Επιλογή ζωής αφιερωμένη στην προσφορά σε νέους και παιδιά

Ονομάζομαι Λίζα Πενθερουδάκη και γεννήθηκα στην Αθήνα. Είμαι απόφοιτος του Γ. ΖΗΡΙΔΗ και του KLC College στο Λονδίνο με σπουδές εσωτερικής διακόσμησης. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ζωγραφικής στα εργαστήρια της Α. Μαΐλλη και του Κ. Τσόκλη. Με θέμα το παιδί και το παραμύθι έχω παρακολουθήσει σεμινάρια στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης καθώς και στο Κολλέγιο Αθηνών.

Έχω 35ετές κοινωνικό έργο που αφορά στα παιδιά. Στο ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, στο Ψυχιατρικό Τμήμα του ίδιου Νοσοκομείου και στο τμήμα εγκαταλελειμμένων παιδιών, απασχόλησα τα παιδιά με ζωγραφική σε συνδυασμό με παραμύθι και μουσική. Συνεργάστηκα με το Δημοτικό Σχολείο Τοσίτσειου Αρσάκειου Εκάλης, όπου οι μαθητές εικονογράφησαν τα παραμύθια μου. Η επιτυχής αυτή συνεργασία οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου «Καραμελόμπαλες και Πρασινομπίζελα», τα έσοδα του οποίου διετέθησαν στο Νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ για τα καρκινοπαθή παιδιά. 

Το 2014 έγραψα το παραμύθι ΜΕ ΜΙΑ ΣΚΟΥΠΑ ΣΤ’ ΑΣΤΕΡΙΑ. Οι μαθητές της Τήνου το εικονογράφησαν και τα έσοδα του βιβλίου κάλυψαν το εκπαιδευτικό υλικό του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Τήνου.

Δημιούργησα το εργαστήρι «Φαντασία και δεξιότητες» για παιδιά του Δημοτικού της Τήνου και της Αθήνας. 

Εμπνεύστηκα και διοργάνωσα την πρώτη πανελλήνια έκθεση καλλιτεχνών με ειδικές ανάγκες στην αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό VERY SPECIAL ARTS, που έχει μετονομαστεί σε ARTOGETHER.

Το παραμύθι ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ, εμπνευσμένο από το ποίημα του Κ. Καβάφη «ΙΘΑΚΗ» πρωτοταξίδεψε το καλοκαίρι του 2016 στην Τήνο με οπτικοακουστική προβολή και  πλαισιώθηκε από έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών. (Τζανουλίνος, Σανταμούρης, Κρητικός)

Το 2017 διοργάνωσα την γιορτή «Μικροί αμπελουργοί στον Τριπόταμο» και εκδόθηκε το παραμύθι « Ο γυάλινος λαιμός » μία ιστορία γλυκιά σαν το παλιό καλό κρασί. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους συμμετείχα με το ίδιο βιβλίο στο Συνέδριο Προληπτικής Παιδιατρικής στην Καβάλα.

Ύστερα από μία πενταετία επιτυχημένης συνεργασίας με το ξενοδοχείο GRANDE BRETAGNE,  ο διευθυντής του ξενοδοχείου με τίμησε διοργανώνοντας μου μία έκθεση με θέμα «Το Ευζωνικό με βήμα γοργό» σε επιμέλεια του Μ. Στεφανίδη. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018 στο Loft του King George  με μεγάλη επιτυχία. 

Μετά από την εκδήλωση αυτή συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος είχε πλήρη άγνοια για την ιστορία των Ευζώνων, πόσω μάλλον τα παιδιά. Έτσι αποφάσισα να ιδρύσω τη ΦΕΡΜΕΛΗ (www.phermeli.gr), τον Οκτώβριο του 2019.
Τα εγκαίνια έγιναν στο ξενοδοχείο PLAZA με διακεκριμένους ομιλητές. Σκοπός της είναι η διάδοση της ιστορίας των Ευζώνων και των συμβόλων τους  πανελλαδικά και παγκόσμια, καθώς και η διάσωση των τεχνών που αφορούν στη στολή τους (π.χ. κεντητική φέρμελης, κατασκευή τσαρουχιών κ.λ.π.).

Βασικός στόχος της ΦΕΡΜΕΛΗ  είναι η μεταλαμπάδευση των ανωτέρω στους μαθητές, μέσω παρουσιάσεων, προβολών βίντεο, διαδραστικών και βιωματικών παιχνιδιών κ.λ.π.  

Με αυτή τη σκέψη, λοιπόν, διοργανώσαμε πανελλήνιους διαγωνισμούς ζωγραφικής («Εγώ Είμαι Εγώ, Ευζωνάκι γοργό») και παραμυθιού («Ένα Ευζωνάκι ταξιδεύει στον χρόνο»), πραγματοποιήσαμε δραματοποιημένες αφηγήσεις και αναπαραστάσεις σε δημοτικά σχολεία, σε συνεργασία με τον Σκοπευτικό Σύλλογο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, καθώς και παρουσιάσεις σε ελληνικά σχολεία του Λονδίνου. Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις μας και συμμετείχαν ενεργά σε αυτές.

Ακόμη, έχουμε διοργανώσει εκθέσεις, όπως αυτή στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, με τίτλο «ΕΥΖΩΝΕΣ», που ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας σε εμβληματικούς χώρους, με μεγάλη επιτυχία. 

Τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΕΥΖΩΝΑ» στο θέατρο του Pierce, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υπό την αιγίδα της  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, με συμμετοχή των μαθητών του Κολλεγίου και του συλλόγου των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. 

Στις 13 Μαΐου 2023, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά για το καλωσόρισμα της Άνοιξης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Η παράσταση είναι sold out και αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία. 

Στόχος μας είναι να συνεχιστεί το εκπαιδευτικό έργο στην Ελλάδα και την Ομογένεια μέσω επιδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε να εκπαιδευτούν νέα άτομα στην κεντητική, τσαρουχοποιία κλπ. 

Η ΦΕΡΜΕΛΗ μέχρι στιγμής λειτουργεί με προσωπική μου επιδότηση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πολιτεία δυστυχώς δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον, και η δυνατότητα χορηγιών είναι πολύ δύσκολη.

Θα συνεχίσω να δίνω τον αγώνα μου, πιστεύοντας ότι όλο και κάποιοι θα ενδιαφερθούν να δώσουν τη στήριξή τους σε ένα θέμα εθνικό και γεμάτο σύμβολα.

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας