Γαστρονομία: Ο Νόμος του Στομάχου

Με ελληνική ρίζα η λέξη γαστρο-νομία καθορίζει, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε όλες τις γλώσσες, την τέχνη της γευστικής απόλαυσης.
Ο πρώτος «σεφ» στην ιστορία της μαγειρικής και πατέρας της έμμετρης γευσιγνωσίας ήταν ο Συρακούσιος φιλόσοφος και ‘bon vivant’ του 4ου πΧ αιώνα, ο περίφημος Αρχέστρατος, που έγινε διάσημος με το ποίημα του «Ηδυπάθεια» και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην Αθήνα των Στωικών και της αυστηρής σχολής της «Απάθειας».
Στο τόσο παράξενο και προκλητικό για την εποχή του έργο, εξιστορούσε τα γαστρονομικά ταξίδια του και τις ιδιαίτερες γευστικές απολαύσεις κάθε περιοχής, από το Αιγαίο μέχρι την Μαύρη θάλασσα, με ένα τρόπο τόσο ελκυστικό και φιλήδονο που το διάβαζαν πολύ συχνά και στα περίφημα Αττικά Συμπόσια για να συνοδεύει την οινοποσία με τις δικές του εκλεπτυσμένες( gourmet) συνταγές επηρεασμένες απο τα πλουσιοπάροχα γεύματα της Σικελίας.

Με την ακρίβεια ενός σύγχρονου γαστρονόμου και την γλαφυρότητα ενός παραμυθά έδινε περιγραφές από τα ξεχωριστά εδέσματα κάθε τόπου, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της κουλτούρας της απόλαυσης που είχαν αναγάγει αργότερα σε υψηλή τέχνη οι πρόγονοι μας, κυρίως κατά την Ελληνιστική εποχή, με το Ευ- Ζην που δίδαξε ο θρυλικός φιλόσοφος Επίκουρος.

Στους 300 στίχους που έχουν διασωθεί από το ποίημα «Ηδυπάθεια» ο Αρχέστρατος καταγράφει πέντε χρυσούς κανόνες της αρχαίας ελληνικής «βρώσεως» που εφάμιλλα στέκονται σήμερα δίπλα στις αρχές της σύγχρονης υγιεινής διατροφής:
α. Αγνά προϊόντα που παράγονται από την φύση
β. Αρμονία υλικών μεταξύ τους, ώστε το ένα να μην επικαλύπτει τα αρώματα και τις γεύσεις του άλλου
γ. Όχι βαριές σάλτσες και καυτερά υλικά
δ. Χρήση ελαφρών σαλτσών για απόλαυση του ουρανίσκου
ε. Καρυκεύματα με το γνωστό ελληνικό τρόπο και πειθαρχία
Και πάνω από όλα το πολύτιμο ελαιόλαδο ως κορυφαίο συστατικό κάθε φαγητού. Τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι πρωταγωνιστές της «μεσογειακής» διατροφής του πρωτοπόρου πατέρα της γαστρονομίας.

Το αποκορύφωμα όμως και η απόλυτη ένδειξη της ενασχόλησης των αρχαίων Ελλήνων με την τέχνη της γευσιγνωσίας αποτελεί το δεκαπεντάτομο εγχειρίδιο αρχαίας μαγειρικής «οι Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου από την Ναυκρατίδα της Αιγύπτου.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εγκυκλοπαίδεια πληροφοριών για την διατροφή, τις συνήθειες και την συλλογή διαλόγων από τα Συμπόσια που οργάνωνε ο Ρωμαίος Μαικήνας των τεχνών Λαρήνσιος ακολουθώντας την ελληνική παράδοση της συν- πόσης μεταξύ ανδρών μόνον, με μοναδικές γυναικείες παρουσίες τις αυλητρίδες και τις εταίρες.
Καθισμένοι σε ανάκλιντρα οι συνδαιτημόνες απολάμβαναν το «νερωμένο» κρασί με πανδαισία εδεσμάτων, μουσική, χορό, φιλοσοφική συζήτηση και διάθεση για λογοπαίγνια.
Οι συναθροίσεις ήταν αφιερωμένες σε δυο θεούς, στον Διόνυσο των απολαύσεων και στον Απόλλωνα των τεχνών, όπως αριστουργηματικά μας το περιγράφει ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο αναδεικνύοντας την τέχνη του Σωκρατικού διαλόγου μέσα σε ένα σκηνικό γαστρονομικής απόλαυσης και πνευματικής ανάτασης, με όλες τις αισθήσεις σε βιωματική αρμονία. Ιδανική ισορροπία για γόνιμη σκέψη.

Άραγε θα καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη να συναγωνισθεί την αρχαία ελληνική σκέψη και να εφεύρει καινούργιες ισορροπίες ;

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας