Βιβλία που ταξιδεύουν, διδάσκουν ενώ διασκεδάζουν τα παιδιά

Όταν ο εγγονός μου ήταν τεσσάρων ετών, του έλεγα ιστορίες για τον Ρομπέν των Δασών, τον Ζορό, τους Τρεις Σωματοφύλακες και άλλους ήρωες της ξένης λογοτεχνίας. Σιγά σιγά μου ήρθε η ιδέα να του διηγηθώ ιστορίες βγαλμένες από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, με ήρωες Έλληνες. Έτσι εμπνεύστηκα τις «Μικρές Ελληνικές Ιστορίες» και άρχισα να τις γράφω. 

Στόχος μου ήταν να φέρω σε επαφή τα μικρά παιδιά με τους ήρωες της ελληνικής ιστορίας και να τους διηγηθώ τα ιστορικά γεγονότα,σαν παραμύθια, με τρόπο ευχάριστο, χαρούμενο και διασκεδαστικό. Να τα βοηθήσω να πλουτίσουν τις γνώσεις τους ώστε να προετοιμαστούν για τη σχολική τους θητεία.

Εκτός όμως από τα ιστορικά γεγονότα προσπάθησα να εξοικειώσω τα παιδιά με ιδέες, όπως δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, διεκδίκηση, γενναιότητα, προδοσία, πατριωτισμός, ηρωισμός, αυτοθυσία. Αυτές οι έννοιες δεν προσεγγίζονται με πατριωτικές ιαχές και με φλογερά λόγια. Περνούν έμμεσα μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Ο πατριωτισμός του επαναστάτη γίνεται φανερός από τον αγώνα που δίνει για την ελευθερία της πατρίδας του. Η αυτοθυσία του γενναίου ήρωα, που δεν λογαριάζει τη ζωή του και θυσιάζεται για την επίτευξη του στόχου, γίνεται φανερή σταδιακά από τη στάση του, τις επιλογές του και τη συμπεριφορά του απέναντι στις συγκεκριμένες καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Οήρωας έχει  κομβικό ρόλο γιατί μ’ αυτόν ταυτίζεται το παιδί, ερμηνεύει τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του. Επίσης, ηιδιαιτερότητα της σειράς «Μικρές Ελληνικές Ιστορίες» είναι ότι η αφήγηση είναι γραμμένη σαν να διαδραματίζεται την ώρα της ανάγνωσης, σαν να συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Έτσι το παιδί έρχεται πιο κοντά με το θέμα και το διάβασμα γίνεται βιωματικό. 

Σε αυτή την κατηγορία βιβλίων η εικονογράφηση παίζει σημαντικό ρόλο.  Και εδώ, το ξεχωριστό και χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως μέσα στην αφήγηση, εντάσσονται εικονογραφικά, συμβιώνοντας με τους ανθρώπους, και ζώα! Την ιδέα είχε ο εικονογράφος Πέτρος Χριστούλιας. Στο μόνο στοιχείο που είχαμε συμφωνήσει ήταν να είναι η εικονογράφηση χαρούμενη, διασκεδαστική. Να μη φοβηθούμε τη σοβαρότητα του θέματος και να βάλουμε τα παιδιά στα γεγονότα με χαρά, χρώμα και χιούμορ. 

Το Ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου δίνει τη δυνατότητα στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες να εξηγήσουν στα παιδιά θέματα που δεν χωρούν στις σελίδες του βιβλίου. Να αναπτύξουν την ιστορία με περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν είναι όλοι οι γονείς και όλοι οι παππούδες φιλόλογοι ή ιστορικοί για να έχουν έτοιμες απαντήσεις στα ατέλειωτα “γιατί;” των παιδιών.

Εφέτος ξεκίνησα και μια νέα σειρά βιβλίων – που έχει σχέση με την ιστορία και την μυθολογία – αλλά είναι κυρίως γεωγραφία. Δανείζομαι τους μύθους για να ξεδιπλώσω την ιστορία τους πάνω σε γεωγραφικούς ανάγλυφους  χάρτες. Έτσι τα παιδιά αποκτούν γεωγραφικές γνώσεις και καταλαβαίνουν καλύτερα τον χρόνο μέσα στον χώρο. Τα βιβλία αυτά είναι και ταξιδιωτικοί οδηγοί. Γονείς καιπαιδιά μπορούν να κάνουν εκδρομές και ταξίδια στα χνάρια των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, να γνωρίσουν τα μέρη από τα οποία πέρασαν οι μυθικοί ήρωες και να τα περπατήσουν

Εκδόσεις ΜΑRMAR

Θέλω να ευχαριστήσω το Just a Number που μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω για τη δουλειά μου και να του ευχηθώ καλή επιτυχία! Η πρωτοβουλία αυτή είναι ουσιαστική γιατί προάγει τη γνώση και τον πολιτισμό. Δίνει τη δυνατότητα στους seniors, άντρες και γυναίκες, να έχουν πρόσβαση στη δημιουργία. Τι πιο χρήσιμο σ’ αυτή τη ζωή!

Γιολάντα Χατζή – Συγγραφέας

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρόσφατα άρθρα

15/03/2023

Αναπόφευκτα μου ήρθαν πολλές φορές αυτά τα λόγια στο μυαλό μου αυτές τις τελευταίες ζοφερές μέρες, μετά το φοβερό δυστύχημα των Τεμπών. Κι αναπόφευκτα, πρόσεξα  ότι η «κάλυψη» (…) της  αβάσταχτης οδύνης και σπαραγμού των γονιών των αδικοχαμένων παιδιών δεν άφησε «χώρο» για τον εξίσου ασήκωτο πόνο των γιαγιάδων και παππούδων τους.

15/03/2023

Νομίζουμε ότι οι νέοι έχουν άλλες δομικές ανάγκες από τους μεσήλικες ή ηλικιωμένους. Λάθος! Όλοι οι άνθρωποι, σε κάθε δεκαετία ζωής ή πλαίσιο, έχουμε τις ίδιες δομικές ανάγκες οι οποίες ορίζουν και υποκινούν την κάθε επιλογή μας. 

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκλειστικό υλικό στo email σας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας