Οικία ‘Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού: Ένα Σπίτι – Μουσείο ενός Τρόπου Ζωής που παρήγαγε Πολιτισμό

Το θρυλικό διαμέρισμα, γνωστό ως φιλολογικό σαλόνι (salon littéraire) της περίφημης γενιάς του ‘30, αποτελεί μοναδικό δείγμα «μνημονικής τέχνης» διότι έχει διατηρήσει ατόφια την μνήμη μιας ανεπανάληπτης δημιουργικής εποχής στην μεταπολεμική Αθήνα.
Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες, Έλληνες και Ευρωπαίοι, όλα τα φωτεινά μυαλά της εποχής είχαν γίνει μια παρέα, μέσα στον ζεστό χώρο του διάσημου κοσμοπολίτικου ζεύγους των Κατακουζηνών.

Ο Άγγελος, γνωστός ψυχίατρος με σπουδές στο Παρίσι, και η Λητώ, φιλόλογος συγγραφέας με αέρα ευρωπαϊκής κομψότητας και στυλ.
Τους ένωνε το πάθος τους για τον Ελληνικό πολιτισμό και το κοινό όραμα να μεταδώσουν την Ελληνική παιδεία παντού στον κόσμο.

Το σπίτι τους έγινε ο καθρέφτης των ιδανικών τους που θέλησαν να μοιραστούν γενναιόδωρα με τους διανοούμενους χαρισματικούς φίλους τους, δημιουργώντας ένα «θερμοκήπιο» πνευματικών αναζητήσεων και τόπου συνάντησης εμπνευσμένων ανθρώπων.

Εδώ απάγγελλαν τα ποιήματα τους ο Γιώργος Σεφέρης και η Μυρτιώτισσα, εδώ διάβασε αποσπάσματα από τον «Μέγα Ανατολικό» ο Ανδρέας Εμπειρίκος .
Εδώ έπαιξε για πρώτη φορά στο παλιό πιάνο Steinway του σπιτιού, τραγούδια από τον «Μεγάλο Ερωτικό» ο Μάνος Χατζηδάκης.

Εδώ ζωγράφισε τις 4 εποχές επάνω στην πόρτα ο Ν.Χατζηκυριάκος-Γκίκας και σχεδίασε το ψηφιδωτό του μπάνιου ο Σπύρος Βασίλειου, όπως μας αφηγείται την ιστορία του σπιτιού η μουσειολόγος επιμελήτρια κυρία Σοφία Πελοποννήσιου-Βασιλάκου, ψυχή και φύλακας αγγελος της πολύτιμης πολιτισμικής κληρονομιάς του Άγγελου και της Λητώς.

Όλα τα δωμάτια του σπιτιού έχουν διαφυλαχτεί όπως ακριβώς ήταν από τότε.
Με τους πίνακες του Γ. Γουναρόπουλου, τα έργα του Γ. Τσαρούχη, της Θ. Φλωρά- Καραβία και του Marc Chagall.
Όλα δώρα από τους φίλους και πνευματικούς συνοδοιπόρους. Ένας τρόπος ζωής εμποτισμένος με καλλιέργεια και Ευρωπαϊκό όραμα.

Άλλωστε το όραμα της Ευρώπης αναδείχθηκε πανηγυρικά όταν ο Άγγελος Κατακουζηνός, ως πρόεδρος της πολιτιστικής Ελληνογαλλικής ένωσης, συνδιοργάνωσε με το Γαλλικό Ινστιτούτο το συνέδριο για το «μέλλον του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» τον Απρίλιο του 1955 στην Αθήνα, με επίσημο ομιλητή τον Albert Camus.

Στην συνάντηση υπό την προεδρεία του, έλαβαν μέρος :
Ο Ε. Παπανούτσος, ο Κ. Τσάτσος, ο Γ.Θεοτοκάς, ο Φ. Βεγλερής και ο Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας.
Τα πρακτικά είχαν ευτυχώς μαγνητοφωνηθεί από τον Ανδρέα Εμπειρίκο και σήμερα ακούγονται εξαιρετικά επίκαιρα. Έχουν δημοσιευθεί σε μια καλαίσθητη έκδοση από το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού.

Αντί επιλόγου, λίγα λόγια του Albert Camus προς τον φίλο του Άγγελο, τον αγαπημένο Βαλή της Λητώς, μετά το ταξίδι του στην Λέσβο.

«Αυτός είναι ο τόπος των Θεών. Εκεί θα πάω να ζήσω Άγγελε, στο νησί σου. Όμως στα δυτικά, στο γυμνό βράχο του γραφικού ψαράδικου χωριού. Ποιος ξέρει… ίσως για πάντα». Δυστυχώς, δεν εκπληρώθηκε η ευχή του και έφυγε πρόωρα αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην διεθνή λογοτεχνική οικογένεια και βαθειά λύπη στους Έλληνες φίλους του.

Τα λόγια όμως και το πνεύμα αυτών των φωτισμένων ανθρώπων θα ζουν «για πάντα» μέσα στην αισθητική αρμονία του εμβληματικού σπιτιού-μουσείου που έχει καταγράψει ανεξίτηλα τις άυλες μνήμες, επάνω «στις κέρινες πλάκες της ψυχής» των άψυχων, πολύτιμων αντικειμένων.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας