Μας κάνουν οι σύγχρονοι τρόποι εκπαίδευσης εξυπνότερους ή πιο χαζούς;

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά όταν τελείωνα το πανεπιστήμιο να λέω ότι θέλω να κάνω αμέσως το μεταπτυχιακό μου, για να τελειώσω μία και καλή με το διάβασμα. Δεν ήθελα να ξανά δω ύλη και βιβλία, να χρειαστεί να αποστηθίσω το οτιδήποτε για να δώσω εξετάσεις και να μπω σε οποιαδήποτε διαδικασία που να θυμίζει σχολείο ή πανεπιστήμιο.

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω κατάλαβα ότι το διάβασμα και η μελέτη – ίσως όχι με την έννοια του πανεπιστημιακού ή του σχολικού- δεν σταματάει ποτέ. Γιατί; Γιατί στην ουσία δίνεις συνεχώς εξετάσεις. Με συναδέλφους, με πελάτες, με παρουσιάσεις, με αποτελέσματα. 

Επίσης, στην αρχή της δουλειάς είχα διαρκώς πάρα πολλές άγνωστες λέξεις. Πράγματα που όπως είναι λογικό δεν μπορείς να τα μάθεις στο πανεπιστήμιο γιατί δεν είναι όλες οι απαντήσεις στη θεωρία. Οι περισσότερες είναι στην πράξη. 

Όσο εξελίσσομαι στη δουλειά και συναναστρέφομαι με συναδέλφους, πελάτες, συνεργάτες, σίγουρα θα ακούσω κάτι που θα με κάνει να πρέπει να ψαχτώ με κάποιο τρόπο. Θα είναι κάποιος νέος καλλιτέχνης; Θα είναι νέο πρόγραμμα; Νέος τρόπος παρουσίασης; Νέος τρόπος αρχειοθέτησης ή ακόμα και γραφής e-mail (ναι πολλές φορές μέχρι και σε ένα φαινομενικά απλό πράγμα μπορεί να υπάρχει textbook). 

Η αλήθεια είναι ότι η εποχή μας επιτάσσει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση σε εξελίξεις και νέα trends. Πριν 2 χρόνια δεν υπήρχε το TikTok, τώρα το TikTok έχει γίνει το νέο Google. Το ChatGPT ο νέος ψυχολόγος / δάσκαλος / Google / marketeer. 

Εποχή AI και ChatGPT λοιπόν.  Πλέον όσοι ξέρω (εννοείται και εγώ) το συμβουλεύονται για το παραμικρό. Μας λύνει τα χέρια σε πάρα πολλά. Όταν έχουμε κολλήσει, όταν θέλουμε να εξελίξουμε τη σκέψη μας σε κάτι, όταν θέλουμε το κείμενό μας να είναι άρτια δομημένο με καλύτερα ελληνικά ή αγγλικά. 

Από την άλλη, η ευκολία αυτή που σου προσφέρει σε σταματά από το να σκεφτείς, από το να «στίψεις το μυαλό σου» που μας έλεγαν και στο σχολείο. Οπότε, κατά μία έννοια, μας κάνει και πιο χαζούς. Γιατί έχουμε την ευκολία της απάντησης, που δεν έρχεται απαραίτητα από τη μελέτη και την εκπαίδευσή μας, αλλά από την τεχνολογία. Και σίγουρα αυτό τρομάζει… Για αυτό άλλωστε έχουν γραφτεί και τόσα για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στην επιστήμη, σε επαγγέλματα και γενικότερα στον ανθρώπινο τρόπο σκέψης. 

Ωστόσο, πολλές φορές πρέπει απλώς να πηγαίνουμε με το flow, και να ακολουθούμε τις εξελίξεις, προσπαθώντας να εκπαιδευτούμε σε ό,τι μας αφορά, γιατί αλλιώς το τρένο φεύγει με τρομερή ευκολία χωρίς εμάς στο βαγόνι.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας