Κώστας Τσόκλης
Κορυφαίος σύγχρονος διεθνής εικαστικός

Διανοούμενος
Πρωτοποριακός
Ανατρεπτικός

Αφοριστικός
Σκηνοθέτης
Performer
Ποιητής
Από την Arte Povera στα NFT (Non Fungible Token)

Ο Κώστας Τσόκλης βρίσκεται στο Λονδίνο πενήντα χρόνια μετά την ιστορική έκθεση «οκτώ στάσεις -οκτώ Έλληνες». Συμμετείχαν τότε οι κορυφαίοι Αντωνάκος, Κανιάρης, Χρυσά, Κουνέλλης, Παύλος, Σαμαράς, Τάκης και Τσόκλης. Η χρυσή γενιά των εικαστικών που πήραν την θέση τους στον διεθνή χώρο της σύγχρονης τέχνης.
Στο Hellenic Centre, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, επίσημα καλεσμένος, βρέθηκε απέναντι στην Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, διευθύντρια του FutureEverything, τον Σπύρο Γαλάνη από τον οργανισμό Nelum και την διευθύντρια του Μουσείου Τσόκλη, Χρυσάνθη Κουτσουράκη, για μια αποκαλυπτική συζήτηση επάνω στην ψηφιακή τέχνη και τα NTF, ιχνηλατώντας την πορεία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και στον κόσμο, μέσα από το πρίσμα της προσωπικής του κοσμοθεωρίας.
Υπαρξιακά προβληματισμένος με την ψηφιακή εποχή και τις αδιανόητες δυνατότητες του κυβερνοχώρου μυείται στους νέους metaverse κωδικούς και με ψηφιακή γέφυρα τη Nelum.art και την blockchain τεχνολογία προσφέρει στους φιλότεχνους την μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν ψηφιακές δημιουργίες των έργων του.
Με έμπνευση από γνωστές εγκαταστάσεις της «ζωντανής ζωγραφικής» του που σφράγισε την ιστορία της Τέχνης του 20ου αιώνα, πειραματίζεται σε μοναδικά ψηφιακά έργα τα περίφημα NFT.
Πέρα από την παραδοσιακή τέχνη των γκαλερί και των μουσείων η Nelum.art προωθεί ένα καινούργιο μοντέλο τεχνολογικής άυλης δημιουργίας, που απευθύνεται στην Gen Z με έργα καταγεγραμμένα στον κυβερνοχώρο σε μορφή σύντομων «video art» αποσπασμάτων.
Ο Κώστας Τσόκλης ακολουθώντας την «Προμηθεϊκή» ορμή του ταλέντου του, τόλμησε να συν-δημιουργήσει με τη Nelum ψηφιακά συλλεκτικά έργα χρησιμοποιώντας την blockchain τεχνολογία.
Ένα από αυτά, ο Σίσυφος (Sisyfos) πεντάλεπτο μοναδικό απόσπασμα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη υπερβατικό πρωταγωνιστή του Σισύφειου δράματος.

Το εμβληματικό NFT του Κώστα Τσόκλη από την συλλογή της Nelum.art συγκλονίζει όπως και τόσα προηγούμενα έργα του της «living art», με την θεατρικότητα και την ένταση της καθηλωτικής παγωμένης στιγμής, που ο ίδιος σκηνοθετεί με τον δικό του ευφάνταστο τρόπο, αποτυπώνοντας την φιλοσοφία του για την ζωή και το βαθύτερο νόημα της Τέχνης ως εσωτερικό βίωμα.

Το Μουσείο του στην Τήνο, είναι μια κιβωτός δημιουργίας και σκέψης όπου αφηγείται μέσα από τα έργα του και τα διεισδυτικά, αινιγματικά γραπτά του, όλη την υπαρξιακή πορεία του η οποία εξελίσσεται ακολουθώντας τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της εποχής μας.
Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να περιγράψεις και να χαράξεις το πολύτροπο «ολόγραμμα» του Κώστα Τσόκλη που στα 95 του χρόνια σκιαγραφεί συγκλονιστικά την ψηφιακή επανάσταση του 21ου αιώνα και μας καθηλώνει ακόμα μια φορά .
Ζούμε σε μια «προκρούστεια» εποχή, στη «εποχή της μικρογραφίας», της μινιατούρας, όπου ελέφαντας και ποντικός, έχουν στο κινητό μας τηλέφωνο, το ίδιο μέγεθος. Αλλά και στην εποχή των τεράτων. Γέφυρες, στάδια, λεωφόροι, αεροδρόμια, κρουαζιερόπλοια, τούνελ, φράγματα που εκμηδενίζουν τον άνθρωπο σαν οντότητα. Που και αυτά όμως (σαν εικόνες) καταλήγουν στο κινητό μας, (μια που από αυτό αντλούμε δυστυχώς αναμνήσεις, πληροφορίες και γνώσεις) με κίνδυνο να χάσουμε γενικώς το μέτρο.

Γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον σπουδαίο Γιάννη Μόραλη, έζησε στο Παρίσι και την Ρώμη.
Διοργάνωσε εκθέσεις εμβληματικές σε όλο τον κόσμο με την στήριξη του Αλεξάνδρου Ιόλα στο ξεκίνημα.
Σφράγισε την σύγχρονη Τέχνη με την ανατρεπτική «ζωντανή ζωγραφική» και σήμερα με τα NFT γράφει ιστορία στη ψηφιακή εποχή μας.
Δημιούργησε το δικό του Μουσείο στην Τήνο και παρουσίασε πρόσφατα ένα μοναδικό Catalogue Raisonné σε επιμέλεια της διευθύντριας του Μουσείου του, Χρυσάνθης Κουτσουράκη από τις Εκδόσεις Μέλισσα.
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη συνέντευξη που μου έδωσε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το 1974, θα ξαναγράψω πάλι και τώρα πια, σαν επίλογο που κλείνει ένα μεγάλο κύκλο εντυπωσιακής καλλιτεχνικής πορείας, ότι ο Τσόκλης είναι πρωτεργάτης της πρωτοπορίας και συνεχίζει την έρευνα του στον κόσμο των άψυχων πραγμάτων, συνθέτοντας τα με ένα δικό του τρόπο γεμάτο φαντασία και μεγάλη αίσθηση των μορφολογικών αξιών.
Όλα στο δημιουργικό του έργο είναι αποτέλεσμα προβληματισμού για ένα νέο τρόπο επικοινωνίας σε μια εποχή κοσμογονικών αλλαγών στον χώρο του πνεύματος και της Τέχνης.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας