Fernando Botero – Sophia Vari
Ένας μεγάλος «εικαστικός» έρωτας

Σπουδαίος κολομβιανός ζωγράφος και γλύπτης ο Fernando Botero (1932-2023), έζησε και δημιούργησε δίπλα στην διάσημη Ελληνίδα γλύπτρια, Σοφία Βάρη (1940-2023), επί 43 χρόνια σε ένα ταξίδι έρωτα και έμπνευσης.

Σφράγισαν καθοριστικά την σύγχρονη τέχνη με τα πρωτότυπα έργα τους στην ζωγραφική και τη γλυπτική, με τις υπερμεγέθεις φιγούρες του ο Botero και τις μνημειακές γεωμετρικές συνθέσεις της η Vari. Πολίτες του κόσμου με έντονο ταμπεραμέντο, εκείνος Λατίνος και εκείνη Ελληνίδα, ταξίδεψαν αναζητώντας ερεθίσματα σε τόπους και ανθρώπους. Όπου πήγαιναν έστηναν ένα σπίτι -atelier d’artiste – για να βρίσκουν παντού ένα χώρο οικείο, ένα δικό τους ευφάνταστο σκηνικό.

Από την Κολομβία στο Παρίσι και από τη Ν. Υόρκη στην Pietrasanta στην αγαπημένη τους Τοσκάνη, για να καταλήξουν στην Ερέτρια το τελευταίο σπίτι – ησυχαστήριο δίπλα στην θάλασσα που τόσο πολύ είχε νοσταλγήσει η πανέμορφη Σοφία Βάρη.
Εκεί, στο ηλιόλουστο εργαστήριο γεμάτο φως, η χαρισματική γλύπτρια ετοίμασε την αναδρομική της έκθεση για το Μουσείο σύγχρονης τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο, το καλοκαίρι του 2014, με τα εντυπωσιακά εγκαίνια που τίμησε όλη η διεθνής elite της τέχνης.
Δίπλα της πάντα ο Fernando Botero που ένιωσε τόσο Έλληνας μέσα από τα μάτια της, όπως και εκείνη αγάπησε την κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής μέσα από το βλέμμα του σπουδαίου Κολομβιανού καλλιτέχνη.
Έκαναν πολλές εκθέσεις και τα γλυπτά τους, επιβλητικά και συνάμα τόσο διαφορετικής αισθητικής, κοσμούν πλατείες και χώρους πολιτισμού.

Ο περίφημος «Μποτερισμός», όπως καταγράφεται στο λεξικό της σύγχρονης τέχνης, απεικονίζει ανθρώπους και μορφές σε μεγάλη διάσταση και έντονα χρώματα δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος «αισθησιακής υπερβολής» στα όρια της καρικατούρας.
Επιλέγει την παραμόρφωση σε αντίστιξη προς την καλλίγραμμη αισθητική της αρχαιοελληνικής συμμετρίας αναδεικνύοντας την γοητεία του «boterismo» σε αναζήτηση του «αισθησιασμού της μορφής» μέσα απο τα προκολομβιανά αρχετυπικά σύμβολα, τις αναγεννησιακές επιρροές και την βαθιά κοινωνική του ευαισθησία .
Ο Botero ακολουθεί την ανθρωποκεντρική παράδοση στην υπερθετική, μνημειακή τέχνη των αναγνωρίσιμων γλυπτών του που τον έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Παρουσίασε δυο εκθέσεις στην Αθήνα, μια αναδρομική στην Εθνική Πινακοθήκη και μία δεύτερη στο Μέγαρο Μουσικής με 29 γλυπτά, τις οποίες διοργάνωσε μοναδικά η στενή τους φίλη καi Art dealer Μάγδα Μπαλτογιάννη.

Η Σοφία Βάρη παραλλήλιζε την εικαστική δημιουργία με τη μουσική σύνθεση «Νομίζω είναι ο καλύτερος τρόπος να εξηγήσει κανείς την αφηρημένη τέχνη» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη της. Τα γλυπτά της έχουν αρχιτεκτονική δομή, γεωμετρική ακρίβεια και έντονο χρώμα. Καθορίζουν τον χώρο σαν τοπόσημα.

Σε όλες τις πόλεις που επέλεξαν να ζήσουν οι δυο χαρισματικοί καλλιτέχνες, δημιουργούσαν σπίτια – ateliers για να συνδυάζουν την προσωπική τους ζωή με την δημιουργία, σε συναρπαστική παραλληλότητα και διάλογο.

Ενώ οι εικαστικές τους διαδρομές υπήρξαν ξεχωριστές, στον διεθνή χώρο της σύγχρονης τέχνης, ο Fernando Botero ως ο σπουδαιότερος ζωγράφος και γλύπτης της Λατινικής Αμερικής και η Sophia Vari αναγνωρισμένη διεθνώς για την μνημειακή της «abstract sculpture» στην συλλογική μνήμη των ανθρώπων της τέχνης, άφησαν μαζί το ρομαντικό αποτύπωμα της αέναης όσμωσης ανάμεσά τους και έμειναν στην ιστορία ως το θρυλικό «cosmopolitan iconic couple Botero-Vari».
‘Ισως, ενδεικτικό της σχέσης ζωής και του έρωτα τους ήταν το γεγονός ότι όταν έφυγε πρώτη η Vari (αν και νεότερη του) ο Botero, καταρρακωμένος από το πένθος, την ακολούθησε στο αιώνιο ταξίδι μόλις λίγους μήνες μετά.

Με αφορμή την γιορτή των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή διοργανώνει μια θεματική ξενάγηση αφιερωμένη στα «Ζευγάρια καλλιτεχνών στη Συλλογή του Ιδρύματος».
Εμβληματικοί καλλιτέχνες που υπήρξαν συνοδοιπόροι στην Τέχνη και την Ζωή. Με αρχή το θρυλικό ζευγάρι Fernando Botero -Sophia Vari παραθέτω την συναρπαστική λίστα που θα έχουμε την τύχη να απολαύσουμε στην ξενάγηση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή:
Auguste Rodin-Camille Claudel
Ben Nicholson-Barbara -Barbara Hepworth
Jean Tinguely-Niki de St.Phalle
Francois Xavier Lalanne -Claude Lalanne
Botero- Sophia Vari
Christo- Jeannne Claude

Η στήλη της Τέχνης θα επανέλθει για να ολοκληρώσει τους «εικαστικούς έρωτες».

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας