Συνδέεται η Ιατρική με τη Μαγειρική;

Ξέρετε ότι να μαγειρεύει κανείς στο σπίτι, ακόμη και αν μαγειρεύει το λεγόμενο «junk-food», έχει μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσει Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με κάποιον που δεν μαγειρεύει στο σπίτι, ακόμη και αν το έτοιμο φαγητό που τρώει θεωρείται «υγιεινό»;
Επίσης, θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι αν κάποιος τηγανίζει στο σπίτι του πατάτες σε σχέση με αν τις βράζει, αυξάνει κάπως τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση;

Άρα από άποψη υγείας δεν έχει σημασία μόνο ΤΙ τρώμε, όπως συνήθως καταγράφουμε στα ερωτηματολόγια συχνότητας λήψης τροφής. Έχει τεράστια σημασία και το ΠΩΣ μαγειρεύονται και αν μαγειρεύονται εντός ή εκτός σπιτιού. 

Τα αποτελέσματα αυτών και άλλων πολλών ερευνών, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου κλάδου της Ιατρικής που λέγεται Γαστρονομική Ιατρική, η οποία συνδέει την Ιατρική Επιστήμη με την Τέχνη της Μαγειρικής και διδάσκεται στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. 

Σύμφωνα με τον Dr. John La Puma, Healthy Chef MD, στόχος αυτής της σύμπραξης μαγειρικής-Ιατρικής είναι να καθοδηγούνται οι ασθενείς στο πώς θα επιλέγουν τροφές που βοηθούν όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία των ασθενειών. 
Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός, όπως και η ασθένειά του, και ο σύγχρονος γιατρός πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει όχι μόνο στο ερώτημα «τι πρέπει να τρώω για το νόσημά μου», αλλά και, αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, πώς θα μαγειρέψει αυτή την τροφή!

Αυτή η γνώση και η καθοδήγηση είναι πλέον απαραίτητη καθώς γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ειδικά τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μας οδηγούν στην ασθένεια και τον πρόωρο θάνατο. 
Το 2013 σε δημοσίευση του US Burden of Disease Collaborators στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA φαίνεται ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες όχι μόνο είναι το σημαντικότερο ρίσκο θανάτου, αλλά προκάλεσε και 200.000 περισσότερους θανάτους από τη νούμερο 2 αιτία κακής υγείας, που είναι το κάπνισμα. 

Γι αυτό λοιπόν η Ιατρική Κοινότητα καθώς δε μπορεί να μένει αμέτοχη στην Πανδημία της υπερβολικής κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της απομάκρυνσης από τη συνήθεια της μαγειρικής στο σπίτι, αποφάσισε να μπει στην κουζίνα!

Την επόμενη φορά που ο/η γιατρός σας θα σας κλείσει ραντεβού σε μία κουζίνα να σπεύσετε να πάτε! Θα είναι σίγουρα για καλό, νόστιμο και θρεπτικό σκοπό! 

*Καλλιόπη Καλαϊτζή,
Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης,
Lifestyle Medicine 
Πιστοποιημένη στη Γαστρονομική Ιατρική, Harvard University
Υπεύθυνη Ιατρείου Τρόπου Ζωής, Ευρωκλινική Αθηνών
Ακαδημαϊκή Υπότροφος Β´ΠΠΚ Αττικού Νοσοκομείου, Ιατρική Σχολή Αθηνών

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

04/05/2024

Η υιοθέτηση της βιωσιμότητας και η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης παραγόντων (ESG) είναι η μόνη επιλογή για βιώσιμη ανάπτυξη ειδικά στη σημερινή εποχή με τις τεχνολογικές εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα, τομείς και κλάδους.

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας