Συνδέεται η Ιατρική με τη Μαγειρική;

Ξέρετε ότι να μαγειρεύει κανείς στο σπίτι, ακόμη και αν μαγειρεύει το λεγόμενο «junk-food», έχει μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσει Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με κάποιον που δεν μαγειρεύει στο σπίτι, ακόμη και αν το έτοιμο φαγητό που τρώει θεωρείται «υγιεινό»;
Επίσης, θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι αν κάποιος τηγανίζει στο σπίτι του πατάτες σε σχέση με αν τις βράζει, αυξάνει κάπως τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση;

Άρα από άποψη υγείας δεν έχει σημασία μόνο ΤΙ τρώμε, όπως συνήθως καταγράφουμε στα ερωτηματολόγια συχνότητας λήψης τροφής. Έχει τεράστια σημασία και το ΠΩΣ μαγειρεύονται και αν μαγειρεύονται εντός ή εκτός σπιτιού. 

Τα αποτελέσματα αυτών και άλλων πολλών ερευνών, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου κλάδου της Ιατρικής που λέγεται Γαστρονομική Ιατρική, η οποία συνδέει την Ιατρική Επιστήμη με την Τέχνη της Μαγειρικής και διδάσκεται στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. 

Σύμφωνα με τον Dr. John La Puma, Healthy Chef MD, στόχος αυτής της σύμπραξης μαγειρικής-Ιατρικής είναι να καθοδηγούνται οι ασθενείς στο πώς θα επιλέγουν τροφές που βοηθούν όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία των ασθενειών. 
Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός, όπως και η ασθένειά του, και ο σύγχρονος γιατρός πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει όχι μόνο στο ερώτημα «τι πρέπει να τρώω για το νόσημά μου», αλλά και, αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, πώς θα μαγειρέψει αυτή την τροφή!

Αυτή η γνώση και η καθοδήγηση είναι πλέον απαραίτητη καθώς γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ειδικά τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μας οδηγούν στην ασθένεια και τον πρόωρο θάνατο. 
Το 2013 σε δημοσίευση του US Burden of Disease Collaborators στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA φαίνεται ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες όχι μόνο είναι το σημαντικότερο ρίσκο θανάτου, αλλά προκάλεσε και 200.000 περισσότερους θανάτους από τη νούμερο 2 αιτία κακής υγείας, που είναι το κάπνισμα. 

Γι αυτό λοιπόν η Ιατρική Κοινότητα καθώς δε μπορεί να μένει αμέτοχη στην Πανδημία της υπερβολικής κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της απομάκρυνσης από τη συνήθεια της μαγειρικής στο σπίτι, αποφάσισε να μπει στην κουζίνα!

Την επόμενη φορά που ο/η γιατρός σας θα σας κλείσει ραντεβού σε μία κουζίνα να σπεύσετε να πάτε! Θα είναι σίγουρα για καλό, νόστιμο και θρεπτικό σκοπό! 

*Καλλιόπη Καλαϊτζή,
Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης,
Lifestyle Medicine 
Πιστοποιημένη στη Γαστρονομική Ιατρική, Harvard University
Υπεύθυνη Ιατρείου Τρόπου Ζωής, Ευρωκλινική Αθηνών
Ακαδημαϊκή Υπότροφος Β´ΠΠΚ Αττικού Νοσοκομείου, Ιατρική Σχολή Αθηνών

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρόσφατα άρθρα

18/11/2023

Εδώ και μερικούς μήνες η εντυπωσιακή Στοά Αρσακείου (Πανεπιστημίου 49),  έρημη και εγκαταλελειμμένη  για αρκετά χρόνια,  ετοιμάζεται πυρετωδώς για ν' αποκτήσει ξανά ζωή και να μετατραπεί σε  μια πρότυπη αγορά τροφίμων («Food Hall»), παρόμοια μ' αυτές που υπάρχουν σε πόλεις του εξωτερικού.  

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκλειστικό υλικό στo email σας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας