Ταξίδι στα μαγικά βουνά της Αττικής

Και πώς να μην αναπαύεται μακαρίως (η Αττική) αφού περιφρουρείται από τα μεγάλα βουνά της […]. Αλλος κόσμος ευρίσκεται υπό την δικαιοδοσίαν του Υμηττού, άλλος υπό την επιρροήν της Πεντέλης, […]» έγραφε ο Καμπούρογλου για τα βουνά που αγκαλιάζουν το Λεκανοπέδιο και προσφέρονται για μικρές αλλά υπέροχες αποδράσεις, μέσα στη φύση, μακριά από το κέντρο της πολύβουης πόλης!!!

Η Πεντέλη, «το όμορφο βουνό»,  που από τα βάθη της μια μέρα βγήκε ο Παρθενώνας, υψώνεται στα βορειανατολικά της Αττικής.  

Στους πρόποδες και χωμένη μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον, βρίσκεται,από το 1578, η Μονή Πεντέλης, ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Ελλάδος, σημαντικό πνευματικό κέντρο τα χρόνια της τουρκοκρατίας, με τον επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο που χαρακτηρίζεται ως “Κρυφό Σχολειό”.   

Ανάμεσα στον πυκνοκατοικημένο και πυκνοδομημένο λόφο Κουφό, διακρίνεται ο θόλος του Αστεροσκοπείου, διαμέτρου 18 μ., κατασκευασμένος,το 1958, από πεντελικό μάρμαρο, για την εγκατάσταση του τηλεσκόπιου Newall, ενός από τα σπουδαιότερα του 19ου αιώνα. 

Περπατώντας στην Πεντέλη, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε γιατί η Δούκισσα της Πλακεντίας εντυπωσιάστηκε τόσο από την ομορφιά του τοπίου ώστε αποφάσισε να κτίσει εκεί την εξοχική της κατοικία, ένα κομψοτέχνημα γοτθικού ρυθμού, το  Καστέλο της Ροδοδάφνης.

Η Πεντέλη εκτός από τα μοναστήρια, την Δούκισσα και  τα λατομεία, που της ξέσχιζαν τα χιονισμένα στήθη, συνδέεται ιστορίες μυστηριωδών και παραδόξων φαινομένων που έχουν απασχολήσει επιστήμονες, αρχαιολόγους, σπηλαιολόγους, περιηγητές,  δημοσιογράφους.  Ενα απ’ αυτά είναι η Σπηλιά του Νταβέλη που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του βουνού. Ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους την περίοδο που λάξευαν το βουνό για την απόκτηση του μαρμάρου. Το λατομείο της Σπηλιάς,  θεωρείται το σημαντικότερο της αρχαίας Ελλάδας.

Από εκεί ξεκινούσε η οδός “Πεντελέθεν Λιθαγωγίας“,  για την μεταφορά των μαρμάρων προς τον βράχο της Ακρόπολης για το κτίσιμο του Παρθενώνα.  

Υπήρξε, όπως φημολογείται, κρησφύγετο και κέντρο των επιχειρήσεων του λήσταρχου Νταβέλη.   Στην σημερινή είσοδο της σπηλιάς, βρίσκονται δύο εκκλησάκια του 10ου ή 11ου αιώνα, ο Αγ. Σπυρίδωνας και ο Αγ. Νικόλαος. 

Στη νοτιοανατολική πλευρά της  Πεντέλης, δύο μικροί καταρράκτες,  6 περίπου μέτρων – οι καταρράκτες του Βαλανάρη – αποτελούν μία ευχάριστη έκπληξη, μέσα σε μία όαση πράσινου, δίπλα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντράφι.  

Ο Υμηττός, το πιο αθηναϊκό βουνό, υψώνεται ανατολικά του λεκανοπεδίουκαι εκτείνεται σε μήκος 23 χλμ. περίπου, χωρίζοντας την Αττική  “στην περιοχή του πνεύματος και στην περιοχή του οινοπνεύματος“.

Αποτελεί έναν ορεινό όγκο τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας, με μεγάλη  ποικιλία  χλωρίδας και πανίδας, σημαντικό βιότοπο της Αττικής, με κορυφαίο υδάτινο στοιχείο τη Λίμνη της Βουλιαγμένης στο νότιο άκρο του.

Χρησίμευε ως μετεωρολογικό βαρόμετρο, και οι κάτοικοι της πόλης παρατηρούσαν  την κορφή του, για να προβλέψουν τον καιρό.  Λόγω όμως  της αστάθειας, εκεί ψηλά, έπεφταν συχνά έξω στις προγνώσεις  τους και έτσιτον ονόμασαν “Τρελό“, αφορμή για να χαρακτηρίζουν, χαριτολογώντας, τους Αθηναίους παλαβούς, μια που έμεναν σε μία πόλη “όπου ο ήλιος έβγαινε απ’τον Τρελό και έδυε στο Δαφνί“.

Στο βουνό υπάρχουν πολλές πηγές, που θεωρούνταν θαυματουργικές και ιαματικές, όπως η Καλοπούλα.  Πίστευαν ότι το νερό της  χάριζε ευτεκνία και λέγεται ότι την είχε επισκεφθεί μέχρι και η βασίλισσα Αμαλία,  η οποία δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. 

Στην αρχαιότητα, υπήρχαν αγάλματα και βωμοί  θεών καθώς επίσης και διάσπαρτα δεκάδες βάραθρα και σπήλαια πολλά εκ των οποίων είχαν μετατραπεί  σε ιερά, αφιερωμένα στον Απόλλωνα, στον Πάνα και στις Νύμφες.  Η τοποθεσία προσφερόταν για ηρεμία και περισυλλογή και έτσι είχαν δημιουργηθεί εστίες διδασκαλίας της φιλοσοφίας, τα “Φροντιστήρια“.  

Στα βυζαντινά χρόνια, οι φιλοσοφικές σχολές έκλεισαν και χριστιανικές εκκλησίες πήραν την θέση των αρχαίων ναών με την σπουδαιότερη όλων τη Μονή Καισαριανής.

Στην πάροδο των ετών, η αλόγιστη ξύλευση και τα λατομεία αποψίλωσαν  και λάβωσαν το βουνό.  Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Φιλοδασικής ΕνωσηςΑθηνών, Καίτης Αργυροπούλου, δημιουργήθηκε το υπέροχο “Αισθητικό Δάσος” μία αναδασωτέα έκταση 6.500 στρεμμάτων,  με φιδωτά σκιερά μονοπάτια, γεμάτα χρώματα & αρώματα.  

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας