Η θεραπεία με το PRP αναγεννά τις φθαρμένες αρθρώσεις. Μύθος ή πραγματικότητα;

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

Τι είναι όμως το PRP;
Το PRP είναι εμπλουτισμένο πλάσμα του ίδιου του ασθενούς σε κύτταρα όπως βλαστοκύτταρα, ενεργοποιημένα αιμοπετάλια καθώς και σε αυξητικούς παράγοντες που μέσω της τοπικής έγχυσής τους στην πάσχουσα περιοχή συμβάλλουν στην ταχύτερη αποκατάσταση της βλάβης μέσω της υψηλής αναγεννητικής δράσης τους. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η ελάττωση του πόνου, η αποφυγή μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής και η συντομότερη επάνοδος στις αθλητικές και καθημερινές δραστηριότητες.

Σε ποιες περιπτώσεις φλεγμονής των αρθρώσεων εφαρμόζεται η θεραπεία;
Τα τελευταία χρόνια η χρήση έγχυσης του PRP εφαρμόζεται ευρέως από τον ορθοπαιδικό χειρουργό μιας και αποτελεί βιολογική μη φαρμακευτική θεραπεία και αφορά πλέον και ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών συγκριτικά με τους νέους αθλητές που χρησιμοποίηθηκε στα πρώτα χρόνια εφαρμογής της μεθόδου. Ειδικότερα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη θεραπευτική φαρέτρα του Ορθοπαιδικού σε άτομα άνω των 50 ετών που ταλαιπωρούνται από καθημερινές ενοχλήσεις λόγω οστεοαρθρίτιδας συχνότερα στις περιοχές του ισχίου, του ώμου ή του γόνατος. Επίσης, η θεραπεία με PRP προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση σε περιπτώσεις τραυματισμών των αρθρώσεων κατά τη διάρκεια των πιο συχνών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως το τέννις, την ποδηλασία ή το σκί. Τέλος, σε κάποιες σπανιότερες περιπτώσεις ρευματολογικών νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα που συνοδεύονται από οξύ πόνο και δυσκολίες στη βάδιση η χρήση του PRP εξασφαλίζει σημαντική μείωση των συμπτωμάτων και βελτίωση της λειτουργικότητας της πάσχουσας άρθρωσης.

Πόσο πολύπλοκη είναι η διαδικασία έγχυσης της PRP;
Η διαδικασία της προετοιμασίας και έγχυσης του PRP είναι απόλυτα ασφαλής. Συγκεκριμένα, υπό άσηπτες συνθήκες γίνεται ληψη μικρής ποσότητας αίματος από περιφερική φλέβα του ασθενούς και φυγοκέντρηση του δείγματος με σκοπό να απομονώσουμε τα αιμοπετάλια και υψηλή συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων. Στη συνέχεια γίνεται έγχυση του PRP στην πάσχουσα περιοχή, είτε ενδαρθρικά αν η παθολογία αφορά την άρθρωση του γόνατος, είτε εντοπισμένα στην πάσχουσα περιοχή ιδανικά υπό υπερηχοτομογραφική καθοδήγηση. Ο ασθενής δεν έχει κανένα περιορισμό και μετά από λίγα λεπτά μπορεί να αποχωρήσει από το ιατρείο και να επιστρέψει πλήρως στις δραστηριότητές του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας;
Η έγχυση πλάσματος συμπυκνωμένου σε αιμοπετάλια αποτελεί μια ασφαλή, ανώδυνη, μη φαρμακευτική και μη χειρουργική μέθοδο, χωρίς τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργικής ή άλλης αντίδρασης. Μπορεί να γίνει στο χώρο του εξωτερικού ιατρείου, πραγματοποιείται σε σύντομο χρόνο (περίπου 20 λεπτά) και δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς. Χρησιμοποιείται ευρέως σε μεγάλα κέντρα αθλητιατρικής μιας και προσφέρει δυνατότητες για ταχεία αποκατάσταση τραυματισμών των αρθρώσεων και εξασφαλίζει επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς να επιβαρύνονται από φαρμακευτικές θεραπείες. Τέλος, αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά εργαλεία για ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών με σημαντικά παθολογικά προβλήματα που παρουσιάζουν περιορισμούς σε πολλές από τις κλασικές φαρμακευτικές θεραπείες (π.χ. χρήση αντιφλεγμονοδών).

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

18/05/2024

Γιορτάζοντας την περασμένη Κυριακή τη Μητέρα, είδα την ανάρτηση της (πολύ) φίλης, Καρολίνας Μέρμηγκα, η οποία για κάποιο λόγο εντυπώθηκε στην καρδιά μου: «γιορτάζει και η μη-μητέρα.

18/05/2024

Από τις πολλές και μεγάλες μετακομίσεις που έχω κάνει στη ζωή μου ως τώρα, κρατώ ως τα πολυτιμότερα αποθηκευμένα – και μηδέποτε προς απορρίμματα- κάποιες κούτες με χειρόγραφες αλληλογραφίες: με γονείς, με ξενιτεμένο αδελφό, με φιλενάδες, με συμμαθήτριες, με αγαπημένους. Και με παιδιά, από τις διάφορες κατασκηνώσεις τους, ή από το σπίτι, όταν εμείς οι γονείς λείπαμε σε κάποιο ταξίδι.

18/05/2024

Η Μόνη της Χώρας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, είναι κτισμένη στον έκτο λόφο της Κωνσταντινούπολης νότια του Κερατίου κόλπου και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σωτήρα Χριστό.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας