Η γνώμη των Ελλήνων για τις εσωκομματικές εξελίξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

*Οι αναγνώστες και συνδρομητές του JAN απολαμβάνουν προνομιακά τις σφυγμομετρήσεις στοχευμένης επιλεκτικής δημοσίευσης People of Greece της qed.

Αυτή την εβδομάδα, η ερευνητική πλατφόρμα People of Greece ζήτησε από τους Έλληνες τη γνώμη τους για τις εσωκομματικές εξελίξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι:

  • Ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους που τοποθετούνται στο δεξιό ημισφαίριο αξιολογούν ως «δικαιολογημένη» την απουσία των πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά από τη γιορτή για την ίδρυση της ΝΔ, ποσοστό που θα μπορούσε να ορίσει τα όρια της απήχησης του κριτικού λόγου των δύο προσώπων έναντι του σημερινού αρχηγού της ΝΔ.
  • Μόνο ένας στους επτά πολίτες βλέπει ως πιθανή τη διαμόρφωση μιας συμπαγούς πολιτικής οντότητας στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όμως οι ενοποιητικές τάσεις που καταγράφηκαν στο ΠΑΣΟΚ και οι διαλυτικές που καταγράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσαν την εκτίμηση ότι τα κόμματα του χώρου θα διαμορφώσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους και δεν θα συνεχίσουν υπό συνθήκες αντιπαλότητας.
  • Η πλειονότητα των πολιτών αναμένει την αξιοποίηση των συνυποψηφίων του επανεκλεγέντα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, με τον έναν στους τρεις μάλιστα να θεωρούν αυτήν την εξέλιξη ως πολύ πιθανή.
  • Όσοι προσήλθαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ έδωσαν χαμηλότερες θετικές αξιολογήσεις για τον Π. Γερουλάνο και την Α. Διαμαντοπούλου, σε σύγκριση με όσους είχαν προσέλθει στον πρώτο γύρο των εκλογών, ένδειξη ότι εκείνοι που απείχαν από τη δεύτερη κάλπη ήταν πιθανότατα υποστηρικτές των δύο συγκεκριμένων υποψηφίων.

Δείτε αναλυτικά τη γνώμη των Ελλήνων στα παρακάτω infographics.

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

19/10/2024

Μεγάλωσα σε μια γενιά που, αν κάναμε παιδιά, τα κάναμε μικρές. Μανούλες στα 18, στα 20,

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας