Η Δημιουργία είναι Γέννα
«Ακρόπολη – Φωτο – Γραφή»

«Οι δυο πιο σημαντικές μέρες της ζωής σου:
η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις 
γιατί γεννήθηκες». Mark Twain 

Όταν εναρμονίζεται το πνεύμα με την ψυχή, μπροστά στη θέαση του απόλυτου κάλλους, και αντικρύζεις τον ιερό βράχο για πρώτη φορά, αυτή την καταλυτική στιγμή συντελείται η υπαρξιακή γέννηση του εαυτού σου.
Αυτή ήταν για μένα η μοιραία σύλληψη της αισθητικής προσέγγισης της ζωής, μέσα από την αρχαία ελληνική κοσμοθεωρία.
Απο εκείνη την στιγμή αναζητούσα παντού τα ίχνη της αρχαιότητας. Στα αγάλματα, τα νομίσματα, τα κτερίσματα, στα ερείπια ένοιωθα ακατανίκητη έλξη για τον αρχαίο πολιτισμό. Έψαχνα την ετυμολογία των λέξεων και των νοημάτων, διάβαζα τα παλίμψηστα κείμενα των αρχαίων φιλοσόφων και εκστασιαζόμουν μέσα στα αρχαία θέατρα.
Μια εσωτερική διαδρομή που με οδήγησε νομοτελειακά, αλλά και απροσδόκητα, στην πρώτη πνευματική «γέννα» της ζωής μου. Όπως γεννήθηκε η θεά της Σοφίας, Αθηνά από το κεφάλι του Δία, έτσι εκρηκτικά γεννήθηκε το βιβλίο της Ακρόπολης μέσα στην σκέψη μου όταν αντίκρισα τις μαυρόασπρες φωτογραφίες του Παρθενώνα και των γλυπτών του Μουσείου για πρώτη φορά στο δημιουργικό ατελιέ των εκδόσεων «Μίλητος».
Μέσα από την φωτογραφική ματιά του Γ.Γιαννέλου αναδύθηκε από την ψυχή μου σαν προσευχή το «Άσμα, Ασμάτων» για την Ακρόπολη.

Οραματίστηκα την παγκόσμια διανόηση να υμνεί σαν μια οικουμενική χορωδία το τελειότερο μνημείο του πλανήτη.
Άρχισα πυρετωδώς να ψάχνω εμβληματικές σκέψεις σπουδαίων ανθρώπων, για την αρχαία ελληνική τέχνη και την πολιτισμική κληρονομιά που γέννησε τον Δυτικό Πολιτισμό.
Ιστορικοί, φιλόσοφοι αρχαίοι και σύγχρονοι, φιλέλληνες, περιηγητές, λογοτέχνες, άνθρωποι της Τέχνης σε διαφορετικές εποχές, όλοι είχαν κάτι διατυπώσει για το ελληνικό θαύμα.

Αυτές οι αποφθεγματικές φράσεις που «ανέσκαψα» μέσα από τα βιβλία μου με επιμονή και πάθος συμπληρώνουν αρμονικά, σαν επιτύμβια, κάθε φωτογραφία που απαθανατίζει μοναδικά το αρχαίο ελληνικό κάλλος.
Έτσι «γεννήθηκε» το αφιέρωμα «φωτο-γραφή» για την Ακρόπολη και το υπέροχο Μουσείο της, με ένα συναρπαστικό πρόλογο από τον αείμνηστο σπουδαίο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη που με την ιδιαίτερη γραφή του αναφέρεται στην μεγάλη αξία της αρχαιολογικής φωτογραφίας και επαινεί την πρωτοτυπία του ποιητικού σχολιασμού σφραγίζοντας τόσο καταλυτικά το πνευματικό μου «παιδί».

Το βιβλίο αυτό έδωσε φωνή στο θρυλικό μνημείο και ταξίδεψε παντού για να θυμίζει στην ανθρωπότητα ότι ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ είναι το οικουμενικό σύμβολο της δημοκρατίας.
Οφείλουμε να υποκλιθούμε μπροστά στο θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με την ίδια κατάνυξη που θα προσκυνήσουμε σε λίγες μέρες το θαύμα της γέννησης του Θεανθρώπου.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας