Γιατί πρέπει να ασκούμαστε και μετά τα 50; Ποια τα οφέλη για τη μυοσκελετική μας υγεία;

Η τακτική σωματική άσκηση είναι πλέον δεδομένο ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ευεξίας και ουσιαστικής υγείας ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Τι ισχύει ωστόσο για τις «μεγαλύτερες» ηλικίες, πόσο τακτικά πρέπει να γυμνάζονται και τι οφέλη μπορούν να αποκομίσουν για την σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία;

Αρκετοί άνθρωποι πάνω από τα 50 αποφεύγουν συνειδητά την καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Γιατί; 

Ο κυριότερος λόγος είναι συνήθη προβλήματα υγείας κυρίως μυοσκελετικά όπως η οστεοπόρωση με την εμφάνιση συχνών καταγμάτων και η οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος που προκαλούν πόνο και δυσφορία σε αθλήματα όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο ή το τένις. Επιπλέον, ο φόβος πτώσης και τραυματισμού ειδικά σε άτομα που ζουν μόνα τους συχνά τους αποτρέπει να ξεκινήσουν κάποιο σπορ. Σπανιότερα, η έλλειψη σωστής πληροφόρησης και γνώσης για τα οφέλη που θα αποκομίσουν μέσω της γυμναστικής όσον αφορά τη σκελετική τους υγεία, τη μυϊκή ενδυνάμωση και τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας αποτελεί έναν επιπλέον ανασταλτικό παράγοντα.

Ποιά λοιπόν είναι τα πραγματικά οφέλη για τη μυοσκελετική υγεία που συνδέονται ευθέως με τη γυμναστική, ειδικά σε ανθρώπους πάνω από τα 50 έτη;

  • Η αναερόβια άσκηση όπως είναι ασκήσεις με βάρη ή αντιστάσεις, συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση της οστικής απώλειας και την ουσιαστική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, ειδικά στο γυναικείο πληθυσμό με αποτέλεσμα την πρόληψη ανούσιων καταγμάτων.
  • Επίσης, μέσα από τέτοιες προπονήσεις βελτιώνεται η μυϊκή μάζα, προλαμβάνεται η σαρκοπενία και εξασφαλίζεται  καλύτερη ισορροπία και μείωση των πτώσεων. 
  • Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση θεωρείται ως μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη μείωση πόνου της οστεοαρθρίτιδας. Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις ευελιξίας, όπως είναι τα απαλά τεντώματα  προσφέρουν διατήρηση και  βελτίωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων που είναι σε σύγκαμψη. Η αερόβια γυμναστική όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι βοηθά στον έλεγχο του βάρους και την επιβάρυνση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ύπνου και της διάθεσης, ενώ οι ασκήσεις ενδυνάμωσης εξασφαλίζουν βελτίωση της λειτουργίας των μυών που στηρίζουν και προστατεύουν τις αρθρώσεις.
  • Τέλος, η καθημερινή άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και η υπέρταση. 

Αρκεί ωστόσο μόνο η σωματική άσκηση για να εξασφαλίσουν την πραγματική ευεξία οι άνθρωποι «μεγαλύτερης» ηλικίας;

Ασφαλώς απαιτείται ένα γενικότερο μοντέλο υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και μείωση του ποσοστού παχυσαρκίας, απαλλαγή από βλαπτικές συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ.

Πώς να ξεκινήσετε λοιπόν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής;

Η έναρξη ενός τακτικού προγράμματος φυσικής άσκησης σε ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο πάνω από τα 50 έτη απαιτεί σταδιακή προσαρμογή και σωστή καθοδήγηση για την αποφυγή τραυματισμών. Ειδικότερα:

  • Πριν την έναρξη είναι αναγκαία η επίσκεψη σε Ορθοπαιδικό Χειρουργό για να αναγνωριστούν οι μυοσκελετικές παθήσεις και να δοθούν σαφείς οδηγίες για τις δραστηριότητες που πρέπει αν αποφεύγονται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς
  • Προοδευτική έναρξη με λίγες ασκήσεις και επαναλήψεις ανά εβδομάδα αυξάνοντας σταδιακά τη συχνότητα και την ένταση πάντα υπό την επίβλεψη έμπειρου προπονητή.
  • Εμπλουτισμός της προπόνησης με ποικιλία ασκήσεων αερόβιων και αναερόβιων όπως το κολύμπι, το περπάτημα, το τένις, το pilates, ή το ποδήλατο ώστε να είναι πιο ενδιαφέρουσα αλλά και να εξασφαλιστούν τα βέλτιστα οφέλη για τη σκελετική υγεία. 
  • Επιλέξτε δραστηριότητες με φίλους ή παρέα, όπως είναι ο χορός ή ομαδικά σπορ, ώστε πέρα από τα οφέλη για τη μυοσκελετική σας υγεία εξασφαλίζεται εκτόνωση, κοινωνικοποίηση και μείωση των επιπέδων ανασφάλειας και κατάθλιψης  
  • Απολαύστε το νέο σας τρόπο ζωής. Η άσκηση είναι διασκέδαση, απόλαυση, ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, να έρθουμε σε επαφή με φίλους, να γελάσουμε και να αποβάλουμε το άγχος και το στρες της καθημερινότητας.  

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας