Η ανακούφιση της … ασφάλειας!

Στο βάθος της ιστορίας, από τη μυθολογία, μέχρι το ψηφιακό σήμερα, η ανάγκη του ανθρώπου να αισθάνεται ασφαλής είναι ακλόνητη.

«Όλα θα πάνε καλά», «ηρέμησε, εγώ είμαι εδώ», φράσεις που πολλές φορές στα αυτιά μας ηχούν σαν την βεβαιότητα που καταρρίπτει όλους μας τους φόβους, κάνοντας μας να αισθανόμαστε ότι έχουμε βρει προστασία και καταφύγιο, ακόμα και αν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ιστορικά, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να χτίσουν ασφαλείς πόλεις, με τείχη, με δυνατούς οικογενειακούς δεσμούς, ακόμα και με γάμους μεταξύ συγγενών, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ανήκειν.

Στο σήμερα, η έννοια της ασφάλειας έχει γίνει πολύ περίπλοκη και σε πολλούς – από συζητήσεις που κάνω- προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Ο κόσμος των social media και του internet γενικότερα μας έχει «γεμίσει» άλλες έγνοιες όπως «Πρόσεχε τι email ανοίγεις», «μήπως είναι spam;», «μη δίνεις τα στοιχεία σου», «πρόσεχε τι ανεβάζεις, ο άλλος σχηματίζει γνώμη για εσένα από τα posts σου».
Οι συνεχείς κακές ειδήσεις για την αυξανόμενη βία, οι φωνές, η αβεβαιότητα, ο πόλεμος στο Ισραήλ, πόλεμος από το Ιράν, τι γίνεται στην Ουκρανία, «τελειώσαμε άραγε με τον covid;» μας δημιουργούν μία συνεχή αίσθηση αβεβαιότητας και αγωνίας για το τι θα γίνει αύριο.

Παρατηρώ έναν συνεχή θυμό, μία ανυπομονησία, νεύρα στην οδήγηση, σε κάποια αναμονή, στο σουπερμαρκετ, στα μαγαζιά, στο δρόμο, ακόμα και στις διακοπές.

Νομίζω ότι κάπως πρέπει να αποδεχτούμε την αβεβαιότητα σαν μια μόνιμη συνιστώσα στη ζωή μας. Νιώθω ότι έχει έρθει για να μείνει και πρέπει να βρούμε τρόπους να το διαχειριστούμε και να χτίσουμε εμείς τη δική μας αίσθηση ασφάλειας σε κοντινά αγαπημένα μας πρόσωπα.
Το να είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τους φόβους μας και τους προβληματισμούς μας σε ανθρώπους που θεωρούμε ότι μπορούμε να ανοιχτούμε, δίνει μία αίσθηση ηρεμίας σε όλη αυτήν την τρέλα.

Η ανασφάλεια αντιμετωπίζεται εν μέρει με την ανθρώπινη επαφή. Η καθησυχαστική φωνή ενός αγαπημένου προσώπου είναι σε θέση να μας απομακρύνει από την αβεβαιότητα και να μας επαναφέρει στην ασφάλεια του «ανήκειν». Γιατί τελικά πολλές φορές αυτό που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους κρύβεται σε κάτι πολύ απλό, όπως είναι ένα τηλέφωνο, μία βόλτα, ένα σινεμά, μία κουβέντα, έναν δικό μας άνθρωπο.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πόσα τραγούδια έχουν γραφτεί και γράφονται για την ανάγκη του ανθρώπου για μία αγκαλιά, και ένα «όλα καλά»…

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας