Περί Ομορφιάς: Πίστευε, αλλά και.. Ερεύνα!

Από την -όχι τόσο παλιά- εποχή, που η χρήση καλλυντικών ξεκινούσε μετά τα 30, με εξαίρεση κάποιες ψαγμένες 25άρες beautyfreaks, και που η προσφώνηση «γιαγιά» ξεκινούσε στα 50, μέχρι τις σημερινές 65άρες «κοπέλες», η απόσταση είναι τεράστια..

Περιποίησης Eγκώμιον λοιπόν, όπως είχαμε πει στο δεύτερο τεύχος του JAN, με έναν κατακλυσμό προτάσεων που υπόσχονται θε(τ)ικά αποτελέσματα –  καρπούς της επιστήμης της κοσμετολογίας που κλείνονται μέσα σε βαζάκια ή παραπέμπουν στο χώρο της μη παρεμβατικής αισθητικής. 
Τι κάνουμε; Τα πιστεύουμε όλα; Εδώ χρειάζεται το ..κράτα μικρό καλάθι, ερεύνα, κρίνε και προχώρα. 

Η επιστήμη των καλλυντικών έχει κάνει άλματα σε πολλούς τομείς της περιποίησης της επιδερμίδας, όπως είναι η πρόληψη των ρυτίδων. Αυτό που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα είναι να νικήσουμε το νόμο της βαρύτητας – κάτι που θέλει προς το παρόν το… νυστέρι του, τα fillers, τα νήματα και πάντως πιο δραστικές μεθόδους από μια απλή κρέμα. 
Θέλει όμως επίσης ψάξιμο και σωστή ενημέρωση για να αποφευχθούν υπερβολές, όπως τα… χείλη ροφών(!), που βλέπουμε ακόμα και σε νεαρά άτομα. Μένει να δούμε τι επιφυλάσσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στα χωράφια της ομορφιάς, αρκεί να μην επιβεβαιωθούν οι εφιάλτες εκείνων που ισχυρίζονται ότι σύντομα θα είναι πλέον τόσο ισχυρή ώστε θα είναι περίπου αδύνατο, ερευνώντας, να διακρίνουμε το fake από το γνήσιο και την αλήθεια από το ψέμα. Ας ευχηθούμε ότι τα τρομερά μυαλά αυτής της τεχνολογίας θα φρενάρουν την υπερβολή και θα σταθούν ρεαλιστικά δίπλα στην ουσία της επιστήμης. 

Οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στο χώρο της αισθητικής 

Botox baby, Botox ! 
Έχει σώσει και… παγώσει πρόσωπα.  Πρόκειται για μία ενέσιμη θεραπεία που βασίζεται στην έγχυση μιας ειδικής νευροτοξίνης, η οποία, όταν εφαρμόζεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο, είναι ασφαλής για τον οργανισμό. Επιθυμητό αποτέλεσμα; Ένα πρόσωπο «χωρίς ηλικία». Το Botox  πήρε έγκριση το 2002 ως λύση για το «σιδέρωμα» των ρυτίδων του μεσο-φρύδιου και συνεχίζει στην περιοχή ματιών (με προσοχή όμως!) 

Υαλουρονικό οξύ. 
Ακόμη μια «ντίβα» στο χώρο της μη επεμβατικής αισθητικής. Το 2003 επετράπη στους πλαστικούς χειρουργούς η ενέσιμη χορήγησή του για γέμισμα ρυτίδων, τονισμό περιγράμματος χειλιών και αύξηση όγκου (lip fillers) διόρθωση των ρινοπαρειακών πτυχών και διαμόρφωση περιγράμματος προσώπου (contouring). Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας και κυρίως στο δέρμα μας. Αποτελεί βασικό παράγοντα ενυδάτωσης του δέρματος και συμβάλλει στην σφριγηλή και νεανική όψη του. Η μείωση της παραγωγής του με την πάροδο του χρόνου, εξηγεί την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και τη μείωση του όγκου των ζυγωματικών, των χειλιών και των κροτάφων.

Κοσμετολογία και έρευνες..

Τα τελευταία χρόνια μια από τις λέξεις που μας «ψιθυρίζουν» τα καλλυντικά μας, είναι το μικροβίωμα – μια τεράστια τάση στην κοσμετολογία στην οποία επικεντρώνονται οι μεγάλες εταιρίες καλλυντικών για να λανσάρουν νέα προϊόντα. Η επιστήμη του μικροβιώματος αφορά στο σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στον οργανισμό μας για να φροντίζουν την υγεία του σώματος και των οργάνων μας. Κάθε όργανο έχει το δικό του μικροβίωμα ενώ το μεγαλύτερο είναι αυτό που υπάρχει στο ανθρώπινο δέρμα, καθώς φιλοξενεί περίπου ένα δισεκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνικό εκατοστό!
Όταν αυτά αναπαράγονται με αρμονικό ρυθμό τότε έχουμε ισορροπία στον οργανισμό, ενώ στην αντίθετη περίπτωση αρχίζουν προβλήματα, όπως έκζεμα, ερυθρότητα – ακόμα κι ένας απλός κνησμός ξεκινά από ένα διαταραγμένο μικροβίωμα! Ένα προϊόν που θα φροντίσει το μικροβίωμά είναι ιδανικό. Βασικό συστατικό του θα είναι τα προβιοτικά, που βοηθούν την ισορροπία των καλών και κακών βακτηρίων στην επιδερμίδα.

Μια άλλη λέξη στο χώρο της κοσμετολογιας που γνωρίζει σήμερα μεγάλη δημοφιλία λόγω των influencers και πρωτοστατεί στις συνθέσεις πολλών καλλυντικών είναι η νιασιναμίδη.
Πρόκειται για τη βιοενεργή μορφή της βιταμίνης Β3 (νιασίνη) και ο ρόλος της στο δέρμα είναι να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Η νιασιναμίδη αποκαθιστά την ομοιογένεια της χροιάς της επιδερμίδας, βελτιώνει τη λειτουργία του προστατευτικού φραγμού της και βοηθά τα κύτταρά της να συγκρατούν την υγρασία. Παράλληλα, ενισχύει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος, μειώνει τις φλεγμονώδεις εξάρσεις της ακμής, ενώ προλαμβάνει και μειώνει ορατά σημάδια γήρανσης, όπως η θαμπή όψη και οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν: πιστεύουμε στα «θαύματα» της Ομορφιάς, αλλά τα ερευνούμε! 

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας