Ένας κόσμος για όλες τις ηλικίες

Η Παγκόσμια Ημέρα “Ηλικιωμένων”, που γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου μπορεί να αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κυνηγήσει κανείς τα όνειρα, τα πάθη και το σκοπό του. 

Η ημέρα αυτή αξίζει να είναι ένας εορτασμός του απίστευτου πλούτου εμπειρίας, σοφίας και ανθεκτικότητας που έρχεται με το πέρασμα του χρόνου, καθώς κάθε ρυτίδα, κάθε ασημένια τούφα μαλλιών, αφηγείται την ιστορία μιας ζωής που έζησε, των προκλήσεων που ξεπεράστηκαν και των επιτυχιών που κερδήθηκαν. 

Είναι μια μαρτυρία για το ακούραστο πνεύμα της ανθρώπινης ψυχής που αρνείται να περιοριστεί από τους περιορισμούς της ηλικίας. 

Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε μια νέα δεξιότητα, να ξεκινήσουμε μια νέα περιπέτεια ή να επηρεάσουμε θετικά τον κόσμο με τη στάση και τις ενέργειές μας. Τα χρόνια δεν είναι μια αντίστροφη μέτρηση, αλλά μια συλλογή ευκαιριών που περιμένουν να αξιοποιηθούν και χαρίζουν μια μοναδική προοπτική τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία.

Άραγε ο ηλιακός ρατσισμός πώς συμβαδίζει και πώς μπορεί να συμφιλιωθεί με τη Παγκόσμια Ημέρα των “Hλικιωμένων”;

Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι παρών στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε απέναντι στους άλλους και στον εαυτό μας ανάλογα με την ηλικία, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. 

Υπάρχει παντού, στους θεσμούς, στις σχέσεις μας και στον εαυτό μας και μας βλάπτει ατομικά και συλλογικά, επηρεάζει την υγεία και την ευημερία με μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος και για να καταπολεμηθεί, απαιτείται συλλογική δράση με διάλογο και ενέργειες σε πολλά επίπεδα.

Για την αντιμετώπιση του ηλικιακού ρατσισμού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν:

  • Συνεχείς και ανοιχτές συζητήσεις με αμφισβήτηση παραδοχών και συμπεριφορών που θα βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε τους μύθους και τα στερεότυπα που όλοι έχουμε εσωτερικεύσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, να αναγνωρίσουμε τον ηλικιακό ρατσισμό όταν τον συναντάμε και να κατανοήσουμε ότι ο τερματισμός των διακρίσεων απαιτεί συλλογική δράση.
  • Nομοθεσία  και πολιτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις και τις ανισότητες με βάση την ηλικία και να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, παντού.
  • Εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορούν να μεταδώσουν γνώσεις και δεξιότητες και να ενισχύσουν την  εν συναίσθηση και την κατανόηση της γήρανσης. Aν και έχουμε διαπιστώσει ότι οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις είναι από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση του ηλικιακού ρατσισμού σε βάρος των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, λίγα είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του ηλικιακού ρατσισμού κατά των νεότερων ατόμων.
  • Διαγενειακές παρεμβάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αμοιβαία κατανόηση ,τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφορετικών γενεών.

Όμως ενώ έχουν γίνει βήματα προόδου στην προώθηση της ισότητας των φύλων, οι προκαταλήψεις που σχετίζονται με την ηλικία εξακολουθούν να υφίστανται στους χώρους εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Ο ηλικιακός ρατσισμός υπονομεύει τις προσπάθειες για ποικιλομορφία και ένταξη, διαιωνίζει τα στερεότυπα, οδηγεί σε πρακτικές αποκλεισμού και  εμποδίζει την πλήρη αξιοποίηση των δεξιοτήτων, των εμπειριών και των προοπτικών που προσφέρουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας. 

Παραμελώντας αυτή τη δημογραφική ομάδα, οι οργανισμοί χάνουν πολύτιμες συνεισφορές που μπορούν να εμπλουτίσουν τον εργασιακό χώρο.

Αναγνωρίζοντας την αξία των εργαζομένων όλων των ηλικιών, οι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν έναν πλούτο γνώσεων, εμπειριών και δημιουργικότητας. Η υιοθέτηση της αποκλειστικότητας της ηλικίας δεν ωφελεί μόνο τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά εμπλουτίζει ολόκληρο το εργατικό δυναμικό, οδηγώντας σε μια πιο δυναμική και καινοτόμο εργασιακή κουλτούρα.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να καταρρίψουμε τα εμπόδια του ηλικιακού ρατσισμού και να χαράξουμε μια πορεία προς την πραγματική συμμετοχικότητα στον εργασιακό χώρο.

Ας γιορτάσουμε την 1η Οκτωβρίου όχι σαν την Παγκόσμια Ημέρα των “Ηλικιωμένων”, αλλά την Παγκόσμια Ημέρα “όλων των Ηλικιών” με βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για τη συμβολή που έχουν όλες οι ηλικίες και συνεχίζουν να προσφέρουν στον κόσμο μας.

Ας εμπνευστούμε από τις ιστορίες, τα ταξίδια τους, την ακλόνητη αποφασιστικότητά και δημιουργικότητά τους καθώς  η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και το ανθρώπινο πνεύμα δεν έχει όρια.

Ας αγκαλιάσουμε την κάθε μέρα, ανεξαρτήτως ηλικίας, και ας την αφήσουμε να είναι μια απόδειξη των απεριόριστων δυνατοτήτων που κρύβονται μέσα σε όλους μας.

All the world’s a stage,
And all the men and women merely players” 

William Shakespeare 

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

04/05/2024

Το Κιντσούγκι (Kintsugi) είναι μια μεσαιωνική ιαπωνική τεχνοτροπία αποκατάστασης «ρωγμών» με σκόνη χρυσού και μια ειδική κόλα που εισχωρεί στα θρυμματισμένα ανοίγματα ενός αντικειμένου από πηλό, πορσελάνη η γυαλί αναπλάθοντας τις ατέλειες με μια νέα αισθητική διάσταση.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας