Ο Χρόνος στην Αθήνα πολλά χρόνια πριν

Ο χρόνος  –  η ύπαρξή του, ο ορισμός του, η φύση του, η μέτρησή του –  υπήρξε εκ αρχαιοτάτων χρόνων ένα θέμα που απασχόλησε επιστήμονες και φιλοσόφους, έθεσε ερωτήματα αλλά και διλήμματα και διατυπώθηκαν, επ’ αυτού, θεμελιώδεις θεωρίες καθώς και παροιμιώδεις εκφράσεις.   

Ο άνθρωπος, από αμνημονεύτων χρόνων, επινόησε ειδικά όργανα για την μέτρηση του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη τις περιόδους της ακτινοβολίας,  την συστηματική επανάληψη των φυσικών φαινομένων καθώς επίσης και  την περιοδική επανάληψη των  εποχών.  Οι αρχαίοι Κινέζοι και Χαλδαίοι, με γνώμονα την πορεία του ήλιου,  επινόησαν το 1.700 π.Χ περίπου, τα ηλιακά ρολόγια, τα οποία είναι ο αρχαιότερος τύπος ρολογιών.   

Ενα τέτοιο ηλιακό ρολόι βρίσκεται στην είσοδο του Εθνικού Κήπου της Αθήνας.            
Οπως αναγράφεται στην μία πλευρά της μαρμάρινης βάσης του “το παρόν ηλιακόν ωρολόγιον εστήθη το πρώτον εις την παρά την μεσημβρινήν πλευράν των ανακτόρων μαρμαρίνη κλίμακα του Εθνικού Κήπου επί  βασιλέως Οθωνος.  Μετεφέρθη δε ενταύθα κατά τον μήνα Απρίλιον του 1929.”  Ενώ, στην αντίθετη πλευρά του, δίδονται οι τιμές της εξίσωσης του χρόνου, ανά πενθήμερο για όλον το χρόνο και χρησιμεύουν για τη μετατροπή του αληθινού ηλιακού χρόνου σε μέσο. 

Ανατολικά της Ρωμαϊκής Αγοράς, βρίσκεται το  Ωρολόγιον του Ανδρόνικου  Κυρρήστου,  το καλύτερα σωζόμενο μνημείο της αρχαιότητας,  παρ’ όλους τους αιώνες που κουβαλάει στην πλάτη του.   Πρόκειται για έναν  υψηλής αισθητικής οκταγωνικό πύργο από πεντελικό μάρμαρο, μία από τις πολυπλοκότερες και αξιοθαύμαστες μηχανές των αρχαίων χρόνων, έμπνευσης και κατασκευής του αστρονόμου Ανδρόνικου από την πόλη Κύρρο της Συρίας (50 π.Χ).

Το μνημείο χρησίμευε όχι μόνο ως υδραυλικό και ηλιακό ρολόι αλλά και ως μετεωρολογικός σταθμός.  Στο εσωτερικό του, υπήρχε ένας υδραυλικός μηχανισμός ο οποίος λειτουργούσε με την ροή των νερών (από την πηγή της Ακρόπολης), υπολογίζοντας  την ώρα ακόμη και στις μέρες χωρίς ηλιοφάνεια, ενώ τα ισάριθμα ηλιακά ωρολόγια, χαραγμένα στους εξωτερικούς τοίχους του μνημείου, πληροφορούσαν τους  πολίτες για την ώρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.             
Στην δε κωνική στέγη του, ο περιστρεφόμενος ορειχάλκινος Τρίτων, έδειχνε την κατεύθυνση των ανέμων και ακριβώς κάτω απ’ αυτήν, στο τελείωμα της κάθε πλευράς,  ήταν ανάγλυφα χαραγμένοι οι 8 προσωποποιημένοι άνεμοι. 

Λίγο παρακάτω, στην Παλαιά Αγορά της οθωμανικής Αθήνας, ανατολικά της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, τοποθετήθηκε το 1814, πάνω σ’ έναν πύργο που δεν υπάρχει πια, παρά μόνο σε φιλοτεχνημένα έργα περιηγητών, ένα κρουστικό ρολόι, το πρώτο στο είδος του, για την Αθήνα.  Πρόκειται για ένα δώρο που πρόσφερε ο αρχαιοκάπηλος λόρδος Έλγιν στους Αθηναίους, για να εξιλεωθεί, κατά κάποιο τρόπο, μετά την υφαρπαγή των γλυπτών του Παρθενώνα.  

Ο πύργος, γνωστός  ως Πύργος του Ρολογιού, ή Ρολόι της Αγοράς, έγινε το σήμα κατατεθέν της αγοράς και σύμφωνα μ’ αυτό ρύθμιζαν οι Αθηναίοι τα ρολόγια τους.  Έφερε δε επιγραφή στα λατινικά, που σήμαινε «Θωμάς, Κόμης του Έλγιν, στους Αθηναίους εδώρισε ωρολόγιον και οι Αθηναίοι πολίτες το έστησαν το 1814». 

Γύρω του μαζεύονταν συχνά, φτωχόπαιδα, αλήτες και άλλα χαμίνια της γειτονιάς, που με την συχνά παραβατική συμπεριφορά και τις επιθετικές τους διαθέσεις δημιουργούσαν διάφορα προβλήματα στην περιοχή και έμειναν γνωστοί ως οι «μάγκες του ρολογιού».  Αυτά τα παιδιά, ήταν η αφορμή που ιδρύθηκε η “Σχολή Απόρων Παίδων του Παρνασσού“, με σκοπό να τα βοηθήσει να μορφωθούν και να ενταχθούν αργότερα στην κοινωνία.  

Στα οθωνικά χρόνια, ο πύργος είχε μετατραπεί, προσωρινά, σε φυλακές.  Οι δείκτες του ρολογιού σταμάτησαν την 9η Αυγούστου του 1884, με την μεγάλη φωτιά της Αγοράς και σήμερα μέρη του μηχανισμού του και η επιγραφή του βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.   

Κλείνοντας, αξίζει ν’ αναφερθεί, ότι εκτός από τα όποια εργαλεία μέτρησης του χρόνου χρησιμοποιούνται, η αντίληψη αυτού επηρεάζεται άμεσα από την ψυχική διάθεση του ανθρώπου, ανάλογα με τις καταστάσεις που βιώνει (ευχάριστες ή δυσάρεστες) και του δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτός άλλοτε “κυλάει” γρήγορα σαν νερό, και άλλοτε  έχει σταματήσει… με  το κάθε λεπτό να μοιάζει με αιωνιότητα.            
Ό,τι και να συμβαίνει, το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος περνά και πίσω δεν γυρνά. 
Να τον ελέγξουμε, δεν μπορούμε.  Να τον αξιοποιήσουμε όμως, μπορούμε!!! 

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας