Η διαχρονική αξία της Γερουσίας

Οι θαλλοφόροι γέροντες, αγέρωχοι και ευθυτενείς με ένα κλαδί ιερής ελιάς της θεάς Αθηνάς στο χέρι, ακολουθούν την πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων με την ιεραρχία που έχουν καθορίσει το ιερατείο και η πολιτεία. 

Είναι οι σοφοί άρχοντες που τιμητικά συνοδεύουν την παράδοση του ιερού πέπλου.
Η παρουσία τους είναι εμβληματική και συμβολίζει τον σεβασμό της Δημοκρατίας προς την Γερουσία.
Αυτή η εμβληματική αναπαράσταση απεικονίζει το αρχέτυπο του θεσμού της Γερουσίας, που μέχρι σήμερα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
Σε αναζητηση της ρίζας του θεσμού πρέπει να ανατρέξουμε στην εποχή του Ομήρου όπου συναντάμε στην Ιλιάδα  τον σοφό Νέστορα να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τους πολιορκητές της Τροίας γιατί κατείχε  την στρατιωτική εμπειρία.
Ο δε Αχιλλέας αποκαλούσε τον δάσκαλο του ‘αττα γεραιε’, καλέ πατέρα. 

Στην αρχαία Σπάρτη υπήρχε η Γερουσία, αντίστοιχη με την Βουλή των πεντακοσίων στην Αθήνα όπου υπήρχε ειδική νομοθεσία προς τα παιδιά που όφειλαν να φροντίζουν τους γονείς ‘γηροβοσκειν’.
Βαθειά ριζωμένη η παράδοση για τον σεβασμό των προγόνων διήρκησε και εφαρμόσθηκε ανάλογα με τις εποχές και τα ιδεολογικά ρεύματα.

Στην Ρωμαϊκή εποχή ιδρύθηκε η Σύγκλητος ακολουθώντας τα αρχαιοελληνικά πρότυπα και από τότε καθιερώθηκε ο λατινικός όρος Senatus. Έκτοτε έχουμε τις γερουσίες, της Γαλλίας Sénat, των ΗΠΑ United States Senate και των House of Lords στην Μ.Βρετανία.
Και βέβαια η λέξη seniors (ηλικιωμένοι) δηλώνει εύλογα την ρίζα της.

Η ιστορία απέδειξε ότι η διαχρονική επικράτηση μιας ιδέας δικαιώνει την αρχετυπική της αξια και αποτελεί δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης που μας αποξενώνει από τις θεμελειώδεις αξίες είναι απαραίτητο να υπερασπισθούμε τα αρχαία ιδεώδη και να σταθούμε με σεβασμό και περίσκεψη μπροστά στους σοφούς γέροντες θαλλοφορους του Παρθενώνα, φέροντες το  κλαδί της ελιάς, αιώνιο σύμβολο ειρήνης.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρόσφατα άρθρα

27/05/2023

Από την -όχι τόσο παλιά- εποχή, που η χρήση καλλυντικών ξεκινούσε μετά τα 30, με εξαίρεση κάποιες ψαγμένες 25άρες beautyfreaks, και που η προσφώνηση «γιαγιά» ξεκινούσε στα 50, μέχρι τις σημερινές 65άρες «κοπέλες», η απόσταση είναι τεράστια..

27/05/2023

Στην αρχαιότητα, τα περίφημα ιερατικά  Ασκληπιεία ήταν ‘ιατρεία ψυχής’ και θεράπευαν τους ασθενείς με την ερμηνεία των ονείρων  και την Αριστοτελική  ‘μέθεξη’ η οποία συντελείται μέχρι σήμερα  στις παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας, μέσα στο θέατρο της Επίδαυρου και σε κάθε θέατρο που συνόδευε τα  θεραπευτικά, λατρευτικά κέντρα των Ασκληπιειων .

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκλειστικό υλικό στo email σας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας