Ο ρόλος της κουζίνας στις σχέσεις

Μια γνωστή προσπαθεί με τον άντρα της χρόνια να κάνουν παιδιά και καθώς η διαδικασία αυτή φέρνει στο ζευγάρι μεγάλη πίεση, φθορά και πληθώρα συναισθημάτων, ξεκίνησαν μαζί μαγειρικές εμπειρίες και πειραματισμούς. 
Αντί να αφήσουν τον χρόνο και τη δυσκολία να τους απομακρύνουν, ξεκίνησαν μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, σύνδεσης και απόλαυσης. Αντιμετώπισαν την μαγειρική μαζί, ως μια εμπειρία μεταφορική του στόχου τους, του μαζί να δημιουργούν.
Είναι από τις πιο γλυκιές ιστορίες που έχω ακούσει στην διαχείριση αυτής της απαιτητικής συναισθηματικά πορείας.

Με έφερε όμως να σκεφτώ πόσο πολύ λειτουργεί ο μεταφορικός κόσμος της κουζίνας στις σχέσεις μας, τόσο με τους άλλους, όσο και με τον εαυτό μας και πόσο πλούτο νοημάτων μεταφέρει.

Η κουζίνα, ειδικά στην Ελλάδα και ειδικά στις προηγούμενες γενιές, αποτελεί μια από τις πιο δυνατές γλώσσες αγάπης.
Υπάρχουν μαμάδες, που αντί να εκφραστούν με λέξεις, μπορεί να έφτιαχναν ένα γλυκό για τα παιδιά τους για να γλυκάνουν μια αποτυχία ή στενοχώρια.
Κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν να δείξουν την αγάπη τους με λόγια ή άγγιγμα, για τους δικούς τους λόγους, αλλά το κάνουν με πράξεις-σύμβολα φροντίδας όπως το «να σου μαγειρέψω» ή «να σε γλυκάνω». Θα μας εντυπωσίαζε αν μπορούσαμε να αντιληφθούμε, πόση αγάπη μπορεί να υπήρχε πίσω από τα δεδομένα για εμάς ως παιδιά κέικ ή κουλουράκια.

Η κουζίνα αποτελεί ένα χώρο κυριολεκτικό και συμβολικό για σύνδεση γενεών μέσα από παραδόσεις και έθιμα, που φέρνουν μια συνέχεια στις οικογένειες. Σε κάθε οικογένεια και νοικοκυριό, ασχέτως του αριθμού των μελών, τα έθιμα και οι οικογενειακές συνήθειες μεταφέρουν αίσθηση ασφάλειας, συναισθήματα, αναμνήσεις, σταθερές, το «ανήκειν».
Από τη συγκίνηση της προετοιμασίας της βασιλόπιτας «με τη συνταγή της προγιαγιάς» ή με την ανάμνηση του να τη φτιάχνεις μαζί με τη γιαγιά και τη μαμά ως παιδί, φέρνοντας χάος στο χώρο…

Η κουζίνα είναι χώρος δημιουργίας και μοιράσματος, όπως για την γνωστή μου και τον άντρα της. Μπορεί να προσφέρει μια μεταφορική εμπειρία που να μάθουμε μαζί κάτι νέο, να μοιραζόμαστε, να επικοινωνούμε, να πειραματιζόμαστε, να συνεργαζόμαστε, να συμβάλλουμε… ή αντίθετα να βγούν όλες οι διαφορές μας από έλλειψη ομαδικότητας.

Σκεφτείτε:
-Εσείς αξιοποιείτε την κουζίνα ως χώρο συμβολικό;
-Είναι ο τρόπος σας να δείξετε φροντίδα και αγάπη στον εαυτό σας ή στους αγαπημένους σας; Είναι ένα μέσο να δημιουργήσετε μαζί και να συνδεθείτε;
-Είναι ένα μέσο να διδάξετε, να κοινωνήσετε τα μυστικά του γενεαλογικού σας δέντρου ή να αναβιώσετε αναμνήσεις και εμπειρίες με αγαπημένα πρόσωπα παρόντα ή απόντα;
-Είναι ένας χώρος να λάβετε ή να προσφέρετε;

Μέσα σε όλα τα όμορφα που μας προσφέρει η κουζίνα ως μεταφορικό μέσο, έχει και ένα επίσης συμβολικό μάθημα να μας δώσει:

Την έννοια του «νεροχύτη με τη λάντζα» («kitchen sink», όρος από έρευνα του Dr J. Gottam, Αμερικάνου Ψυχολόγου) για τον πιο καταστροφικό τρόπο που επικοινωνούμε όταν μπαίνουμε σε συγκρούσεις.
Όπως όταν παρατάμε όλα τα άπλυτα στο νεροχύτη κ συνεχίζουμε να τα στοιβάζουμε, είναι αδύνατον να καθαρίσουμε οτιδήποτε, έτσι συμβαίνει συχνά σε πολλούς από εμάς.
Ξεκινά μια θεωρητικά ανώδυνη διαφωνία ή αντιπαράθεση, και ο ένας (ή και οι δύο) ξεκινάει να φέρνει τα πάντα στη συζήτηση, ακόμα και τη λάντζα από τον νεροχύτη. Φέρνει παρελθοντικές ιστορίες, τι λένε άλλοι άνθρωποι, ταμπέλες χαρακτήρα, κλπ και σε λίγο κανείς δε ξέρει καν γιατί τσακώνεται, πέραν ότι είναι πλέον και οι δύο εκτός ελέγχου.
Μαγικά μπορεί να γίνει ακόμα και στις σκέψεις μας αυτό, αναφερόμενοι στον εαυτό μας.

Η «μέθοδος του νεροχύτη» είναι η εγγύηση καταστροφής και συχνά πηγάζει από θέματα που δεν καθαρίστηκαν στην ώρα τους, από ανάγκη κάποιου να κερδίσει, από έλλειψη ικανότητας έκφρασης ή εμπιστοσύνης…
Προκειμένου να μην βρεθείτε κάτω από τα άπλυτα του νεροχύτη, όσο προλάβετε πριν γεμίσει, μένετε πάντα στο θέμα της συζήτησης, στο εδώ και τώρα, στις συμπεριφορές και όχι τον άνθρωπο, στη δική σας εμπειρία και όχι των «συμμάχων» συγγενών, φίλων, κλπ.

Γιορτές που έρχονται σιγά σιγά, αλλά και χωρίς κανένα λόγο, αξιοποιήστε την κουζίνα για πιο νόστιμες, ζεστές και απολαυστικές σχέσεις. Είναι ένας χώρος κυριολεκτικά και μεταφορικά που μπορεί να κάνει αλχημιστικά θαύματα!
Σκεφτείτε,
* ποιο γλυκό ή φαγητό για εσάς σημαίνει αγάπη, θαλπωρή, φροντίδα;
* ποιο σας φέρνει τις καλύτερες αναμνήσεις;
* ποιο σας συνδέει με αγαπημένα πρόσωπα, όπου και να βρίσκονται σήμερα;
* τι μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί με αγαπημένους;
* τι σας στηρίζει και αποτελεί ένδειξη αγάπης προς εαυτό σας;
*ποιο αποτελεί κλειδί και γνώση των οικογενειακών σας παραδόσεων;

Απλά, φροντίστε να καθαρίζετε τα άπλυτα έγκαιρα μην σας πάρουν από κάτω, και αξιοποιήστε την εμπειρία της κουζίνας με όλες τις αισθήσεις και τα πιο όμορφα συναισθήματα και ανθρώπους.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας