Επιλογή ζωής αφιερωμένη στην προσφορά σε νέους και παιδιά

Ονομάζομαι Λίζα Πενθερουδάκη και γεννήθηκα στην Αθήνα. Είμαι απόφοιτος του Γ. ΖΗΡΙΔΗ και του KLC College στο Λονδίνο με σπουδές εσωτερικής διακόσμησης. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ζωγραφικής στα εργαστήρια της Α. Μαΐλλη και του Κ. Τσόκλη. Με θέμα το παιδί και το παραμύθι έχω παρακολουθήσει σεμινάρια στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης καθώς και στο Κολλέγιο Αθηνών.

Έχω 35ετές κοινωνικό έργο που αφορά στα παιδιά. Στο ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, στο Ψυχιατρικό Τμήμα του ίδιου Νοσοκομείου και στο τμήμα εγκαταλελειμμένων παιδιών, απασχόλησα τα παιδιά με ζωγραφική σε συνδυασμό με παραμύθι και μουσική. Συνεργάστηκα με το Δημοτικό Σχολείο Τοσίτσειου Αρσάκειου Εκάλης, όπου οι μαθητές εικονογράφησαν τα παραμύθια μου. Η επιτυχής αυτή συνεργασία οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου «Καραμελόμπαλες και Πρασινομπίζελα», τα έσοδα του οποίου διετέθησαν στο Νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ για τα καρκινοπαθή παιδιά. 

Το 2014 έγραψα το παραμύθι ΜΕ ΜΙΑ ΣΚΟΥΠΑ ΣΤ’ ΑΣΤΕΡΙΑ. Οι μαθητές της Τήνου το εικονογράφησαν και τα έσοδα του βιβλίου κάλυψαν το εκπαιδευτικό υλικό του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Τήνου.

Δημιούργησα το εργαστήρι «Φαντασία και δεξιότητες» για παιδιά του Δημοτικού της Τήνου και της Αθήνας. 

Εμπνεύστηκα και διοργάνωσα την πρώτη πανελλήνια έκθεση καλλιτεχνών με ειδικές ανάγκες στην αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό VERY SPECIAL ARTS, που έχει μετονομαστεί σε ARTOGETHER.

Το παραμύθι ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ, εμπνευσμένο από το ποίημα του Κ. Καβάφη «ΙΘΑΚΗ» πρωτοταξίδεψε το καλοκαίρι του 2016 στην Τήνο με οπτικοακουστική προβολή και  πλαισιώθηκε από έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών. (Τζανουλίνος, Σανταμούρης, Κρητικός)

Το 2017 διοργάνωσα την γιορτή «Μικροί αμπελουργοί στον Τριπόταμο» και εκδόθηκε το παραμύθι « Ο γυάλινος λαιμός » μία ιστορία γλυκιά σαν το παλιό καλό κρασί. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους συμμετείχα με το ίδιο βιβλίο στο Συνέδριο Προληπτικής Παιδιατρικής στην Καβάλα.

Ύστερα από μία πενταετία επιτυχημένης συνεργασίας με το ξενοδοχείο GRANDE BRETAGNE,  ο διευθυντής του ξενοδοχείου με τίμησε διοργανώνοντας μου μία έκθεση με θέμα «Το Ευζωνικό με βήμα γοργό» σε επιμέλεια του Μ. Στεφανίδη. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018 στο Loft του King George  με μεγάλη επιτυχία. 

Μετά από την εκδήλωση αυτή συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος είχε πλήρη άγνοια για την ιστορία των Ευζώνων, πόσω μάλλον τα παιδιά. Έτσι αποφάσισα να ιδρύσω τη ΦΕΡΜΕΛΗ (www.phermeli.gr), τον Οκτώβριο του 2019.
Τα εγκαίνια έγιναν στο ξενοδοχείο PLAZA με διακεκριμένους ομιλητές. Σκοπός της είναι η διάδοση της ιστορίας των Ευζώνων και των συμβόλων τους  πανελλαδικά και παγκόσμια, καθώς και η διάσωση των τεχνών που αφορούν στη στολή τους (π.χ. κεντητική φέρμελης, κατασκευή τσαρουχιών κ.λ.π.).

Βασικός στόχος της ΦΕΡΜΕΛΗ  είναι η μεταλαμπάδευση των ανωτέρω στους μαθητές, μέσω παρουσιάσεων, προβολών βίντεο, διαδραστικών και βιωματικών παιχνιδιών κ.λ.π.  

Με αυτή τη σκέψη, λοιπόν, διοργανώσαμε πανελλήνιους διαγωνισμούς ζωγραφικής («Εγώ Είμαι Εγώ, Ευζωνάκι γοργό») και παραμυθιού («Ένα Ευζωνάκι ταξιδεύει στον χρόνο»), πραγματοποιήσαμε δραματοποιημένες αφηγήσεις και αναπαραστάσεις σε δημοτικά σχολεία, σε συνεργασία με τον Σκοπευτικό Σύλλογο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, καθώς και παρουσιάσεις σε ελληνικά σχολεία του Λονδίνου. Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις μας και συμμετείχαν ενεργά σε αυτές.

Ακόμη, έχουμε διοργανώσει εκθέσεις, όπως αυτή στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, με τίτλο «ΕΥΖΩΝΕΣ», που ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας σε εμβληματικούς χώρους, με μεγάλη επιτυχία. 

Τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΕΥΖΩΝΑ» στο θέατρο του Pierce, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υπό την αιγίδα της  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, με συμμετοχή των μαθητών του Κολλεγίου και του συλλόγου των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. 

Στις 13 Μαΐου 2023, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά για το καλωσόρισμα της Άνοιξης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Η παράσταση είναι sold out και αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία. 

Στόχος μας είναι να συνεχιστεί το εκπαιδευτικό έργο στην Ελλάδα και την Ομογένεια μέσω επιδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε να εκπαιδευτούν νέα άτομα στην κεντητική, τσαρουχοποιία κλπ. 

Η ΦΕΡΜΕΛΗ μέχρι στιγμής λειτουργεί με προσωπική μου επιδότηση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πολιτεία δυστυχώς δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον, και η δυνατότητα χορηγιών είναι πολύ δύσκολη.

Θα συνεχίσω να δίνω τον αγώνα μου, πιστεύοντας ότι όλο και κάποιοι θα ενδιαφερθούν να δώσουν τη στήριξή τους σε ένα θέμα εθνικό και γεμάτο σύμβολα.

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρόσφατα άρθρα

27/05/2023

Από την -όχι τόσο παλιά- εποχή, που η χρήση καλλυντικών ξεκινούσε μετά τα 30, με εξαίρεση κάποιες ψαγμένες 25άρες beautyfreaks, και που η προσφώνηση «γιαγιά» ξεκινούσε στα 50, μέχρι τις σημερινές 65άρες «κοπέλες», η απόσταση είναι τεράστια..

27/05/2023

Στην αρχαιότητα, τα περίφημα ιερατικά  Ασκληπιεία ήταν ‘ιατρεία ψυχής’ και θεράπευαν τους ασθενείς με την ερμηνεία των ονείρων  και την Αριστοτελική  ‘μέθεξη’ η οποία συντελείται μέχρι σήμερα  στις παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας, μέσα στο θέατρο της Επίδαυρου και σε κάθε θέατρο που συνόδευε τα  θεραπευτικά, λατρευτικά κέντρα των Ασκληπιειων .

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκλειστικό υλικό στo email σας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας