Νομίζω ότι το αμέσως πιο θρίλερ σκηνικό από τις ίδιες τις εκλογές της 21ης Μάϊου ήταν οι δημοσκοπήσεις και σχετικές έρευνες που κατέγραφαν τις ..αρρυθμίες του εκλογικού σώματος, κρατώντας μας με κομμένη την ανάσα μέχρι τελευταίου παλμού, δηλαδή μέχρις exit polls.
Το νέο τεύχος του Just a Number δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να εμπνευστεί από την τεράστια σημασία των πάσης φύσεως ‘Ερευνών και να εστιάσει και φωτίσει το ρόλο και σημασία τους, ανά τις διάφορες ενότητες του περιεχομένου του.
Σε μια πολυσήμαντη, αποκλειστική στο Just a Number, συνέντευξη της, η καθηγήτρια και ακτιβίστρια Αντιγόνη Λυμπεράκη καταθέτει ρηξικέλευθες απόψεις και την εμπνευσμένη θεώρηση της για την «τρίτη» ηλικία, απόρροια του πλούσιου και σχετικού επιστημονικού ερευνητικού της έργου.
Στον αντίποδα των κοινωνικών ερευνών, οι έρευνες καταναλωτικού κοινού που αναθέτουν τα brands στις εταιρίες ερευνών, ιδωμένες στη σωστή τους διάσταση, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, εφόσον δεν τη «φορτώσουμε» με εξωπραγματικές προσδοκίες.
Ίσως για αυτό είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στην ιστορία των ερευνών και δημοσκοπήσεων και πώς εξελίχθηκαν στο χρόνο και στους χώρους:
Έρευνες με ατμομηχανή την τεχνολογία αιχμής που όμως καμιά φορά με την καταλυτική δύναμη των αλγόριθμων που σκέφτονται και αναλύουν για μας, κάνουν το μυαλό μας να τεμπελιάζει.
Οι επιχειρήσεις από την άλλη ερευνούν τη δέσμευση των στελεχών τους προσφέροντας (όχι συνειδητά) χρήσιμους παραλληλισμούς με τις εκλογικές δημοσκοπήσεις.
Έρευνες επιστημονικές και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένες τίθενται στην υπηρεσία της Ομορφιάς – και της κοσμετολογίας. Κι ας αναφερθούμε ακροθιγώς και ..καλλιτεχνικά (!) στον τεράστιο τομέα της ιατρικής έρευνας.
«Ξεφυλλίζοντας» το νέο 15νθήμερο «τεύχος» μας, ίσως διαπιστώσετε πως εξερευνώντας μια ιστορική γειτονιά, ερευνώντας τα πρωτότυπα art therapy προγράμματα των σύγχρονων Μουσείων, ψάχνοντας την αληθινή ιστορία που κρύβει μια νουβέλα, η Έρευνα, με την πλατιά σημασία της λέξης, είναι συστατικό της καθημερινότητας μας.
Γιατί η αναζήτηση της αντικειμενικής πραγματικότητας βρίσκεται στη ρίζα, στο λόγο ύπαρξης της ‘Ερευνας – και στην ανάγκη του ανθρώπου να ανακαλύπτει και να πιστεύει.
Για αυτό θεωρώ ότι η (όποια) Πίστη και η αντίστοιχη ‘Ερευνα πάνε χέρι- χέρι, χωρίς να αποκλείει η μία την άλλη.
Για την αγάπη της Αλήθειας λοιπόν, πίστευε.. αλλά ΚΑΙ ερεύνα!
–
ΥΓ. Συνέχεια του προηγούμενου μας «Γράμμα στους νέους ψηφοφόρους» υποδεχόμαστε με συγκίνηση εμείς, οι Justanumbers, μια 17χρονη που αφηγείται την πρώτη της φορά στην κάλπη.