Οι δύο Όψεις της Επανάληψης

Πάλι τα ίδια κάνεις;” – Είναι άραγε κακό ή καλό αυτό;

Η επανάληψη είναι ένας μηχανισμός που μπορεί να μας καταστρέψει, να μας βαλτώσει, να μας κάνει παρωχημένους ή αντίθετα να μας εκτινάξει σε πρόοδο και επιτυχία, να μας βοηθήσει να κάνουμε επανεκκίνηση, να αλλάξουμε, να κατακτήσουμε κάτι νέο.

Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η επανάληψη, παρόλο που η λέξη συνήθως είναι φορτισμένη αρνητικά. Το πρόβλημα είναι το “τι” επαναλαμβάνουμε.

Όσο εξελισσόμαστε ή αλλάζουν οι συνθήκες γύρω μας, χρειαζόμαστε προσαρμογές και αλλαγές. Αν δεν ανανεωθούμε σε κάποιο επίπεδο, δεν προχωρήσουμε ή δεν εξελιχθούμε, γινόμαστε ξεπερασμένοι και χάνουμε τον προσανατολισμό μας.
Υπάρχουν γύρω μας πολλαπλά παραδείγματα ανθρώπων που επιμένουν να επαναλαμβάνουν κάτι το οποίο δεν δουλεύει, ξανά και ξανά, επειδή “δούλευε παλιά”. Ή να αρνούνται τις αλλαγές και την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους όταν χρειάζεται.
Από την άλλη έχουμε παραδείγματα ανθρώπων, που θέλοντας να κάνουν αλλαγές, τα γκρεμίζουν όλα, και ξεκινάνε να κατακτήσουν τα πάντα από την αρχή…

Η επανάληψη δεν μας περιορίζει εάν συνειδητά επιλέξουμε τις στρατηγικές και τους μηχανισμούς που φέρνουν σήμερα αποτελέσματα στη ζωή μας, την εργασία, τις σχέσεις, την υγεία και φυσική μας κατάσταση, στα οικονομικά μας ή σε ότι άλλο τομέα της ζωής μας θέλουμε.
Η επανάληψη μάς ελευθερώνει, εδραιώνοντας νέους μηχανισμούς ή στρατηγικές για αλλαγές, επιτυχία και ευημερία.

Πώς όμως;
Οι άνθρωποι, δηλώνουμε συνειδητότητα, αλλά λειτουργούμε στον αυτόματο.
– Σκέφτεστε τι κάνετε όταν οδηγείτε ή υπάρχουν φορές που εκπλήσσεστε πότε φτάσατε στον προορισμό σας;
– Έχετε βρεθεί να αναρωτιέστε γιατί συνεχίζετε να κάνετε κάτι που δεν θέλετε, μόνο και μόνο για να το συνειδητοποιήσετε αφού το έχετε ήδη κάνει;
– Αισθάνεστε ότι άπαξ και κάτι γίνει συνήθεια, είναι πλέον εύκολο να συμβαίνει στη ζωή σας;

Ο σοφός νους μας, προκειμένου να μην χρειάζεται να αναλώνει περιττή ενέργεια, αυτοματοποιεί μηχανισμούς, αντιδράσεις, συμπεριφορές και λειτουργίες. Με βάση μελέτες υπολογίζεται πως το 90-95% των αντιδράσεων, σκέψεων και συμπεριφορών μας, γίνονται στον αυτόματο πιλότο από το υποσυνείδητο. Συνειδητά αποφασίζουμε μόνο το 5-10% και έτσι δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε κάθε τι, κάθε φορά, από την αρχή. Τα υπόλοιπα 90-95%, γίνονται με βάση την ως σήμερα φορτωμένη πληροφορία….
Αυτό σημαίνει ότι η ζωή μας ελέγχεται από ένα υποσυνείδητο που με συνέπεια θα κάνει τη δουλειά του, ασχέτως αν μας βλάπτει, ή έχουν αλλάξει οι συνθήκες γύρω ή μέσα μας. Θα προσπαθήσει να κάνει το εύκολο, το γνωστό, το οικείο που μας έχει κρατήσει ως σήμερα “ζωντανούς”.

Η επιστήμη λέει ότι είναι αδύνατον να αυξήσουμε το ποσοστό των συνειδητών και ασυνείδητων αποφάσεων ή συμπεριφορών μας.
Μπορούμε όμως να “φορτώσουμε” νέους αυτοματισμούς. Να αλλάξουμε δηλαδή τις εντολές, ώστε να αποκτήσουμε εμείς τον έλεγχο ξανά και να αναθέσουμε μετά στο υποσυνείδητο να τρέχει τη δουλειά. Το στάδιο στο οποίο αξιολογούμε που επιμένουμε ή τι αλλάζουμε, ώστε να μας ενδυναμώνει σήμερα είναι που κάνει τη διαφορά. Η επανάληψη απλά εδραιώνει ότι διαλέξαμε.
Ο καλύτερος τρόπος για να κατακτήσουμε μια ικανότητα, γνώση, τεχνική είναι να την επαναλάβουμε πολλές φορές. Υπολογίζεται πως μια νέα συνήθεια μπαίνει στον αυτόματο σε 15-250 μέρες επανάληψης.

Μια μικρή αλλαγή μιας μοίρας σήμερα, με συνέπεια και συνέχεια μας πάει μίλια μακριά σε νέους προορισμούς αύριο. Αρκεί να επιμείνουμε στα νέα αλλά και στα σωστά “ίδια και τα ίδια”.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

04/05/2024

Το Κιντσούγκι (Kintsugi) είναι μια μεσαιωνική ιαπωνική τεχνοτροπία αποκατάστασης «ρωγμών» με σκόνη χρυσού και μια ειδική κόλα που εισχωρεί στα θρυμματισμένα ανοίγματα ενός αντικειμένου από πηλό, πορσελάνη η γυαλί αναπλάθοντας τις ατέλειες με μια νέα αισθητική διάσταση.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας