Ωδή στα αρώματα της Φύσης – και όχι μόνο…

Ο Μάιος είναι αναμφισβήτητα ο μήνας των λουλουδιών και των αρωμάτων τους, που εκφράζουν με αμέτρητους, προκλητικούς συνδυασμούς το ξύπνημα των αισθήσεων.  

Είναι η εποχή που τα φλόραλ ελιξίρια κερδίζουν τις εντυπώσεις, καθώς θεωρούνται κλασικά, αλλά και με ποικίλες εναλλαγές . Ανάλογα με τις νότες, το συνδυασμό των λουλουδιών και των υπολοίπων συστατικών, μπορούν να είναι δροσερά,  cool, δυναμικά και θηλυκά, αλλά και πιο διακριτικά, ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να επιλέξει αυτό που αντιστοιχεί στην επιδερμίδα και το στυλ της. Ωδή λοιπόν στις ευωδιές του κλασικού τριαντάφυλλου, του πικάντικου γιασεμιού, της θηλυκής τουμπερόζας, της διακριτικής παιώνιας που «κλείνονται» σ’ ένα λιτό ή μη, άλλοτε έργο τέχνης και άλλοτε ακόμα και αδιάφορο για το προσωπικό μας γούστο, μπουκάλι. 
Το άρωμα όμως που περιέχουν αυτά τα φιαλίδια είναι αυτό που κυριολεκτικά μας «τραβάει από τη μύτη» πλημυρίζει τις αισθήσεις και καταγράφει μηνύματα στη μνήμη. Η δύναμη της μυρωδιάς -άρα και των αρωμάτων- είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ξυπνά αισθήματα και αναμνήσεις.  Μελέτες αναφέρουν ότι τα αρώματα προκαλούν περισσότερες συναισθηματικές αναμνήσεις σε σχέση με άλλα κεντρίσματα της μνήμης. Οι μυρωδιές των αρωμάτων, φυσικές και μη, ξυπνούν βασικές μας αισθήσεις και μας γεννούν ποικίλα συναισθήματα και αντιδράσεις. Διαφορετικές μυρωδιές είναι συνυφασμένες με διάφορες εμπειρίες, αναμνήσεις, στιγμές της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Λέγεται ότι το άρωμα μας είναι ικανό να επηρεάσει τις εντυπώσεις των άλλων για την προσωπικότητά μας.
Μελέτη που έγινε σε 90 γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να μυρίσουν διαφορετικά αρώματα και να τα συσχετίσουν με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, επιβεβαίωσε τη θεωρία ότι  η προσωπικότητα κάποιου διαφέρει ανάλογα με τη σύνθεση ενός αρώματος και τις ευωδιές που αναδύει.

Μια μυρωδιά είναι δυνατόν να καθορίσει τις αντιδράσεις μας…
Smell Good, Feel Good, Do Good λένε οι ειδικοί. Όμως, οι εντυπώσεις που δίνουμε δεν είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με το άρωμα που φοράμε. Οι ευωδιές αρωμάτων μας κάνουν επίσης πιο δεκτικούς και ανοιχτούς προς τους άλλους. Ένα άρωμα, επομένως, δεν χαρίζει μόνο την ευχάριστη ευωδιά του, αλλά ξυπνά τις αισθήσεις, ενεργοποιεί τη φαντασία, βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά το άγχος! Ακόμα και ένα καλό αρωματικό κερί χώρου, είναι ικανό να αλλάξει τη διάθεση μας.
Έχετε παρατηρήσει πόσες φορές μια ευχάριστη μυρωδιά μάς φέρνει ένα ασυναίσθητο, αλλά τόσο φυσικό χαμόγελο στο πρόσωπο; Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο όταν αυτή προέρχεται από κάποιο από τα υπέροχα πολυπόθητα ελιξίρια της αγοράς, αλλά ακόμα και από ένα απλό λουλούδι του κήπου ή ένα φρεσκοπλυμένο ρούχο. Οι ωραίες μυρωδιές μπορούν να ομορφύνουν και την πιο δύσκολη μέρα, να διώξουν το στρες και να μας χαλαρώσουν όσο τίποτα άλλο.
Έχει μεγάλη δύναμη η μυρωδιά, το άρωμα…!  
Σε μία μελέτη της, η Ισπανίδα ψυχολόγος Dr Silvia Álava αναφέρει ότι οι άνθρωποι θυμούνται το 35% των μυρωδιών, αλλά μόλις το 5% όσων βλέπουν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε πώς κάποιες μυρωδιές ξυπνούν ευχάριστες μνήμες. 
Και ας μην ξεχνάμε: Η αίσθηση της όσφρησης είναι η πρώτη από τις αισθήσεις που αναπτύσσονται στη γέννηση μας. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου τα μωρά μπορούν να μυρίσουν το τι τρώει η μαμά –κάτι που θα επηρεάσει τη μελλοντική τους γεύση – ενώ τα νεογέννητα όλου του ζωικού βασιλείου χρησιμοποιούν την όσφρηση για να προσανατολιστούν στο περιβάλλον τους.

Ας απολαύσουμε την υπέροχη εποχή της άνοιξης και τις ευωδιές της.  Σε ότι αφορά δε το άρωμα.. κλεισμένο σε μπουκάλι, καθώς και τα προϊόντα μακιγιάζ, είναι τα πρώτα γυναικεία αξεσουάρ ομορφιάς που βάζουν σε πειρασμό ακόμα και τα κοριτσάκια , πριν καλά – καλά… περπατήσουν! 

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

18/05/2024

Γιορτάζοντας την περασμένη Κυριακή τη Μητέρα, είδα την ανάρτηση της (πολύ) φίλης, Καρολίνας Μέρμηγκα, η οποία για κάποιο λόγο εντυπώθηκε στην καρδιά μου: «γιορτάζει και η μη-μητέρα.

18/05/2024

Από τις πολλές και μεγάλες μετακομίσεις που έχω κάνει στη ζωή μου ως τώρα, κρατώ ως τα πολυτιμότερα αποθηκευμένα – και μηδέποτε προς απορρίμματα- κάποιες κούτες με χειρόγραφες αλληλογραφίες: με γονείς, με ξενιτεμένο αδελφό, με φιλενάδες, με συμμαθήτριες, με αγαπημένους. Και με παιδιά, από τις διάφορες κατασκηνώσεις τους, ή από το σπίτι, όταν εμείς οι γονείς λείπαμε σε κάποιο ταξίδι.

18/05/2024

Η Μόνη της Χώρας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, είναι κτισμένη στον έκτο λόφο της Κωνσταντινούπολης νότια του Κερατίου κόλπου και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σωτήρα Χριστό.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας