Ανδρέας Δρυμιώτης: «Εδώ και χρόνια έχω πάψει να μετρώ την ηλικία με τα χρόνια»

Ο Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1940. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, σπούδασε Πολ. Μηχανικός στο ΕΜΠ και μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία.
Στη συνέχεια το 1967 και μέχρι το 1984, εργάστηκε ως στέλεχος και ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη. 
Το 1984 μαζί με την Alpha Bank και την εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη, ίδρυσαν την εταιρία ΔΕΛΤΑ Πληροφορική, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι την εξαγορά της εταιρίας από την Αμερικανική First Data το 2004. Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Αντιπρόεδρος στην εταιρεία Unisystems και στην συνέχεια, 2007-2009, ανέλαβε Πρόεδρος στην εταιρία SingularLogic Integrator. 
Είναι από τους πρωτεργάτες της πληροφορικής στην Ελλάδα και, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη, συνέβαλε καθοριστικά στην εγκατάσταση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων στα περισσότερα υπουργεία της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων τα Υπουργεία Δημοσιών Έργων, Συγκοινωνιών, Παιδείας, Δημοσίας Τάξεως, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, Μηχανογραφική Υπηρεσία Φορολογίας (σημερινή Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων) κ.ά. Το σημαντικότερο έργο του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Συγκέντρωσης και Μετάδοσης όλων των εκλογικών αποτελεσμάτων από το 1981 μέχρι το 2009, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την Singular Logic.
Έχει εκδώσει το βιβλίο «20 Μήνες Όμηρος» (εκδ. Λιβάνη) σχετικά με την κράτησή του (1956 – 1959) στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Κύπρο, στη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα. Επίσης, στο βιβλίο του «Στην Καθημερινή της Κυριακής» (εκδ. Καστανιώτης) δημοσίευσε περίπου 60 επιλεγμένα από τα άρθρα του. Το τελευταίο βιβλίο του «40 νύχτες εκλογών» (εκδ. Καστανιώτη) έχει αντικείμενο ισάριθμες εκλογές σε Ελλάδα και Κύπρο (1981 – 2009), των οποίων οργάνωσε τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων.
Σήμερα, εμφανίζεται τακτικά σε σχετικές με τις κάθε είδους εκλογές εκπομπές  στην Τηλεόραση και αναγνωρίζεται, δικαιωματικά, ως ένας από τους πιο έγκυρους και αξιόπιστους πολιτικούς αναλυτές της εποχής μας. Και είναι από τους παλαιότερους ειδικούς της πληροφορικής. Αρθρογραφεί κάθε εβδομάδα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής» στο Οικονομικό τμήμα της εφημερίδας. 

Το Just a Number είχε την τιμή να συνομιλήσει με τον κύριο Δρυμιώτη και να τον ρωτήσει για όσα απασχολούν τις ώριμες ηλικίες σχετικά με την ψηφιακή τους παιδεία και τις ανάλογες εφαρμογές της στη ζωή τους.

Κύριε Δρυμιώτη, ποιά είναι για σας, από τεχνολογικής άποψης, τα πιο εμβληματικά επιτεύγματα της ψηφιακής τεχνολογίας, με εφαρμογή καθοριστική για τον κάθε άνθρωπο;

Ξέρετε, επειδή σήμερα η τεχνολογία είναι μέρος της καθημερινότητας μας δεν αναγνωρίζουμε εύκολα τις ριζικές αλλαγές που επέφερε και πόσο βελτίωσε τη ζωή μας. Μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα: Σαν πολιτικός μηχανικός που σπούδασα 5 χρόνια στο ΕΜΠ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών μας ήταν να μπορούμε να κάνουμε τις στατικές αναλύσεις των κτηρίων. Εδώ και χρόνια αυτή η μη δημιουργική αλλά απαραίτητη διαδικασία γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έτσι οι μηχανικοί ασχολούνται, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες, να δημιουργούν νέες και πολύπλοκες μορφών κτηρίων.

Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τους λογιστές. Παλαιά θυμόμαστε τους λογιστές να φοράνε στο δεξί πάνω από το σακάκι ένα μαύρο κάλυμμά και συνεχώς να κάνουν λογιστικές εγγραφές. Το μαύρο κάλυμμα χρησίμευε ώστε να μην … λειώνει το σακκάκι στον αγκώνα. Σήμερα, όλα αυτά έχουν απλοποιηθεί και η δουλειά των λογιστών έγινε πολύ πιο δημιουργική.

Η πρόοδος που έχει γίνει στην ιατρική είναι ασύλληπτη. Ένας καλός γιατρός μπορεί σε όλη του τη σταδιοδρομία να εξετάσει μερικές χιλιάδες μαστογραφίες, και να διαγνώσει σε μερικές καρκινική προδιάθεση. Σήμερα, ένας σωστά προγραμματισμένος υπολογιστής μπορεί να τροφοδοτηθεί με εκατομμύρια μαστογραφίες και κατά συνέπεια να είναι σημαντικά ακριβέστερος από οποιονδήποτε γιατρό στην διάγνωση του.

Αλλά και στην καθημερινή ζωή μας η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Μια ηλεκτρική κουζίνα ή ένας ηλεκτρικός φούρνος είναι ουσιαστικά ένας υπολογιστής με συγκεκριμένο προγραμματισμό. Ένα σύγχρονο αυτοκίνητο περιέχει εκατοντάδες μικροεπεξεργαστές.

Γενικά, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα από τις σημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες που να μήν εξελίχθηκε δραματικά και επ’ ωφελεία του ανθρώπου με την τεχνολογία.     

Πού πάει όλη αυτή η εκθετική αλλαγή; 

Άγνωστο. Είναι γεγονός ότι πράγματι βρισκόμαστε στην περίοδο που η πρόοδος στην τεχνολογία είναι εκθετική. Και μην νομίζετε ότι αφορά μόνο στα τεχνολογικά προηγμένα κράτη. Ενδιαφέρουσες εφαρμογές της τεχνολογίας έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια στις φτωχές χώρες της Αφρικής. Η κινητή τηλεφωνία εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στην Αφρική γιατί απλούστατα δεν υπήρχαν οι υποδομές για σταθερή τηλεφωνία. Επειδή μάλιστα δεν υπήρχαν και τραπεζικά δίκτυα η μεταφορά χρημάτων εδώ και 30 χρόνια γίνεται μέσω κινητών τηλεφώνων. 

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αφορά στους ψαράδες στην υποσαχάρια Αφρική. Ψαρεύουν και αφήνουν τα ψάρια μέσα στο νερό. Με το κινητό τηλέφωνο ενημερώνουν την αγορά για την ψαριά. Μόνο όταν βρεθεί αγοραστής βγάζουν τα ψάρια από το νερό και τα στέλνουν στην αγορά. Έτσι επιτυγχάνουν να διαθέτουν φρέσκα ψάρια και να μην γίνεται σπατάλη. Θα εκπλαγείτε αν δείτε τι εφαρμογές έχουν στις χώρες που δεν υπάρχουν προηγμένες υποδομές.  

Σας ανησυχεί καθόλου η «έκρηξη» της Τεχνητής Νοημοσύνης; Αν είναι προβλέψιμη, είναι και ελέγξιμη;

Καθόλου. Ίσως λόγω της ηλικίας και της πείρας όπου έζησα την ίδια αγωνία που υπήρχε στη δεκαετία του ’60, ότι οι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους από τους υπολογιστές – πράγμα που δεν έγινε – να είμαι πολύ αισιόδοξος. Αυτό που πιστεύω ότι θα συμβεί θα είναι για το καλό των ανθρώπων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αυξήσει την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα των εργαζομένων ώστε θα χρειάζεται εργαστούν λιγότερο, αφήνοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την οικογένεια του και την ψυχαγωγία τους. Ήδη αυτές τις μέρες διάβασα κάπου ότι μια μεγάλη εταιρία θα εφαρμόσει την εβδομάδα των 3,5 ημερών. Αυτό είναι πραγματική πρόοδος. 

Πώς βλέπετε την πρόοδο των γενεών ηλικίας 50+,60,70, 80 και έως 100 σήμερα-αύριο, όσον αφορά στην ψηφιακή τους μόρφωση και αντίστοιχες δεξιότητες;

Εδώ και πολλά χρόνια έχω πάψει να μετρώ την ηλικία με τα χρόνια! Θυμάστε μια ωραία Αγγλική παροιμία; “You cannot teach an old dog new tricks”. Την έχω τροποποιήσει ως εξής: «Γέρος είναι αυτός που δεν μπορεί να μάθει κάτι νέο και νέος είναι αυτός που ανεξάρτητα από την ηλικία του μπορεί να μάθει κάτι καινούργιο». Έχω γνωρίσει νέους στην ηλικία που ήταν τόσο σκληρό και γερασμένο το μυαλό τους που δεν μπορούσαν να αφομοιώσουν μια καινούργια ιδέα. Αντίθετα έχω γνωρίσει μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που μπορούσα να τους βάλω εύκολα σε νέα πρωτόγνωρα μονοπάτια.

Το μυστικό της μάθησης είναι πολύ απλό. Για να αντιληφθείς κάτι καινούργιο πρέπει να «αδειάσεις» το μυαλό σου από αυτά που νομίζεις ότι ξέρεις. Όσο είναι γεμάτο το μυαλό από τις προηγούμενες αντιλήψεις δεν μπορεί δεχθεί τις νέες.

Είστε 83 ετών και ενεργός, ακμαίος κι επιδραστικός όπως πολλοί νεότεροι σας – και κατ’ εμέ και περισσότερο από πολλούς από αυτούς. Πείτε μας κάποιες συμβουλές για τη διατήρηση της γνωσιακής επάρκειας στις ώριμες ηλικίες;

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Η απασχόληση μου με την πληροφορική μου έμαθε κάτι πολύ απλό που καθόρισε τη ζωή μου: Η πληροφορική εξελίσσεται με τέτοιους ρυθμούς που αν δεν μελετάς τις εξελίξεις για ένα διάστημα θα μείνεις πίσω ανεπανόρθωτα. Θυμάστε τι λέγανε παλαιά; «Βρες κάτι που σου αρέσει να κάνεις και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ σου». Το έχω και αυτό τροποποιήσει: «Μετά την ενεργή δράση βρες κάτι που σου αρέσει να κάνεις και δεν θα γεράσεις ποτέ». Ο άνθρωπος γερνάει όταν αποδεχθεί ότι κουράστηκε.

‘Εχοντας χτίσει μια λαμπρή καριέρα τι θα συμβουλεύατε να αναπτύξει  περισσότερο ένας νέος άνθρωπος που ξεκινάει σταδιοδρομία στο χώρο της  τεχνολογίας;

Η πρώτη συμβουλή είναι ανεξάρτητη από την σταδιοδρομία που θέλει να κάνει ένας νέος. Μάθε προγραμματισμό! Πιστεύω ότι η ενασχόληση μου με τον προγραμματισμό με βοήθησε σημαντικά. Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι ουσιαστικά ένα εγχειρίδιο οδηγιών προς έναν «ηλίθιο», ο οποίος όμως εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια τις εντολές που θα του δώσετε. Αν λοιπόν το πρόγραμμα αυτό δεν λειτουργεί σωστά, δεν φταίει ο υπολογιστής, αλλά αυτός που έγραψε το πρόγραμμα. Αυτή η αντικειμενική κρίση, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, οδηγεί στην αυτογνωσία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο και την βελτίωση. Πιστεύω ότι ο προγραμματισμός πρέπει να είναι υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα επίπεδα της μόρφωσης.

Επί του πρακτέου. Όλοι οι κλάδοι της πληροφορικής έχουν μέλλον και πάντοτε θα υπάρχει ζήτηση για νέα ταλέντα. Πρώτα ο προγραμματισμός. Σήμερα υπάρχει τεράστια έλλειψη σε όλο τον κόσμο από καλούς προγραμματιστές. Μετά είναι η κυβερνο-ασφάλεια. Και εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη και πολύ μεγάλη ζήτηση. Τέλος, η στατιστική θα εξακολουθήσει να παίζει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις. Όσο αυξάνεται η χρήση της πληροφορικής τόσο αυξάνουν τα δεδομένα που παράγονται (“Big Data”) και απαιτείται στατιστική ανάλυση για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος ηθικός κώδικας στην ανάπτυξη του λογισμικού;

Θα σας απαντήσω μεταφορικά. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου θεωρείται η φωτιά. Εντούτοις, από φωτιά καταστράφηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που περιείχε όλη τη γνώση της αρχαιότητας. Επίσης, κάηκε η Ρώμη και στη ποιο σύγχρονη εποχή το Λονδίνο με σημαντικές συνέπειες. Σε κάθε εργαλείο υπάρχει μόνο ο ηθικός κώδικας του χρήστη και τίποτε άλλο.   

Ανάπτυξη εαυτού, αειφόρος μάθηση: Είναι στόχοι που μπορεί να εμπνέουν τις γενιές του προσδόκιμου 100+;

Πρώτα – πρώτα να σας κάνω μια πρόβλεψη που δεν θα ζήσω για να δω αν είναι αληθινή. Ο άνθρωπος που θα ζήσει 140 χρόνια είτε έχει γεννηθεί, είτε θα γεννηθεί στα επόμενα 10 το πολύ χρόνια. Είναι τέτοια η πρόοδος στην ιατρική και τη βιοτεχνολογία, ώστε η τάση σήμερα είναι να αντιμετωπίζουμε το ανθρώπινο σώμα σαν μια μηχανή που θέλει συντήρηση και ανταλλακτικά. Ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ανταλλακτικά ανθρωπίνων οργάνων από 3D εκτυπωτές. Αφού, λοιπόν, αναμένουμε το προσδόκιμο της ζωής να μεγαλώνει τόσο πολύ πρέπει σιγά – σιγά να προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η ζωή δεν τελειώνει στα 67, αλλά μπορεί τότε να αρχίζει μια νέα περίοδος της ζωής μας με λιγότερες σκοτούρες. 

Από όλη τη συζήτηση παραβλέψαμε ένα σημαντικό θέμα: Την ψυχολογική διάθεση. Για να το κάνω προσωπικό: Εδώ και πολλά χρόνια συναντιέμαι κάθε πρωί μεταξύ 9.30 και 10.30 με πολλούς φίλους, πίνουμε τον καφέ μας ανταλλάσσουμε σκέψεις για τα γεγονότα, αλλά κυριότερα γελάμε με τη καρδιά μας. Πιστέψετε με, το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για πάσαν νόσο και πάσαν μαλακία! Γελάμε όμως με το τίποτε! Έτσι φτιάχνουμε τη μέρα μας. 

Κύριε Δρυμιώτη, σας ευχαριστώ θερμά. Είστε ένα πραγματικό σύμβολο του motto “Αge is just a number”!

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας