Editorial

Ο ‘Ερωτας στα Χρόνια της Ωριμότητας

-Πλάκα μας κάνεις;;
-Μα, σοβαρά τώρα, στα πίσω-πίσω;
-Για δες, κι εγώ σας νόμιζα για σοβαρούς..!

Αυτές και άλλες τέτοιες φωνές ακούω αυτές τις μέρες στο κεφάλι μου, ως άλλη Ζαν Ντ’Αρκ, και νιώθω να ρισκάρω την έστω και κατά φαντασία (αλλά έλα που την έχω ζωηρή..) πυρά, με την εμφάνιση του ως άνω τίτλου, του αγιοβαλεντίνικου Just a Number.
Μα τι φταίω εγώ όταν οι στατιστικές επιβεβαιώνουν την αύξηση, απανταχού των αναπτυγμένων χωρών, των δεύτερων και τρίτων γάμων (που προϋποθέτουν άρα κάποια σχέση) σε «προχωρημένη» ηλικία; Όταν φωτογραφίες ζευγαριών με ασημένια μαλλιά σε τρυφερές στιγμές πιάνουν μπόλικο χώρο στους ιστότοπους μόλις πληκτρολογήσεις «Άγιος Βαλεντίνος», ανάκατα με τους νέους, τα κόκκινα τριαντάφυλλα και τα σοκολατάκια;
Όταν μια έκρηξη απελευθέρωσης από τις ηλικίες συνδέει το προαιώνιο δικαίωμα της απόλαυσης με την απαλλαγή από τις απαιτητικές ανηφόρες της νιότης;

Μα αρκεί να κοιτάξω γύρω μου για να μου επιβεβαιωθεί το γεγονός: αντί για μένα, οδεύει ολοταχώς στην πυρά ακόμα ένα στερεότυπο, αυτό όπου οι μεγάλοι έχουν μερίδιο στον έρωτα, σε μια νέα αρχή ξανά μανά, στο δικαίωμα σε μια ιστορία αγάπης που τώρα μπορούν να τη ζήσουν πιο βαθιά, πιο ώριμα από την άγουρη νιότη τους.
Τα οποία νιάτα, κάπου διστάζουν να επιλέξουν αν είσαι εσύ, ο «μεγάλος», ερωτευμένος  ή…ξεμωραμένος! Αλλά πάραυτα απορρίπτουν τη στερεοτυπική ρετσινιά, αναγνωρίζουν ότι (πιθανώς) ο Έρως χρόνια δεν κοιτά και προσπερνούν με συγκατάβαση αλλά και με κάποια αμηχανία – άραγε άλλο ο έρωτας και άλλο η αγάπη στις ώριμες ηλικίες; Διαφέρει καθόλου ανάλογα με την ηλικία το πρώτο ραντεβού; 

Πλήθος όμορφες ιστορίες δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που ίσως δεν τέθηκαν ποτέ.
Υπάρχει αιώνιος έρωτας; Ε, ναι, λοιπόν με τη βοήθεια της ΑΙ/ΤΝ ένα ζευγάρι ανθρώπου και ρομπότ (μπορεί να) γράψει μια συγκινητική ιστορία αγάπης!
Σαν άλλη μια, πιο..σημερινή αυτή που οι πρωταγωνιστές της από τους έρωτες στα χρόνια της.. χολέρας, περνούν στον έρωτα των χρόνων της αθωότητας -που δεν είχαν ζήσει στην πρώτη τους νεότητα.

‘Αλλα ζευγάρια, διάσημα κι εμβληματικά, έκαναν τον «εικαστικό» τους έρωτα  μιας ολόκληρης ζωής  σπονδή στην υπηρεσία της Τέχνης. Κι άλλα, άφησαν πίσω τους κοιτίδες πολιτισμού, με θεμέλιο την τέχνη της – μακρόχρονης- αγάπης τους.

Σε αυτή την εν-συναισθηματική  διερεύνηση του just a number, δεν θα μπορούσε να λείπουν και οι πιο νηφάλιες τοποθετήσεις, όπως η επιστημονική τεκμηρίωση της σημασίας της καλής σεξουαλικής ζωής στην ώριμη ηλικία.

Καθώς και μια συναρπαστική ανίχνευση του μυθολογικού θεού Έρωτα ανά τις αρχαίες θρησκείες.  Ερχόμενοι στο σήμερα, δείτε τη σφυγμομέτρηση της People of Greece του πώς τοποθετούνται νέες και μεγαλύτερες γενιές  απέναντι στη στάση της Εκκλησίας για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ανοίγοντας τις  οθόνες αυτού του JAN, ίσως αναγνωρίσετε κομμάτια, εικόνες, στιγμές από δικές σας ιστορίες, ίσως και από την πρώτη μα κι από την ώριμη αγάπη της ζωής σας.
Το εύχομαι, με την καρδιά μου!

ΥΓ. Παρουσιάζουμε σε αυτό το τεύχος συνέντευξη της Προέδρου ΕΒΕΑ, κυρίας Σοφίας-Κουνενάκη Εφραίμογλου που επέδωσε πρόσφατα σε μια λαμπρή τελετή τα ετήσια βραβεία σε πλήθος άξιων επιχειρήσεων – νέω ιδιοφυών και εμβληματικών, ιστορικών επιχειρήσεων

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας