Καρναβαλιού συμπίπτει με μια άλλη απαγόρευση κατά τους τελευταίους αιώνες, που είχαν εκδόσει οι Δόγηδες, δηλαδή οι ηγέτες της Βενετίας [η λέξη αυτή προέρχεται από την λατινική ρίζα Dux  από όπου βγαίνει και η ονομασία / τίτλος Duce” του Μουσολίνι]. Οι Δόγηδες λοιπόν είχαν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στις επαύλεις των ευγενών, για να αποφύγουν πιθανές συνομωσίες εναντίον τους!.. Οι πλούσιοι και οι ευγενείς, για να παρακάμψουν την απαγόρευση αυτή, άρχισαν να χτίζουν εξοχικές επαύλεις στην περιφέρεια της Βενετίας αλλά έξω από τα όριά της. Αυτή ήταν η απαρχή της μόδας για απόκτηση πολυτελούς εξοχικής κατοικίας! Είναι λοιπόν φανερό, ότι η ίδια αιτία οδήγησε και στην κατάργηση του Καρναβαλιού….

Σε ένα από τα ταξίδια μου στη Βενετία, που ήταν κατά τον μήνα Φεβρουάριο, συνέπεσε να διοργανώνεται το Καρναβάλι και έτσι μού δόθηκε η ευκαιρία, να το ζήσω από κοντά. Αυτό διαφέρει ριζικά από όλα τα αντίστοιχα της Βραζιλίας και γενικότερα της Λατινικής Αμερικής καθώς και της Καραϊβικής [π. χ. Τρίνινταντ, Μαρτινίκα κλπ.] αλλά ακόμη και από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις [π. χ. Κολωνία, Μάιντς, Νίκαια κλπ.], τα οποία είχα την τύχη να παρακολουθήσω στη διάρκεια των ταξιδιωτικών περιπλανήσεών μου. Π. χ. στο Mainz [άλλοτε Μαγεντία] της Γερμανίας ως “άρματα” χρησιμοποιούν στολισμένα πολυτελή αυτοκίνητα και μερικές φορές σατυρίζουν διάφορους πολιτικούς ή σύγχρονα γεγονότα!.. 

Δεν έχει θορυβώδεις, κεφάτες και ζωηρές παρελάσεις!…. Οι μεταμφιεσμένοι φορούν στυλιζαρισμένες μάλλον Μεσαιωνικές μάσκες, δεν μιλούν καθόλου και δεν χαριεντίζονται με τους περαστικούς. Είναι αμίλητοι και σε κοιτάζουν μέσα από τη μάσκα τους!.. Φορούν όλοι περίτεχνες πολυτελείς στολές, που θυμίζουν τους περασμένους αιώνες. Η μεγαλύτερη διασκέδαση γίνεται μέσα σε παλιά μεγαλοπρεπή αρχοντικά [Palazzi] μόνο για περιορισμένο αριθμό εκλεκτών προσκεκλημένων [ενίοτε δε και με αλμυρό εισιτήριο….]

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα διεξάγεται κάθε χρόνο στην Πλατεία του Αγίου Μαρκου και είναι “Η βράβευση της καλύτερης μάσκας” [“La maschera piu bella”], που γίνεται από διεθνή επιτροπή της οποίας μέλη είναι διάσημοι ενδυματολόγοι, σχεδιαστές μόδας, καλλιτέχνες κλπ.

Στη διάρκεια των αιώνων όμως ίσχυσαν πολλοί και διάφοροι περιορισμοί για τις μάσκες, όπως σχετικά με το πότε και πού επιτρέπονται, να φοριούνται αλλά και πάρα πολλές άλλες διατάξεις όπως π. χ. απαγορευόταν, να εκτοξεύονται αβγά, που περιείχαν ροδόνερο ή άλλο άρωμα προς άλλους μεταμφιεσμένους και ιδίως προς τις γυναίκες…. Γίνονταν όμως και παραβιάσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν αβγά γεμάτα με μελάνι ή με άλλες βλαβερές ουσίες….    

Επίσης για το σχήμα, το σχέδιο και ιδίως για τα υλικά κατασκευής υπήρχαν διάφοροι κανονισμοί και προδιαγραφές για τις μάσκες. Η επίδραση όλων αυτών των πολλών περιορισμών είναι αισθητή ακόμη και σήμερα! Και έτσι παρά το γεγονός, ότι ο Ιταλικός λαός είναι γενικά πολύ ανοιχτόκαρδος και κεφάτος, το Καρναβάλι της Βενετίας δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτές τις ιδιότητες του χαρακτήρα των Ιταλών, επειδή τηρεί ακόμη τις παλιές Μεσαιωνικές παραδόσεις… 

Οι μάσκες, που πουλιούνται σήμερα στα καταστήματα, είναι και φθηνές για τους τουρίστες (ετοιματζίδικες σαν σουβενίρ) αλλά και πανάκριβες κεραμικές χειροποίητες με ζωγραφική, σύμφωνα με την παλιά παράδοση…. 

Πάντως πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον, αν και διαφορετικού τύπου, ιδιόρρυθμο Καρναβάλι. Αλλά αν κάποιος αναμένει, να απολαύσει φανταχτερές παρελάσεις με μεγάλα στολισμένα άρματα, ημίγυμνες καλλονές, εξωτικούς προκλητικούς χορούς και ομάδες χορευτών με ομοιόμορφες πολύχρωμες στολές, μάλλον θα απογοητευτεί….

Η Βενετία έχει πολλές όψεις: άλλοτε τα κανάλια της πλημμυρίζουν και άλλοτε πάλι η στάθμη του νερού χαμηλώνει υπερβολικά σε σημείο, που οι γόνδολες δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουν, ‘όπως αυτές τις μέρες….

Σε κάθε περίπτωση όμως το Βενετσιάνικο Καρναβάλι είναι μοναδικό και η αίγλη του ανυπέρβλητη!

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας