Μπριάμι à la Georges

Από τον Γιώργο Ψαχαρόπουλο*.

Κατ’ εξοχήν ανοιξιάτικο πιάτο, γιατί μόνο τότε τα κολοκυθάκια έχουν γεύση. Διαφέρει από το τουρλού ή την Γαλλική ratatouille, στο ότι έχει περιορισμένη χρήση λαχανικών.  

Στο ιντερνέτ θα βρείτε πολλές συνταγές. Η δική μου είναι πολύ διαφορετική από αυτές που διαβάζετε.  Χρησιμοποιώ μόνο δύο κύρια λαχανικά -κολοκυθάκια και πατάτες.

Αλλά εκτός από τη συνταγή, και όπως λέω στο βιβλίο μου, η επιτυχία ενόςπιάτου έγκειται στη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, και με την ανοχή των editors του JAN, θα δώσω πολλές λεπτομέρειες.  Δε θέλω να ακούσω πάλι το συνηθισμένο “Γιώργο, μαγείρεψα τη συνταγή σου, αλλά το πιάτο δεν ήταν τόσο γευστικό όπως το φτιάχνεις εσύ”.  Φυσικά το ξέρω ότι σε πολλά από αυτά που θα σας πω, θα αντισταθείτε.  

Υλικά για ένα Pyrex ή αντικολλητικό ταψί φούρνου περίπου 25 x 35 εκ.

• 10 κολοκυθάκια διαμέτρου 4 εκ. κομμένα σε δισκάκια 8 χιλ.
• 6 πατάτες διαμέτρου 8 εκ. κομμένες πρώτα κάθετα στη μέση όπως στέκονται όρθιες, και μετά το κάθε μέρος σε δισκάκια 6 χιλ.
• 1 μεγάλο κεφάλι σκόρδου, οι σκελίδες κομμένες σε δισκάκια 2 χιλ.
• 4 ντομάτες διαμέτρου 5 εκ. κομμένες οριζόντια σε φέτες 8 χιλ. χωρίςτους σπόρους
• 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες 250 γρ.
• 1 κουταλιά σούπας ντοματομπελτέ
• 1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
• 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
• 1 κούπα ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
• 1 κουταλιάς της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το μισό λάδι και σωτάρουμε τα σκόρδα για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και σωτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με επίπεδη ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε την κονσέρβα με τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον άνηθο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε και σωτάρουμε 10 λεπτά μέχρι να καταλήξουμε σε μια υγρή σάλτσα, προσθέτοντας πολύ λίγο νερό αν χρειαστεί.

Συναρμολόγηση

Λαδώνουμε με λίγο λάδι το ταψί και προσθέτουμε τα κομμένα κολοκυθάκια και τις πατάτες.
Προσθέτουμε τη σάλτσα, το υπόλοιπο λάδι εκτός από μία κουταλιά της σούπας και ανακατεύουμε με σπάτουλα προσέχοντας τα κολοκυθάκια να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μη διαλυθούν. 
Προσθέτουμε από πάνω τις κομμένες ντομάτες.

Ψήσιμο 

Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι  προθερμασμένου φούρνου σε 185C.
Αφήνουμε να ψηθεί 30 λεπτά, το βγάζουμε από τον φούρνο και ανακατεύουμε με σπάτουλα. 
Ψήνουμε άλλα 30 λεπτά μέχρι να γίνουν οι πατάτες τρυπώντας τες με την άκρη μαχαιριού και πασπαλίζουμε με μια κουταλιά λάδι.
Aνεβάζουμε το ράφι του φούρνου καθώς και τη θερμοκρασία σε 210C, και ψήνουμε με την επάνω αντίσταση μέχρι η επιφάνεια αρχίζει να αλλάζει χρώμα προς το καμένο. 

Αναμονή

Τα κολοκυθάκια και οι ντομάτες θα πρέπει να έχουν βγάλει αρκετά υγρά.  Αφήνουμε το ταψί εκτός φούρνου μέχρι να απορροφηθούνε τα υγρά και να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. 
ΔΕΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ!
Το καλύπτουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για μια μέρα.  Αυτό θα βοηθήσει τα υλικά να ομοιογενοποιηθούν περισσότερο.
Το τρώμε σε θερμοκρασία λίγο κάτω από αυτή δωματίου.

*Ο Γιώργος Ψαχαρόπουλος, είναι Oικονομολόγος (University of Chicago, Ph.D. in Economics, 1968, University of Chicago, M.A. in Economics, 1966, Athens School of Economics and Business / ΑΣΟΕΕ B.A., 1960).
Έχει διδάξει στο London School of Economics και τα πανεπιστήμια University of Chicago, Tartu, Kobe, Illinois, Georgetown, Dijon, Hawaii και Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών.
Διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της Διεθνούς Τραπέζης (World Bank) Yπεύθυνος για θέματα Eκπαιδευτικής Eρευνας και Πολιτικής.
Το 2000-2004 ήταν ανεξάρτητος Βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Στέφανου Μάνου.

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

07/09/2024

Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο της Ιατρικής επηρρεάζει καθοριστικά την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής. Έτσι

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας