Editorial

Υποστήριξη: Πόση θέλουμε, πόση μπορούμε

Θυμάστε ένα παλιό ανέκδοτο με το προσκοπάκι που περνάει με το ζόρι μια ηλικιωμένη (πολύ) στο απέναντι πεζοδρόμιο; Και τι απάντησε όταν τον ρώτησε «γιατί παιδάκι μου»; Για να κάνω την καλή μου πράξη της ημέρας, ήταν η αφοπλιστική απάντηση.
Αυτό το λίγο κρύο και κάπως χαζό αστείο, κρύβει πάντως μια μεγάλη αλήθεια: η ζήτηση και η προσφορά βοήθειας δεν «κουμπώνουν» όπως το κουμπί με την κουμπότρυπα.
Αχανές το θέμα υποστήριξη.
Είτε ατελείωτη και πολλές φορές παγωμένη στέπα στον παγκόσμιο κοινωνικό χάρτη, είτε όαση στην προσωπική του καθενός μας έρημο – που, γεγονός, θα μας προκύψει κάμποσες φορές στη ζωή μας – είτε πέλαγος αχαρτογράφητο και φουρτουνιασμένο όπου ζουν, επιπλέουν, κολυμπούν, ή πάνε στον πάτο λογιών-λογιών είδη.

Βοήθεια εμπράγματη, αλληλεγγύη, ψυχική υποστήριξη, υποστήριξη εντός (σπιτιού, οικογένειας), εκτός (εργασιακή υποστήριξη, coaching, mentoring, υποστήριξη δικτύων, υποστήριξη πελατείας..) και επί τα αυτά: γνωστό και μέγα το διακύβευμα πόση υποστήριξη χρειαζόμαστε, ζητάμε, θέλουμε να, μπορούμε να παρέχουμε. Και ποιος, πού, πώς, πότε, ζητάει, δίνει και παίρνει.

Μια πλοήγηση στις διαφορετικές οπτικές της έννοιας Υποστήριξη  σας προτείνουμε σε αυτό το τεύχος με βάρκα την ελπίδα να βρείτε αγαπημένοι φίλοι μας (και υποστηρικτές μας!) απόψεις, ιδέες, μηνύματα που απηχούν και αντηχούν μέσα σας ξεκάθαρα. Σωσίβια πέφτουν στη θάλασσα και κάποια  μαλαματένια. Είμαστε άραγε από αυτούς που τα ρίχνουνε ή από αυτούς που τα αρπάζουν;. ’Ισως και τα δυο, ενώ βαδίζουμε ελεύθεροι τον λυτρωτικό δρόμο της αυτό-υποστήριξης γιατί μάθαμε να ψαρεύουμε, αντί να ζητάμε το ψάρι.
Παντοδύναμοι πάντως δεν είμαστε, κι είναι σπουδαία κατάκτηση, μην πω και σοφία, να ξεπεράσουμε την ανάγκη υποστήριξης ως ένδειξη αδυναμίας. Ο καθρέφτης (καθρεφτάκι μου) μας δείχνει επακριβώς τις ανάγκες «υποστήριξης» του προσώπου μας, αλλά κάποιες «σκληρές εξαρτήσεις» χρειάζονται ουσία υποστήριξης, ειδικής κι επιστημονικής για να νικηθούν. Ευτυχώς πάντως η ψυχική υποστήριξη δεν είναι πια θέμα ταμπού, ξεκινώντας από τους νέους που πιο εύκολα την υιοθετούν, χωρίς να θεωρούν την ανάγκη της οπωσδήποτε αρρώστεια. Κι εδώ, το σοκ: συναισθηματική υποστήριξη παρέχεται τώρα και από ψηφιακούς βοηθούς! Φόβος ή άμεση υποστήριξη , ιδού και το ηθικό δίλημμα.

Μια χώρα και μια κοινωνία κρίνονται πάντως και στον πολιτισμό της (και) από τα θεραπευτήρια της.  Επί του παρόντος, ας μην μιλήσω για το.. παρόν της δημόσιας υγείας μας, αλλά για μια νοσταλγική ιστορική περιήγηση στη «λεωφόρο των νοσοκομείων» που μας μαθαίνει πολλά για τους μεγάλους ευεργέτες που στήριξαν γενναιόδωρα και ουσιαστικά το τότε μικρό και φτωχό κράτος μας.
Μα κι η Τέχνη θεραπεύει, και μάλιστα αποδίδοντας κάποιες φορές στην κοινωνία μεγάλους καλλιτέχνες. Όπως τη συγκλονιστική Yayoi Kusama που μέσα σε ασφαλές ιατρικό  περιβάλλον δημιουργεί Τέχνη, αποδεχόμενη την υποστηρικτική και θεραπευτική δύναμη της ζωγραφικής.

Κλείνω το σημείωμα αυτό με την πολύ σημαντική συνέντευξη του κυρίου Αλκιβιάδη Σιαράβα Διευθ.Μάρκετινγκ KPMG που έδωσε στη Μάρθα Μυλωνά για την εξαιρετική  πρωτοβουλία Advantage – συγγενικών στόχων με το JAN.

Στο νου μου αυτές τις μέρες στροβιλίζεται (τυχαία; δεν νομίζω) το τραγούδι των λατρεμένων Beatles:
Oh, I get by with a little help from my friends…

Όπου «friends», δίνοντας ο καθένας τον ορισμό που τον εκφράζει, μακάρι να έχουμε αυτή τη στήριξη τους στη ζωή μας.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας