Είναι η ανάγκη υποστήριξης ένδειξη αδυναμίας;

Μιλάμε συχνά για την υποστήριξη ή στήριξη ως συνώνυμο της «βοήθειας».
Και έτσι, πολλοί παλεύουν μόνοι τους ώστε να μην δείξουν «αδυναμία» ή «ανάγκη». Θεωρούν ότι πρέπει να μπορούν, πρέπει να ξέρουν, και πρέπει να μην ρωτούν. Να μην ζητούν αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ειδικότερα όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουμε, μια μυστήρια περηφάνεια, μας κάνει πιο μονίρηδες, «αυτάρκεις» και μας απομονώνει.
Κάτι από τα παλιά στερεότυπα πως με την ηλικία η ανάγκη υποστήριξης είναι ένδειξη φθοράς…

Η υποστήριξη όμως δεν έχει απαραίτητα από τη φύση της αυτόν τον χαρακτήρα αδυναμίας ή εξάρτησης. Γιατί σε κάτι, κάπου, κάποτε, όλοι έχουμε ανάγκη να υποστηριχτούμε ή στηριχτούμε.

Κάπως, κάπου, κάποτε, ο άνθρωπος αποξενώθηκε από την ομαδικότητα, όπου αλληλοφρόντιζε και αλληλο-ϋποστήριζε το κάθε μέλος τα άλλα, και όλοι μαζί ήταν δυνατότεροι του αθροίσματος της κάθε μονάδας.
Ο Αριστοτέλης αιώνες πριν, τιμούσε την έννοια του συνόλου ως ανθρώπινη φύση:
«Ο άνθρωπος είναι ον φύσει κοινωνικό και πολιτικό. Αυτός που μπορεί να ζήσει μακριά απ’ τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι θηρίο ή θεός».
Για τις σχέσεις η διάσημη ψυχοθεραπεύτρια Εσθέρ Περέλ λέει, πως αναζητούμε σε έναν άνθρωπο όσα εξασφάλιζε κάποτε μια ολόκληρη κοινότητα ή ένα χωριό!
Πως μπλέξαμε έτσι;

Προτιμώ λοιπον, να συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο για την κοινωνική φύση του ανθρώπου, την ανάγκη ή ροπή του προς το ανήκειν, μέσα από το οποίο εξελίσσεται, ενδυναμώνεται, μοιράζεται, μαθαίνει…
Την αλληλουποστήριξη ως μέρος της φύσης μας παρά ως μιας εξωγενούς βοήθειας προς τον αδύναμο. Και κυρίως να αποφορτίσουμε την υποστήριξη ή στήριξη, από ρόλους αδύναμου-δυνατού, ίσιου-στραβού, ξεπερασμένου-προχωρημένου ή άλλες αντιφάσεις.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει να προσφέρει υποστήριξη σε κάποιον άλλον. Κ αυτό γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που κατέχει όλες τις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, πόρους, δυνάμεις… Μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί. Ο καθένας συμβάλει με κάτι που άλλος δεν έχει σήμερα, και από την ανταλλαγή προκύπτει ένα νέο, δυνατότερο άθροισμα, με περισσότερες δυνατότητες. Μαζί πάμε πιο μακρυά, πιο γρήγορα και πιο απολαυστικά.

Η άρνηση υποστήριξης επειδή θεωρείται «αναγνώριση έλλειψης», στερεί από τον άνθρωπο την εξέλιξη και προσωπική ανάπτυξη, κυρίως του στερεί τη δύναμη όλου του δυναμικού που υπάρχει διαθέσιμο γύρω, είτε σε ανθρώπους ή τεχνολογία.
Πιστεύω πως η άρνηση υποστήριξης είναι μια αδυναμία να λάβω, που σημαίνει είμαι κλειστός, έχω περιοριστικές πεποιθήσεις και συρικνώνομαι έξω από το ζωντανό σύνολο.

Η αποφυγή της υποστήριξης όταν τη χρειάζομαι φέρει μια αλαζονεία επιφανειακής και φανταστικής αυτονομίας, που όμως είναι περισσότερο ένα κλειστό, στεγνό κύκλωμα παρά μια πραγματική δύναμη. Ο δυνατός δεν φοβάται να δεχτεί και να εξελιχθεί. Ο γενναιόδωρος δε φοβάται να λάβει καθώς ξέρει το όμορφο συναίσθημα του να δίνει και δεν το στερεί από άλλους.

Είμαστε φτιαγμένοι αδύναμα παντοδύναμοι θεωρώ. Αν ξεπεράσουμε τους περιορισμούς του διχασμού, φανταστικού ή αληθινού, μπορούμε να πετύχουμε θαύματα, αγκαλιάζοντας το ανθρώπινο της φύσης μας, στηρίζοντας κ δεχόμενοι στήριξη, υποστήριξη και αλληλουποστηριζόμενοι.
Προσωπικά μαθαίνω ακόμα να δέχομαι. Μαθαίνω να στηρίζομαι. Ένιωθα παλιότερα μια αίσθηση χρέους όταν λάμβανα ή τύψεις ότι επιβαρύνω τους άλλους. Όμως όποτε κλήθηκα να στηρίξω άλλους, αισθανόμουν ευγνωμοσύνη που μπορούσα να προσφέρω, να συνδεθώ, να ανταλλάξω ασφάλεια, να μάθουμε μαζί ένα νέο μονοπάτι και ένα νέο ρυθμό.

Εσείς;
Είστε ανοιχτοί να υποστηριχτείτε όπως στηρίζατε ή στηρίζετε ακόμα;
Είστε δεκτικοί να λάβετε όπως δίνετε;
Μπορείτε να αισθανθείτε τη δύναμη του να δεχτείτε κάποιος άλλος να σας στηρίξει;
Να αποδεχτείτε μια ευάλωτη πλευρά ή να αναγνωρίσετε την υπεροχή κάποιου άλλου σε ένα τομέα;
Αντέχετε την ειλικρίνεια του να ζητήσετε αυτό που επιθυμείτε ή χρειάζεστε, χωρίς να θεωρείτε ότι σας μειώνει η ανάγκη;
Έχετε σκεφτεί πως η υποστήριξη μπορεί να σας εξελίξει, να σας ενδυναμώσει, να σας φέρει ανεξαρτησία τελικά;

Άλλωστε, είμαστε άνθρωποι και ουδείς είναι υπεράνω αναγκών. Ίσως ήρθε η ώρα με τη σοφία των χρόνων να αποδαιμονοποιήσουμε την έννοια της υποστήριξης και να την εκτιμήσουμε για αυτό που είναι: ο τρόπος να είμαστε περισσότερο δυνατοί και με περισσότερες δυνατότητες σε κάθε επίπεδο.

ΥΓ. Αν σας ζάλισα με τις θεωρίες και σκέψεις μου, είναι γιατί είμαι ένας άνθρωπος που κόπιασα και ακόμα δουλεύω με την αδυναμία να φοβάμαι να πω ότι χρειάζομαι στήριξη σε αρκετές φάσεις κ εκφάνσεις της ζωής μου. Κ εύχομαι να την ξεπεράσουμε περισσότεροι…

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας