Εδώ και καιρό η αναφορά γύρω από την ψυχική υγεία έχει κερδίσει μεγάλη προσοχή και η εστίαση γίνεται μεγαλύτερη στους χώρους εργασίας.
Η απόδοση προτεραιότητας στην ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο δεν είναι απλώς μια τάση είναι μια αναγκαιότητα. Με τον ίδιο τρόπο που μάθαμε να δίνουμε προτεραιότητα στη σωματική υγεία και ασφάλεια, ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι η ψυχική υγεία αξίζει ίσης προσοχής. Ο χώρος εργασίας είναι ο χώρος όπου περνάμε την περισσότερη ώρα της ημέρας μας και θα πρέπει να είναι ένας χώρος, όπου καλλιεργείται η ψυχική ευεξία και δεν διακυβεύεται.
Με την άνοδο της τεχνολογίας, τις αυξημένες απαιτήσεις για παραγωγικότητα και τη συμπίεση των προσωπικών και επαγγελματικών ορίων, όλοι μας αντιμετωπίζουμε συχνά μεγάλες πιέσεις. Η στροφή προς την υβριδική εργασία, ενώ προσφέρει ευελιξία, έχει επίσης ταράξει τα όρια μεταξύ εργασίας και ξεκούρασης. Οι συνθήκες αυτές έχουν αυξήσει το άγχος, το στρες και πολλές φορές και την επαγγελματική εξουθένωση.
Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει προκλήσεις ψυχικής υγείας κάθε χρόνο και ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους εργάζονται σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η κατάθλιψη και το άγχος κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε απώλεια παραγωγικότητας. Ωστόσο, παρά αυτό το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο, η ψυχική υγεία παραμένει συχνά ένα θέμα ταμπού σε πολλούς χώρους εργασίας, στιγματισμένο ή απορριπτόμενο ως προσωπικό ζήτημα και όχι ως οργανωτικό.
Το πραγματικό κόστος από τη διατάραξη της ψυχικής υγείας είναι ανθρώπινο. Όταν οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται ψυχικά, μεταφέρουν αυτό το βάρος σε κάθε πτυχή της ζωής τους, επηρεάζοντας τις οικογένειες, τις σχέσεις και τις κοινότητές τους.
Όταν λοιπόν δίνεται προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο, τα οφέλη είναι βαθιά και εκτεταμένα:
- Βελτιωμένη παραγωγικότητα: Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται υποστηριζόμενοι και ισορροπημένοι ψυχικά είναι πιο συγκεντρωμένοι, δημιουργικοί και αποτελεσματικοί. Μελέτες δείχνουν ότι οι πρωτοβουλίες για την ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 13%.
- Ισχυρότερη διατήρηση: Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι τους φροντίζουν είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στην εταιρία για μεγαλύτερο διάστημα.
- Ενισχυμένη καινοτομία: Ένα ψυχικά υγιές εργατικό δυναμικό είναι πιο ανθεκτικό και καινοτόμο. Όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε θετική ψυχική κατάσταση, είναι πιο ικανοί να προσεγγίσουν τις προκλήσεις με δημιουργικές λύσεις και συνεργασία.
- Θετική εργασιακή κουλτούρα: Η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας προάγει μια κουλτούρα ανοιχτότητας, ενσυναίσθησης και σεβασμού. Ενθαρρύνει την επικοινωνία, και προάγει ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων. Όταν οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η ψυχική τους ευημερία εκτιμάται, αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ηγεσία.
Πώς λοιπόν μπορούν οι εταιρίες να αρχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία μέσα στον εργασιακό τους χώρο;
- Οι ηγέτες θα πρέπει να ενθαρρύνουν μια πολιτική ανοικτών θυρών, όπου οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται ασφαλείς να συζητούν τις προκλήσεις τους, χωρίς τον φόβο της κρίσης ή των επιπτώσεων. Είναι αυτό που ονομάζουμε ως ψυχολογική ασφάλεια, όρος που επινοήθηκε από την καθηγήτρια του Harvard Business School Amy Edmondson και αναφέρεται σε ένα εργασιακό κλίμα, στο οποίο τα άτομα αισθάνονται ασφαλή να εκφράζονται, χωρίς να φοβούνται αρνητικές συνέπειες στην αυτοεικόνα, το κύρος ή την καριέρα τους.
- Με την προσφορά προγραμμάτων υποστήριξης εργαζομένων (EAP), συμβουλευτικής ψυχικής υγείας.
- Με το να ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι να κάνουν διαλείμματα, να χρησιμοποιούν τον χρόνο των διακοπών τους και να αποσυνδέονται σε λογικές ώρες. Οι συμπεριφορές αυτές πρέπει να υιοθετούνται από την κορυφή προς τα κάτω. Η ηγεσία που εκτιμά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποτελεί θετικό παράδειγμα για την υπόλοιπη ομάδα.
- Με το να εκπαιδεύεται το προσωπικό σχετικά με τα σημάδια των προβλημάτων ψυχικής υγείας και τον τρόπο υποστήριξης των συναδέλφων, που μπορεί να περνούν δύσκολες στιγμές.
- Με το να προσφέρονται ευέλικτες συνθήκες εργασίας, όπου είναι δυνατόν, όπως απομακρυσμένη εργασία ή ευέλικτο ωράριο. Για πολλούς, η δυνατότητα να διαχειρίζονται οι ίδιοι το πρόγραμμά τους, βοηθά στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της ψυχικής τους ευεξίας.
Όταν η ψυχική υγεία είναι συνυφασμένη με τον ιστό της κουλτούρας μιας Εταιρίας, τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι, ισχυρότερες ομάδες και πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις.
Ας αρχίσουμε λοιπόν να δημιουργούμε χώρους εργασίας όπου η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα και όχι δευτερεύουσα σκέψη. Το συλλογικό μας μέλλον εξαρτάται από αυτό.
«Low levels of psychological safety can create a culture of silence. They can also create a Cassandra culture – an environment in which speaking up is belittled and warnings go unheeded»
― Amy C Edmondson, The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth