Για την Ελληνική Παιδεία, έργα επίκαιρα όσο ποτέ

Ο Γιώργος Ψαχαρόπουλος, είναι Oικονομολόγος (University of Chicago, Ph.D. in Economics, 1968, University of Chicago, M.A. in Economics, 1966, Athens School of Economics and Business / ΑΣΟΕΕ B.A., 1960).
Έχει διδάξει στο London School of Economics και τα πανεπιστήμια University of Chicago, Tartu, Kobe, Illinois, Georgetown, Dijon, Hawaii και Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών.
Διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της Διεθνούς Τραπέζης (World Bank) Yπεύθυνος για θέματα Eκπαιδευτικής Eρευνας και Πολιτικής.
Το 2000-2004  ήταν ανεξάρτητος Βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του  Στέφανου Μάνου.

Ύστερα από όσα έχει γράψει για το θέμα του άρθρου 16 του Συντάγματος, ρωτήσαμε τον high-JAN Γιώργο Ψαχαρόπουλο αν τώρα είναι ικανοποιημένος με το Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.  

Η απάντησή του:

«Σαφώς είναι μια καλή αρχή.  Αλλά δυστυχώς ο Νόμος διέπεται από τον κρατικισμό του παρελθόντος.  Ό,τι είναι κρατικό, είναι καλύτερο από το ιδιωτικό – λέξη ταμπού.  Ό,τι είναι κερδοσκοπικό, είναι κακό. Το κέρδος είναι αμαρτία.

Δε μπορώ να δω ποιο παράρτημα σοβαρού πανεπιστημίου θα δεχτεί να υπόκειται στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει το άρθρο 136 του Νόμου .  Θα επιστρατευθεί η αγορανομία και ορκωτοί λογιστές να ελέγχουν τα οικονομικά του ιδρύματος μην τυχόν κάποιο κολλέγιο έχει κέρδος;»

Ιδού τα σχετικά με το επίμαχο θέμα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  βιβλία που έγραψε ο Γ.Ψαχαρόπουλος,  σχεδόν προφητικά τότε και σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ:

Ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1999 για τους φοιτητές του στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου τότε δίδασκε.  Το σκίτσο του στο εξώφυλλο συνοψίζει τα προβλήματα που δημιουργεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.  Το βιβλίο διατίθεται από τις Εκδόσεις Παπαζήση ή από το Skroutz.

Το  βιβλίο Ελληνική Παιδεία, Μία σύγχρονη τραγωδία, γράφτηκε το 2003 όταν ήταν Βουλευτής Επικρατείας.  Δυστυχώς η τραγωδία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Διατίθεται από τις Εκδόσεις Σιδέρη.

Ένα βιβλίο που γράφτηκε τον τελευταίο του χρόνο στη Βουλή, όπου όλοι στους διαδρόμους συμφωνούσαν με τη θέση του, αλλά η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν έφτασε ποτέ στην Ολομέλεια. Διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο Πολιτεία.

Ο Οικονομολόγος καθ. Γιώργος Ψαχαρόπουλος, είχε δώσει συνέντευξη στο Just a Number ( στις 15/4/23) με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά της World Bank στην Ουάσινγκτον «Για να εορτάσει και τιμήσει τα 50 χρόνια από τη δημοσίευση του βιβλίου του Returns to Education: An International Comparison, by George Psacharopoulos», αναγνωρίζοντας το έργο του διαπρεπούς Οικονομολόγου και πρώην ανώτερου στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ολόκληρη τη συνέντευξη διαβάστε εδώ.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας