O Ανδρέας Δρυμιώτης, επιφανής πρωτεργάτης της Πληροφορικής στην Ελλάδα και γνωστότερος ως σχεδιαστής των προβλέψεων και μεταδόσεων αποτελεσμάτων εκλογικών αποτελεσμάτων -με τη Singular Logic- καθώς και εμβληματικός πολιτικός αναλυτής στα τηλεοπτικά κανάλια κάθε εκλογικής βραδιάς, απαντά στις ερωτήσεις μας και αξιολογεί, the day after, τα αποτελέσματα αυτών των πολύ ιδιαίτερων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, 2024.
-Κύριε Δρυμιώτη, με δυο λόγια πώς χαρακτηρίζετε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές σε σύγκριση με τις προηγούμενες που έχετε ζήσει έως τώρα ως πολιτικός αναλυτής;
Οι εκλογές αυτές είχαν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μέχρι σήμερα είχαμε συνολικά 9 Ευρωεκλογές και 16 Βουλευτικές εκλογές, ζωή να έχουμε. Δεν πρόκειται να σας κουράσω με ημερομηνίες. Υπάρχουν όμως ορισμένες πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αξίζουν την ανάλυση. Το 1981 και το 1989 είχαμε Βουλευτικές και Ευρωεκλογές την ίδια ημέρα. Σημαδιακές ήταν οι Ευρωεκλογές του 2014 όπως θα δούμε σε λίγο και καθοριστικές ήταν οι Ευρωεκλογές του 2019.
Το σημαντικό στην παρούσα συγκυρία είναι ότι δεν έχουμε κανένα παρόμοιο προηγούμενο.
Εξηγούμαι: Σε καμία από τις προηγούμενες περιπτώσεις δεν υπήρχαν οι πολιτικές προϋποθέσεις που κάνουν αυτές τις εκλογές εντελώς ιδιαίτερες για τους εξής λόγους:
-Κουρασμένοι ψηφοφόροι. Οι ψηφοφόροι είναι κυριολεκτικά μπαϊλντισμένοι από εκλογές. Μέσα σε 13 μήνες έχουν ψηφίσει σε 6 κάλπες – 2 Βουλευτικές και από 2 +2 Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές και κλήθηκαν να ξαναψηφίσουν.
-Κατατροπωμένη Αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προηγούμενο με αυτό που συνέβη στις Βουλευτικές εκλογές του 2023. Κανένα κόμμα που κέρδισε δεύτερη θητεία δεν κατάφερε να αυξήσει την διαφορά του τόσο πολύ όπως συνέβη τον Ιούνιου 2023. Ο Τσίπρας παραιτήθηκε ύστερα από 6 ήττες και ο Σύριζα διασπάστηκε. Η αντιπολίτευση επιδιώκει να τραυματίσει την Κυβέρνηση.
-Κυριαρχία Μητσοτάκη. Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι ύστερα από 5 χρόνια διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού και οι άλλοι το μόνο που προσπαθούν είναι να περιορίσουν την διαφορά που τους χωρίζει.
-Γνωστό αποτέλεσμα. Είναι πρωτοφανές ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τις επερχόμενες εκλογές, εκτός από τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων. Ξέρουμε τον πρώτο, τον δεύτερο και τον τρίτο. Παίζεται η τέταρτη θέση και ποια μικρά νεοφυή κόμματα θα εκλέξουν ευρωβουλευτή. Θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει κυνικά αυτές τις εκλογές ότι το μοναδικό αποτέλεσμα τους είναι να επιλέξουμε ποιους 21 Έλληνες θα κάνουμε πλούσιους την επόμενη 5-ετία!
-Σημαντικό γεγονός είναι ότι στις εκλογές δεν διακυβεύεται απολύτως τίποτα, διότι η κυβέρνηση στην επόμενη 3-ετία δεν αντιμετωπίζει κανένα διαφαινόμενο γεγονός – όπως η εκλογή Προέδρου – που να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Με βάση όλα αυτά, οι ψηφοφόροι θεώρησαν -σωστά ή λάθος – ότι μπορούν να στείλουν ένα «ανέξοδο» μήνυμα στους πολιτικούς.
-Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις προβλέψεις σας;
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ ότι εκτίμησα λάθος τη ΝΔ.
Είχα δώσει την δική μου εκτίμηση εδώ και καιρό ώς εξής:
ΝΔ: 33-35%, Σύριζα-ΠΑΣΟΚ: 28-30% με δεύτερο τον Σύριζα και Ελληνική Λύση – ΚΚΕ: 18-20%, με τέταρτη την Ελληνική Λύση.
Για τα μικρά κόμματα καμία πρόβλεψη.
Εκτός από ΝΔ, νομίζω ότι τα υπόλοιπα τα πρόβλεψα πολύ σωστά και ειδικά την 2η και 4η θέση.
Σε πρόσφατη ομιλία μου στην Κύπρο για το θέμα των Ευρωεκλογών είχα πεί:
«[…] Δύο είναι οι απίθανες εκπλήξεις που μπορεί να δούμε τη νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στον Σύριζα έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η εκλογή του Κασσελάκη είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει την αριστερή ψυχή του Σύριζα και αυτό είναι πολλοί που δεν τον εγκρίνουν. Αυτή η τάση μπορεί να εκδηλωθεί με καταψήφιση του Κασσελάκη και να δούμε χαμηλά ποσοστά. Μπορεί μάλιστα και σημαντικά κάτω από το 17,8%, δηλαδή το ποσοστό των πρόσφατων Βουλευτικών Εκλογών.
Η δεύτερη έκπληξη μπορεί να αφορά τη ΝΔ. Με δεδομένη την σίγουρη πρωτιά της, είναι πιθανόν πολλοί ψηφοφόροι της να θεωρήσουν ότι δεν χρειάζεται να ψηφίσουν. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Αν το άθροισμα των ποσοστών του Σύριζα και του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει το ποσοστό της ΝΔ, τότε θα μπούμε σε μια περίοδο αμφισβήτησης της κυριαρχίας της ΝΔ με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο.
Το φαινόμενο αυτό το είδαμε πρόσφατα την δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Οκτωβρίου 2023, ειδικά στην Αθήνα. Θυμίζω ότι την Α’ Κυριακή ο Κώστας Μπακογιάννης οριακά δεν βγήκε με 41,4% ενώ ο αντίπαλος του Χάρης Δούκας συγκέντρωσε μόλις 14,2%. Αυτή η τεράστια διαφορά δημιούργησε αδικαιολόγητη σιγουριά και έτσι ο Δούκας κέρδισε τις εκλογές με 56,0% έναντι 44,0% του Μπακογιάννη. Δεν υπάρχει προηγούμενο για τέτοια ανατροπή[…]».
Πιστεύω ότι είδαμε και τις δύο εκπλήξεις.
-Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα για καθένα από τα ελληνικά κόμματα;
Είναι σίγουρο ότι κανένα από τα 3 κόμματα δεν έπιασε τον στόχο του.
Η ΝΔ είχε βάλει στόχο το 33,1% και δεν το κατάφερε. Ο Σύριζα να το ποσοστό του να αρχίζει από 2 και το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα. Κερδισμένοι είναι η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ που κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους. Κερδισμένη είναι και η Λατινοπούλου που κατάφερε να εκλεγεί.
-Πέρα από τους αριθμούς, ποιος ήταν κατά την άποψη σας ο μεγάλος κερδισμένος και ποιος ο μεγάλος χαμένος;
Κερδισμένος είναι ο Ελληνικός Λαός ο οποίος έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε πολλούς παραλήπτες.
Στην ΝΔ ότι το 41% δεν είναι δεδομένο και στον Σύριζα και ΠΑΣΟΚ ότι ακόμα δεν τους θεωρεί άξιους να κυβερνήσουν την χώρα.
Με 15% και 13% δεν προβάλλεται κυβερνητική προοπτική.
Επιπλέον με την εκκωφαντική αποχή του έδειξε ότι μπορεί να μην δίνει λευκή επιταγή στη ΝΔ, αλλά δεν θέλει και να δημιουργήσει φρούδες προσδοκίες στους άλλους.
-Η Ευρώπη φέρεται ως αποδυναμωμένη ως προς την επιρροή και ειδικό βάρος της στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, αλλά και σε κρίση ως προς τις αξίες και τον πολιτισμό της. Ισχύει; Ποια είναι δική σας άποψη για το μέλλον της;
Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
Ύστερα από 77 χρόνια ειρήνης χωρίς κανένα πόλεμο, αντιμετωπίζει εδώ και δύο χρόνια ένα πόλεμο στην αυλή της που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί. Μέχρι στιγμής η ΕΕ μας έχει πείσει ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα της συλλογικά. Απλά θέλει πολύ περισσότερο χρόνο για κρίσιμες αποφάσεις. Είναι ένα μεγάλο υπερωκεάνιο που δύσκολα κυβερνάται. Θέλει πολύ χρόνο για να στρίψει. Πάντως είμαι αισιόδοξος.
-Και κάτι προσωπικό: Αν έπρεπε να ζήσετε σε άλλη από την Ελλάδα χώρα, θα επιλέγατε μία Ευρωπαϊκή; Κι αν ναι, ποια;
Μην ξεχνάτε ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κύπρο, άρα η Ελλάδα είναι η επιλογή μου.
Αν υποχρεωνόμουνα να πάω στην Ευρώπη θα διάλεγα την Ιταλία.
Αν είχα μεγαλύτερη επιλογή θα διάλεγα την Αυστραλία και μάλιστα το Σίδνεϋ!
–Κύριε Δρυμιώτη , σας ευχαριστώ θερμά! Είμαι σίγουρη ότι οι αναγνώστες μας θα εκτιμήσουν τα σοφά σας λόγια, λόγια ενός ιδανικού just a number!