Το σπίτι του γούστου σου

-Ωραίο. Αλλά δεν είναι του γούστου μας..

Είπε και ελάλησε, όχι και πολύ δυνατά κι ευκρινώς βέβαια, γιατί δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια, ούτε πολυτέλεια να επιλέξουν βάσει του γούστου τους, μάλλον βάσει των διαφόρων αναγκών – και δυνατοτήτων – για να στεγαστεί η πολύτεκνη οικογένεια συν οι παππούδες/γιαγιάδες που θα επιστρατεύονταν για να βοηθούν με τα εγγόνια. Και το ωραίο μεν, αλλά όχι του τύπου τους δε, αγοράστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και στέγασε, αν όχι τα σχεδιαστικά τους όνειρα, σίγουρα μια αντικειμενικά ομαλή ζωή, χωρίς μεγάλες εξάρσεις αλλά και χωρίς τραγωδίες και δράματα μεγάλα, επίσης.

Κάποιες δεκαετίες κι αρκετά άλματα ζωής μετά, τους δόθηκε η ευκαιρία: Το πατρογονικό στο χωριό
(όμορφο και προσιτό χιλιομετρικά) που περιήλθε στην κατοχή τους την κατάλληλη στιγμή.
Δηλαδή, όταν υπήρχε η άνεση, χρόνου και χρήματος, να το επισκευάσουν αναπαλαιώσουν, διακοσμήσουν κατά το γούστο τους.
Κι εδώ θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η ιστορία μ ’ένα κι έζησαν αυτοί καλά (στο εξοχικό τους) και οι άλλοι καλύτερα (στα δικά τους, ο καθένας).
Ευτυχώς ή δυστυχώς βέβαια η ζωή σπανίως είναι τόσο βαρετή ή τόσο προβλέψιμη, αντίστοιχα.
Γιατί ευκαιρίας δοθείσης, και κάποιας οικονομικής άνεσης πια κατακτηθείσης, αρχίζοντας το…project μαζεύτηκαν κι οι ειδικοί και οι καλοπροαίρετοι – τόσο οι γνήσιοι, όσο και οι εντός εισαγωγικών.
Και να η άποψη του διακοσμητή «κανείς δεν βάζει τέτοιες κουρτίνες σήμερα» και να το χαμηλόφωνο μεν σχόλιο αλλά και υποδόριο παράπονο, του τύπου «μα, θα χαλάσεις την κρεβατοκάμαρα της γιαγιάς και την κουζίνα της που μας μαγείρευε τι λιχουδιές της;» και να και το δικό της άγχος «μα πώς θα καλούμε τους φίλους μας αν δεν έχει κάθε δωμάτιο δική του τουαλέτα» και ..και..και.. ώσπου κάποια μέρα φωτεινή και με ευνοϊκά τα άστρα, μπαμ ηκούσθη στον αέρα, μάλλον στο..τραπέζι όπου εκείνος χτύπησε το χέρι – όχι μην φανταστείτε κανένα αγροίκο, κάθε άλλο – κι είπε να δώσει ένα τέρμα στην ..πολυφωνία και στις πολλές δημοκρατικές διαδικασίες, αρχίζοντας από την.. ετυμολογία:

– Άκου αγάπη μου, αυτό είναι ένα σπίτι διακοπών. Και τι θα πει διακοπές; Διακόπτω ό,τι κάνω στην καθημερινή ζωή μου. Και τι κάνω; Χαλαρώνω, ξεκουράζομαι, αποζητώ άνεση και τον έλεγχο του ποιον θέλω να βλέπω κι ενδεχομένως να φιλοξενώ.
Κάνω δηλαδή το κέφι μου και το κάνω και του γούστου μου. Τι είναι του γούστου σου λοιπον; Κουρτίνες που να ανεμίζουν σαν πέπλα νυφικού; Ξέχνα τα άκαμπτα στόρια του διακοσμητή. Κουζίνα με ό,τι πιο μοντέρνο και λειτουργικό; Χαίρετε, πιατοθήκη της γιαγιάς, αντίο σε ό,τι δύσχρηστο μόνο και μόνο επειδή είναι φορτωμένο με χιλιάδες αναμνήσεις. Ιδιωτικότητα και άκρα του τάφου σιωπή τα μεσημέρια που θα σε πάρει ο ύπνος στην αιώρα; Δικαίωμα σου, τόσους έχεις φιλοξενήσει και περιποιηθεί, η…διακοπή και η απόσταση από κάθε πηγή θορύβου/ ωραρίου/ προγράμματος, προτεραιότητα μας.

Τι είπε με απλά λόγια ο άνθρωπος;
Είπε την τεράστια σημασία του να αξιωνόμαστε κάποτε ένα σπίτι όπως αρέσει σ’ εμάς, χωρίς συμβιβασμούς κι υποχωρήσεις.
Κι αυτό είναι συνήθως το σπίτι των διακοπών μας, το όποιο και όπου εξοχικό μας.

Το στυλ του εξοχικού μας χώρου αντικατοπτρίζει την προσωπική μας αισθητική και αντανακλά τις προτιμήσεις μας σε θέματα design και τρόπου ζωής στις διακοπές μας.
Το πώς επιλέγουμε να διακοσμήσουμε τον χώρο μας στην ύπαιθρο αντανακλά τη σχέση μας με τη φύση, την εύρυθμη και ήρεμη αίσθηση που μας προσφέρει ο εξοχικός τρόπος ζωής.
Στον εξοχικό μας χώρο αναζητούμε ανάπαυλα και ηρεμία από το άγχος της καθημερινότητας, και η διακόσμηση μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε έναν χώρο που αποπνέει χαρά και γαλήνη.
Τελικά, η διακόσμηση του χώρου διακοπών μας αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά μας, τις αξίες μας και τις προτιμήσεις μας.
Όχι πώς οι επαγγελματίες του είδους είναι περιττοί ή ανάξιοι της εκτίμησης του σεβασμού μας.
Να μια μικρή λίστα από τα πιο διάσημα ονόματα διακοσμητών εξοχικών σπιτιών, διεθνώς:
Joanna Gaines. Nate Berkus. Kelly Wearstler. Eddie Ross.

Χαζέψτε λίγο στα συναρπαστικά τους σάιτ κι ονειρευτείτε…

Όταν όμως μιλάμε για το σπίτι του γούστου μας, του τύπου μας, της καρδιάς μας, αν αφουγκραστούμε προσεκτικά τη φωνή που τείνουμε καταπιέσουμε μέσα μας κι εφαρμόσουμε ό,τι μας συμβουλεύει επίμονα, θα φτιάξουμε το ωραιότερο σπίτι διακοπών, το ολοδικό μας εξοχικό.
Νομίζω.

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας