Περιποίησης Εγκώμιο
Από τα 16 μέχρι τα… 106!

Μετά από πολλά χρόνια καριέρας ως beauty editor σε μεγάλα γυναικεία περιοδικά σκέφτομαι συχνά ότι η φροντίδα, με την έννοια της καλλυντικής Περιποίησης, είναι πράγματι ουσιαστική γι’ αυτό που σήμερα, με δύο λέξεις, αποκαλούμε well being και που σημαίνει το δικαίωμά μας να ζούμε καλά και να δείχνουμε, ακόμα καλύτερα!

Διότι η Περιποίηση προσθέτει άφθονους «πόντους» στην αυτοπεποίθησή μας! Αυτό είναι κάτι που επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί της ανθρώπινης ψυχής και δεν μπορώ να μην το τονίσω: η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης είναι το «καύσιμο» που θα τροφοδοτήσει τη βελτίωση της ζωής μας σε όλους τους τομείς! Από αυτή την άποψη λοιπόν, οι δυνατότητες που μας προσφέρουν τα καλλυντικά είναι πολύτιμες, αρκεί να αποδίδουμε σ’ αυτά το μερίδιο που τους αναλογεί πραγματικά και να μην περιμένουμε θαύματα. 

Με την ίδια έννοια, η εξωτερική εικόνα μας είναι το «παράθυρό» μας προς τον έξω κόσμο. Αντανακλά την ψυχική μας κατάσταση και την προβάλλει στους γύρω μας. Όσο πιο ωραίο το «παράθυρο» λοιπόν, τόσο το καλύτερο για όλους! Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι όλοι λέμε πως η εξωτερική εικόνα έχει ελάχιστη αξία μπροστά στον εσωτερικό κόσμο, ξέρουμε  πολύ καλά ότι η εγκατάλειψή της – το να αφήνουμε, δηλαδή, τον εαυτό μας απεριποίητο ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία και φυσικά χαρακτηριστικά – λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο απωθητικά για τους άλλους. Έχω δει τους πιο «άσχημους», αντικειμενικά, ανθρώπους να μεταμορφώνονται με απλές φροντίδες και να δείχνουν υπέροχοι – και το αντίστροφο! Αν, μάλιστα, θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο ειλικρινείς, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι μία περιποιημένη εμφάνιση ανεβάζει αυτόματα τις «μετοχές» μας, όχι μόνο στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον μας, αλλά ακόμα και στον επί… δεκαετίες σύντροφό μας!

Το γεγονός λοιπόν ότι τα καλλυντικά ανεβάζουν τη διάθεση και προσφέρουν μια αναμφισβήτητη αυτόματη… ίαση είναι γνωστό. Ειδικά για το άρωμα, αυτό έχει αποδειχτεί και επιστημονικά! Το μακιγιάζ, πάλι, αποτελεί μεγάλη «δύναμη», μια πραγματική… θετική βόμβα – και για το look, αλλά και για το κέφι μας! 

Θυμάμαι πρόσφατα, «περαστική» από την Αθήνα ανάμεσα σε δύο ταξίδια, έφτασα από το αεροδρόμιο στο σπίτι μου σε κατάσταση κυριολεκτικής… κατάρρευσης! Κι ενώ το μόνο πράγμα που ήθελα στη ζωή μου εκείνη την ώρα ήταν το κρεβάτι μου, άκουσα με φρίκη το σύζυγό μου να μου αναγγέλλει ότι είχαμε μία επίσημη βραδινή έξοδο την οποία δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε! Η πρώτη μου σκέψη ήταν το… διαζύγιο! Αστειεύομαι, φυσικά, αλλά η αλήθεια είναι πως εκείνη τη στιγμή ένιωσα πραγματική απελπισία. Έσφιξα λοιπόν τα δόντια, έκανα πρώτα ένα χαλαρωτικό μπάνιο και μετά «έριξα» πάνω μου ό,τι καλλυντικό είχα διαθέσιμο! Να η απολέπιση, να η μάσκα για να προσθέσει λάμψη, να το μακιγιάζ, να το άρωμα και… ανάσταση! Ο… «Λάζαρος» σηκώθηκε όρθιος, ζωντάνεψε για τα καλά και έβγαλα πέρα ολόκληρη τη βραδιά, ανανεωμένη, λες και είχα μόλις σηκωθεί από ένα βαθύ, χορταστικό ύπνο! Αυτή η προσωπική εμπειρία, την οποία θυμάμαι (και.. επαναλαμβάνω) κάθε φορά που νιώθω κουρασμένη, είναι για μένα η απόδειξη της θεραπευτικής προσφοράς των καλλυντικών και της περιποίησης.

Ας μη φτάσουμε, ωστόσο, και στο άλλο άκρο! Έχω δει πολλές γυναίκες να περιμένουν θαύματα από τα καλλυντικά και να παρασύρονται από απατηλές υποσχέσεις… Εκεί πρέπει να επεμβαίνει, απαραιτήτως, η κοινή λογική και να δίνει στα πράγματα τις αληθινές τους διαστάσεις. Κανένα προϊόν δεν θα μπορέσει να σβήσει τις ρυτίδες σαν γομολάστιχα ή να ανορθώσει, δίκην νυστεριού, το πεσμένο δέρμα. Όμως, η σταθερή, καθημερινή περιποίηση, θα παρατείνει το αυθεντικό «θαύμα» της νιότης και θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις φθορές που προκαλούν ο χρόνος και οι εξωτερικές συνθήκες.

Μετά από όλα αυτά, ναι, πραγματικά πιστεύω ότι η προσφορά των καλλυντικών και της περιποίησης είναι πολύ σημαντική στην έννοια του well being… Εξίσου σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι σήμερα, το κοινό έχει στη διάθεσή του μία τεράστια ποικιλία καλών προϊόντων, που απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες, όλες τις ηλικίες και όλες τις… τσέπες! Πρόκειται για έναν προσιτό σε όλους, πολύτιμο «σύντροφο» της καθημερινότητάς μας που απαιτεί το minimum του χρόνου μας για να μας προσφέρει maximum αποτέλεσμα.

Εξωτερικά και εσωτερικά.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρόσφατα άρθρα

10/02/2024

Δείτε αν συμφωνούν ή διαφωνούν οι γενιές των Ελλήνων με τη θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είναι αντίθετη στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας