Ξέχνα τη συνταγή!

Το τηλέφωνο χτυπά και σπεύδω να απαντήσω. Είναι μια αγαπημένη φίλη, καλεσμένη χθες στο σπίτι μας για ένα μεταξύ μας γεύμα που θέλει να μου εκφράσει ευχαριστίες για το κάλεσμα. Μαζί, και διθυραμβικά σχόλια για τη μαγειρική μου – που τα βρίσκω λίγο υπερβολικά, αλλά τα αποδίδω στον γλυκό χαρακτήρα της και στη μεροληπτική της αγάπη. Μικρή παύση… και μετά έρχεται η ερώτηση που πάντα φοβάμαι ότι ακολουθεί τους μαγειρικούς επαίνους: «Θα μου δώσεις τη συνταγή σου για …;». Αυθόρμητη και συνηθισμένη ερώτηση, ειδικά μεταξύ φίλων, στους οποίους η οικειότητα και η άνεση είναι δεδομένη. 

Γιατί λοιπόν με βασανίζει η ερώτηση; Όχι βέβαια γιατί ανήκω στην (παρωχημένη) σχολή στην οποία τα «μυστικά» της μαγειρικής δεινότητας της νοικοκυράς (τον καιρό εκείνο, οι άνδρες δεν έμπαιναν στην κουζίνα) αποτελούσαν επτασφράγιστο μυστικό που παραδινόταν με ευλάβεια από γενιά σε γενιά.

Αλλά γιατί απλούστατα ποτέ (άντε, στο 99% των περιπτώσεων) ΔΕΝ έχω συνταγή! Ναι, μα τον Θεό της υψηλής γαστρονομίας και όλα τα αστέρια Michelin που λάμπουν στο παγκόσμιο στερέωμά της, δεν τα πάω καθόλου καλά με τις συνταγές! Και εξηγούμαι αμέσως γιατί:

Για μένα η μαγειρική, είναι μια ευχάριστη διαδικασία στο τέλος της οποίας περιμένει μια μεγάλη απόλαυση – αν είναι επιτυχημένη, βέβαια. Είναι ένας τρόπος επίσης να δείχνω το νοιάξιμο, τη φροντίδα για κάθε αγαπημένο που κάθεται στο τραπέζι μας, είτε κάθε μέρα είτε σε κάθε γιορτή.

Το καλό φαγητό, όμορφα σερβιρισμένο, είναι στο δικό μου μυαλό η επιτομή του home, sweet home. Τη διαδικασία τη θέλω χαλαρή, ξένοιαστη και συναρπαστική. Μου αρέσει να φαντάζομαι συνδυασμούς γεύσεων, να επινοώ τρόπους για να αξιοποιώ ό,τι υπάρχει στην κουζίνα μου, να εξερευνώ και να πειραματίζομαι. Γι’ αυτό αισθάνομαι «στριμωγμένη» με τις συνταγές και κυρίως όχι τόσο με την περιγραφή, αλλά με την «πειθαρχία» που επιβάλλουν τα υλικά και οι αναλογίες τους.

Ας μη θεωρηθώ ασεβής, παρακαλώ. Εννοείται πως τρέφω τεράστιο θαυμασμό για τα ιερά τέρατα της μαγειρικής, εγχώρια και διεθνή, και τα συγγράματά τους. Απόδειξη, τα αρκετά ράφια της βιβλιοθήκης μου που είναι φορτωμένα από βιβλία και περιοδικά αφιερωμένα στην υψηλή τέχνη της γαστρονομίας. Τα μαζεύω με μανία συλλέκτη, υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι θα ανατρέξω για κάθε εξαιρετική περίσταση και μετά… έρχονται τα Χριστούγεννα κι εγώ επαναλαμβάνω τη γέμιση γαλοπούλας της μαμάς μου. (Η οποία δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένη, καθότι η μαμά ήταν της ίδιας σχολής.)

Η προσέγγιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα, ωστόσο, να μη βγαίνει το πιάτο κάθε φορά ίδιο. Αφήστε που πολλές φορές δεν θυμάμαι τι ακριβώς είχα κάνει με το τάδε πιάτο, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνομαι πιστά σε αιτήματα του τύπου «Να μας κάνεις εκείνο το ριζότο από κουνουπίδι που είχες κάνει στο πρώτο λοκντάουν!». Μάλλον κατά βάθος δεν είμαι καλή μαγείρισσα, έχω –με κάποια αίσθηση αυτογνωσίας– συμπεράνει πολλές φορές.

Όμως τα πράγματα –και οι καιροί– αλλάζουν. Ομοίως και οι οδηγοί με συνταγές μαγειρικής. Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε ένα βιβλίο που εκδόθηκε στις ΗΠΑ και πωλείται και στο amazon.com.

Λέγεται «Forget the Recipe! It’s the Process!» και το υπογράφει ο Έλληνας George Psacharopoulos* διαπρεπής οικονομολόγος, καθηγητής του LSE, με περίλαμπρη σταδιοδρομία στη World Bank, του οποίου η μαγειρική, ως ένα από τα χόμπι του  στηρίζεται στη φιλοσοφία: να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις τη διαδικασία, με απλές, «ελεύθερες» από κανόνες συνταγές. Με φαντασία, επινοητικότητα, αυτοσχεδιασμό. Η οποία φιλοσοφία, αφού με καλύπτει πλήρως στα μαγειρέματά μου, μου έδωσε στη συνέχεια τροφή για περαιτέρω σκέψεις.

Μήπως η απελευθέρωση από τις αυστηρές και μετρημένες ως τον κόκκο του αλατιού παντός είδους «συνταγές» είναι ένας τρόπος να «πλοηγηθούμε» πιο άνετα στις κατακλυσμιαίες αλλαγές της εποχής;

Παραθέτω ταπεινά παραδείγματα, από όσα μου έμαθε η ζωή, όπου οι «συνταγές της επιτυχίας» μόνο επιτυχία δεν εγγυώνται:

  • «Συνταγές» για να να γίνουν τα παιδιά σου σωστοί και καλοί άνθρωποι.
  • «Συνταγές» για επιτυχημένη σταδιοδρομία.
  • «Συνταγές» για «επιτυχημένες» ανθρώπινες σχέσεις.

Μήπως –λέω– τελικά η καλύτερη παντός είδους συνταγή είναι απλώς η… καμία συνταγή; Μήπως να ακολουθήσουμε τον τίτλο του ευφάνταστου βιβλίου και να τις ξεχάσουμε; Και να χαρούμε ολόψυχα τη διαδρομή – που μπορεί να μας οδηγήσει με περισσότερες πιθανότητες στην επιτυχία;

Αυτή κι αν θα ήταν επιτυχημένη συνταγή!

*Διαβάστε στην ενότητα ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, συνέντευξη του Γιώργου Ψαχαρόπουλου.

**Το άρθρο έχει προσαρμοστεί από τη  δημοσίευση στην ΑθηΝΕΑ, 2021.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας