Internation Womens Day | Just a number

Η Ψηφιακή Τεχνολογία ας γίνει κτήμα και των -ήντα Γυναικών

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, είναι κάτι πολύ περισσότερο από την χαρούμενη μέρα εορτασμού, εν προκειμένω της γυναίκας.

Έλκει την καταγωγή της από  μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, στη Ν.Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Έκτοτε οι εργαζόμενες γυναίκες πολλών χωρών με αγώνες διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων με τους άνδρες στην οικονομική, εργασιακή και πολιτική ζωή, καθιέρωσαν την 8η Μαρτίου σαν ημέρα αφιερωμένη στις Γυναίκες.
Το 1977 ορίστηκε και επίσημα από τον ΟΗΕ η 8 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Διεθνή Ειρήνη.
Η 8η Μαρτίου, πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή, σκέψη, αναδρομή της διαδρομής των αγώνων των γυναικών για ίσα δικαιώματα στη κοινωνία, στην εργασία, στις επιστήμες, στις τέχνες, στη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων.
Σήμερα, έπειτα από τεράστιους αγώνες δύο αιώνων, οι γυναίκες έχουν πετύχει μεγάλους στόχους όπως: Αλλαγές στα Συνταγματικά και Νομοθετικά Πλαίσια των περισσοτέρων χωρών, αλλαγές στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση, στις επιστήμες, στις τέχνες, στην συμμετοχή τους με μεγάλα ποσοστά στις Κυβερνήσεις, τα Κοινοβούλια, τα Διοικητικά Συμβούλια Διεθνών Οργανισμών.

Διανύοντας, τον 21ο αιώνα, μια σημαντική πρόκληση για τις γυναίκες της τρίτης ηλικίας αποτελεί, η συμμετοχή τους στην κατανόηση και χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η παρουσία των γυναικών και ο ρόλος τους στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές.
Η ίδια η τεχνολογία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα. Δεν είναι φτιαγμένη χωριστά για τους άνδρες και χωριστά για τις γυναίκες.
Επί πλέον η σύγχρονη τεχνολογία δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες.

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι η ενασχόληση  γυναικών της λεγόμενης τρίτης  ηλικίας  με τις σύγχρονες τεχνολογίες έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα της ζωής τους. Αντίστοιχες έρευνες, σε πολλές χώρες, συμπεραίνουν ότι:

Η χρήση των ψηφιακών μέσων για ενημέρωση, οικονομικές συναλλαγές, επικοινωνία, διάβασμα, πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά δημιουργούν συναισθήματα αυτοεκτίμησης και ενδυνάμωσης, περιορίζοντας τυχόν διακρίσεις, μειώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ γενεών και φύλων.

Έτσι, περιορίζονται τα αισθήματα απαξίωσης, φόβου, άγχους απέναντι σε κάτι που φαντάζει ακατόρθωτο, συμβάλλοντας στην ουσιαστική εφαρμογή της αρχής της Ισότητας.

Ας αγκαλιάσουνε κι οι μεγαλύτερες γυναίκες τις σύγχρονες τεχνολογίες. Μπορούν!
Εξ άλλου στη διαδρομή τους μέχρι αυτή την ηλίκια εκπαιδεύτηκαν κι απέδωσαν, συνήθως εξαιρετικά,  σε όλα τα πεδία προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής. Γιατί όχι και στο πεδίο της ψηφιακής ζωής;

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας