Η επιλογή του σωστού χρονισμού, συγχρονισμού ή χρονικότητας – που και στα ελληνικά το λέμε συνήθως τάιμινγκ – είναι μια από τις πιο υποτιμημένες δεξιότητες.
Σκεφτείτε το: μπορείτε να έχετε όλες τις προϋποθέσεις για επιτυχία: τη στρατηγική, τις ικανότητες, τη διάθεση, τα στοιχεία, τους συμμάχους, αλλά αν κινηθείτε τη λάθος στιγμή, καταλήγετε στο: «μα τι στο καλό πήγε στραβά;».
Η ώρα η κακιά, βλέπετε, δεν συμπεριλαμβάνεται στα εγχειρίδια της μορφής «Πώς να αποφύγετε την αποτυχία».
Όλοι έχουμε επίσης ακούσει ιστορίες ανθρώπων που βρέθηκαν τυχαία σε ένα μέρος και άλλαξαν τη ζωή τους προς θετικότερη κατεύθυνση! Το σωστό τάιμινγκ μπορεί να είναι το «κλειδί» για να ξεκλειδώσετε την επόμενη μεγάλη ευκαιρία.
Από την ιστορία μέχρι τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, το λάθος τάιμινγκ είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες αποτυχίας.
Ένα από τα κλασικά παράδειγμα κακού τάιμινγκ στην παγκόσμια ιστορία ήταν η εισβολή που έκανε το 1812 ο Μέγας Ναπολέων – αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς στον κόσμο – στη Ρωσία, μέσα στο καταχείμωνο.
Οι υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες και η τακτική της «καμένης γης» από τους Ρώσους (που κατέστρεφαν όλα τα εφόδια πριν υποχωρήσουν), οδήγησαν τον Γαλλικό στρατό σε ένα άλλο Βατερλώ με τεράστιες απώλειες. Αν είχε κάνει την κίνηση την άνοιξη, η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για τη σημασία του κατάλληλου χρόνου στην επίτευξη μεγάλων στόχων.
Και στις προσωπικές μας όμως – μεγάλες ή μικρές – επιδιώξεις, η επιλογή του λάθος χρόνου, από αβλεψία, κακή εκτίμηση ή κακοτυχία, φέρνει αμηχανία και απογοήτευση.
Κινήσεις καριέρας την ώρα την κακιά.
Το τάιμινγκ στην καριέρα μπορεί να σε στείλει στην κορυφή… ή στον πάτο με μια μεγαλοπρεπή βουτιά.
Όπως όταν καθυστερείς 15 λεπτά στη συνέντευξη για τη δουλειά των ονείρων σου επειδή κόλλησες στην κίνηση. Καθόλου ιδανικό δε, όταν η θέση που διεκδικείς είναι αυτή του “Ειδικού στη Διαχείριση Χρόνου”.
Δεν είναι επίσης έξυπνο να ζητήσεις άδεια για διακοπές την εβδομάδα κορύφωσης ενός μεγάλου έργου του οποίου ηγείσαι, ή να ρίξεις μια φρέσκια ιδέα για διαφήμιση ή ένα μελλοντικό έργο όταν όλοι προσπαθούν να διαχειριστούν μια σημαντική κρίση. Κανείς δεν σε ακούει και μάλλον τους εκνευρίζεις όλους.
Κι ακόμη χειρότερα, φαντάσου να ζητήσεις αύξηση την ίδια μέρα που το αφεντικό χώρισε, χάσατε έναν μεγάλο πελάτη, ή – ακόμη χειρότερα – τη μέρα που η εταιρεία ανακοινώνει περικοπές προσωπικού.
Αν θες να βελτιώσεις τις πιθανότητές σου, περίμενε τη στιγμή που ο πελάτης σου μόλις υπέγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο της χρονιάς και το αφεντικό χαμογελάει. Προσποιήσου ότι περνάς «τυχαία» από το γραφείο του, αθώα, και κάνε την κίνηση σου εκείνη τη στιγμή.
Ο έρωτας στην εποχή του κακού τάιμινγκ.
Ο έρωτας είναι ίσως η πιο περίπλοκη αρένα για το τάιμινγκ. Η ζωή είναι σαν ένας χορός. Αν ακολουθήσετε τον ρυθμό, θα δείτε ότι μπορείτε να κάνετε θαύματα. Όταν συγχρονίζεστε με τους άλλους και γνωρίζετε πότε να πλησιάσετε ή να απομακρυνθείτε, η ζωή σας μπορεί να γίνει πιο όμορφη. Αλλιώς χάσατε.
Για παράδειγμα, η Μαρία και ο Πέτρος ήταν φίλοι για χρόνια, αλλά ποτέ δεν έκαναν το βήμα μαζί. Τελικά, όταν η Μαρία αποφάσισε να εκδηλώσει τα συναισθήματά της, ο Πέτρος μόλις είχε ξεκινήσει μια νέα σχέση. Και όταν εκείνη η σχέση τελείωσε, η Μαρία είχε προχωρήσει με τη ζωή της. Σαν δύο τρένα που ποτέ δεν συναντιούνται στον σταθμό. Κλασικό λάθος τάιμινγκ!
Και όταν έχεις ήδη κάποια σχέση, σκέψου τι σημαίνει να κάνεις νύξη για την επόμενη φάση της ζωής σας, τη στιγμή που ο σύντροφός σου είχε κακή μέρα στη δουλειά. Το «Αγάπη μου εγώ πότε θα γίνω μάνα;» επισκιάζεται από το «Ο διευθυντής είπε ότι πρέπει να δουλεύουμε όλα τα Σαββατοκύριακα για 3 μήνες, ή για να μην έχουμε μαζικές απολύσεις, αύξηση μηδέν για 3 χρόνια. Είσαι σίγουρη πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή;» .
Σημαντική επισήμανση. Μην ανοίξεις σοβαρή συζήτηση την ώρα του ματς. Αν ο σύντροφός σου είναι καρφωμένος στην οθόνη, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να του θυμίσεις ότι δεν έχει επισκευάσει ακόμα το ντουλάπι που τρίζει εδώ και δύο μήνες. Χρησιμοποίησε στρατηγική: περίμενε μέχρι να τελειώσει το ματς – ή μέχρι που η ομάδα του κερδίσει! Αν χάσει, όμως, μην πεις τίποτα μέχρι την επόμενη μέρα…
Λάθος είσοδοι και άβολες συζητήσεις.
Το λάθος τάιμινγκ στις κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να κάνει ένα χαλαρό βράδυ να μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας και να δημιουργήσει αμηχανία και παρεξηγήσεις.
Όπως το να φτάσεις ντυμένος με τα ρούχα της δουλειάς σε πάρτι που ήταν μασκέ ή να φθάσεις νωρίτερα από όλους σε ένα πάρτι έκπληξη, και να αναγκαστείς να κάνεις αμήχανη κουβέντα με το τιμώμενο πρόσωπο, που τώρα υποψιάζεται ότι κάτι ετοιμάζετε.
Φαντάσου επίσης να θέλεις να πεις μια αστεία ιστορία σε ένα τραπέζι. Αν την πεις τη στιγμή που όλοι είναι κουρασμένοι ή απορροφημένοι σε κάτι άλλο, πιθανότατα θα λάβεις απλώς μια αμήχανη σιωπή. Αντίθετα, αν την πεις όταν όλοι είναι ευδιάθετοι και είναι ανοιχτοί, η ιστορία σου θα γίνει η καλύτερη στιγμή της βραδιάς!
Το σωστό τάιμινγκ είναι σαν το μαγικό συστατικό σε μια συνταγή: μπορεί να μετατρέψει κάτι καλό σε απίθανο! Και φυσικά το ακριβώς αντίθετο. Όπως το να κάνεις το λάθος να ρωτήσεις κάποιον «πώς πάει η δουλειά;» ακριβώς τη στιγμή που μόλις απολύθηκε, ή τι κάνει η γυναίκα του, όταν μόλις πήρε διαζύγιο. Φαντάσου δε να ευχηθείς συγχαρητήρια σε μια γυναίκα για την εγκυμοσύνη της, όταν απλά έχει πάρει κιλά μετά από θεραπεία με κορτιζόνη.
Συμπέρασμα: Αγκαλιάστε το χάος του τάιμινγκ.
Το τάιμινγκ είναι σαν το να προσπαθείς να μαγειρέψεις ένα τέλειο γεύμα. Ένα λεπτό παραπάνω και το έχεις κάψει, ένα λεπτό λιγότερο και είναι μισομαγειρεμένο. Στην τελική, όλοι κάνουμε λάθη με το τάιμινγκ στη ζωή μας, και είναι φυσιολογικό. Το κλειδί είναι να το αντιμετωπίζουμε με λίγο χιούμορ – γιατί αν δεν γελάσεις με τα λάθη σου, και τις αστείες και αμήχανες αναμνήσεις σου, ποιος θα το κάνει;