Πώς οι αλγοριθμικές προτάσεις μάς διευκολύνουν, αλλά συχνά τεμπελιάζουν το μυαλό

Όλο και συχνότερα αυξάνονται οι προτάσεις / συστάσεις “βάση των προτιμήσεων μου” σε πληθώρα sites & mail marketing. 
Για χρόνια αναγνωρίζαμε στην επικοινωνία την επίδραση στην αγοραστική συμπεριφορά και τις τάσεις, των προτάσεων από “παρόμοιους με μένα καταναλωτές” (όπου ως “καταναλωτές” μπορείτε να σκεφτείτε αναγνώστες, αθλητές, ψηφοφόρους, ανθρώπους με θέματα υγειας, κλπ, δηλαδή ομάδες που “καταναλώνουν” κοινά θέματα, προϊόντα ή ιδέες). 
Εστιασμένες επιλογές και προτάσεις, με βάση τις τελευταίες μου επιλογές και ψηφιακές συμπεριφορές, που μου σερβίρονται έτοιμες για να διαλέξω από ένα πλέον περιορισμένο δείγμα. Να μην χρειάζεται να ρισκάρω, να συγκρίνω, να διερευνήσω καν για να ενημερωθώ. 
Βολικό, σκέφτεται αρχικά κάποιος.

Πόσο όμως στηρίζει την ανάπτυξη ενός ανθρώπου αυτό που θεωρούμε ως εκπληκτική εξυπηρέτηση;

Τα αποτελέσματα των online ερευνών και οι αλγοριθμικές συστάσεις, η εικονική πραγματικότητα προσαρμοσμένη στα γούστα και τις ανάγκες μας, μάς γλιτώνει από πολλά: χρόνο, χρήμα, ρίσκο, αβεβαιότητα, λάθη που κάποτε κάναμε.
Υπάρχει όμως ένα κόστος σε όλη αυτή την εύκολη ζωή και συχνά περνά απαρατήρητο γιατί δημιουργείται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου που μας επιτρέπει μια διαρκή αναδόμηση, καλή λειτουργία, ανάπλαση συνδέσεων και νευρώνων, απαιτεί συστηματική εξάσκηση του εγκεφάλου ώστε να διατηρούνται οι συνάψεις, ή να διευρύνονται. 
Η μη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών, όπως ακριβώς γίνεται με την έλλειψη ή τον περιορισμό άσκησης σε κάποιες μυϊκές ομάδες, συρρικνώνει, αδρανοποιεί και τελικά σβήνει την συγκεκριμένη ικανότητα. 

Αναπτυξιακά, η διευκόλυνση των προσωποποιημένων προτάσεων για τα πάντα, δημιουργεί μια εικονική προβλεψιμότητα που εξοικειώνει τα παιδιά και τους νέους με την ασφάλεια, και τους αφήνει απροετοίμαστους για την ανασφάλεια και το απρόβλεπτο της ζωής. Απροετοίμαστους για την διαφορετικότητα, την διαλεκτική των σχέσεων και την κριτική ικανότητα που απαιτείται για να επιβιώσει ή να κινηθεί με επιτυχία στην απρόβλεπτη πραγματικότητα.

Μεγαλώνοντας ηλικιακά, οι πολλές έτοιμες λύσεις και η ρουτίνα συρρικνώνουν την δραστηριότητα σε ζώνες του εγκεφάλου, καθώς επαναπαυόμαστε χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένους εξωγενείς μηχανισμούς. 

Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να παρουσιάσω ότι η χρήση της ΑΙ, οι αλγόριθμοι, οι έρευνες και το πλήθος των αποτελεσμάτων που μας προσφέρουν είναι κάτι κακό. Αντίθετα, μάς ανοίγουν έναν ορίζοντα επιλογών και πρόσβαση που δεν είχαμε ονειρευτεί ποτέ! Όμως είναι αναγκαίο  να είμαστε συνειδητοί απέναντι στην ψηφιακή ευκολία που διαλέγει για εμάς ώστε να μην γίνει νωθρότητα. 

Τα αποτελέσματα των ερευνών, ειδικά σε τόση πληθώρα πληροφορίας και δεδομένων, δεν αντικαθιστούν την απόφαση, ούτε την ανάγκη ερμηνείας και αξιολόγησης. 
Χρειάζεται από παθητική “κατανάλωση” προτάσεων, ιδεών, τάσεων, συστάσεων, να μεταβούμε σε ενεργητική εξερεύνηση και αξιολόγηση ή ακόμα και διεύρυνση των ερεθισμάτων που οι αλγόριθμοι μας περιορίζουν.

Πώς;
Εξασκώντας και μόνοι μας την ικανότητα διερεύνησης. Κάνοντας πειραματισμούς και τολμώντας κάτι διαφορετικό. Κρατώντας μερικές επιλογές που δεν είναι απόλυτα προβλέψιμες και εμπεριέχουν έκπληξη. Μιλώντας με ανθρώπους που έχουν εμπειρία στο θέμα που μας απασχολεί. 
Έτσι, κρατάμε ζωντανή την δημιουργικότητα, την κριτική ικανότητα, την οξύτητα του νου. Την πραγματικά προσωπική επιλογή και όχι την ψευδαίσθηση πραγματικότητας κι ενημέρωσης, καθώς οι αλγόριθμοι μας δείχνουν και καθρεφτίζουν αυτό που ήδη είδαμε.
‘Οχι κάτι νέο να δοκιμάσουμε και να πειραματιστούμε. 

Μικρές δόσεις αβεβαιότητας, έκπληξης, εξερεύνησης, ρίσκου, μάς κάνουν πιο ικανούς, πιο δημιουργικούς και με μεγαλύτερο ενθουσιασμό. 
Κυρίως όμως μάς κρατάνε σε καλή φόρμα εγκεφαλικά, και μάς φέρνουν σε καλύτερη ετοιμότητα και διανοητική φυσική κατάσταση. 
Ας ξεβολευτούμε λίγο, μάς κάνει καλό!

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας