Η κορτιζόλη και ο καλλιτέχνης

Ερεύνα – και ίσως πιστέψεις
(Μέρος Α’)

Η τέχνη ανοίγει ορίζοντες, εξασκεί το νοητικό. «Όπου και αν με οδήγησαν οι θεωρίες μου, ένας ποιητής είχε φτάσει εκεί πριν από μένα» είπε ο Φρόυντ. 
Θα μπορούσε να πει ζωγράφος, μουσικός, ηθοποιός, σκηνοθέτης ή απλά αναγνώστης, ακροατής, θεατής. 

Η τέχνη  ετυμολογικά προέρχεται από τον αόριστο του  ρήματος «τίκτω» γεννώ (έτεκον) και δε συντελεί μόνο στην εξέλιξη της κοινωνίας μας, αλλά είναι και σημαντικό αγχολυτικό! Επιστημονικές μελέτες έδειξαν, ότι τα επίπεδα άγχους/στρες, μειώθηκαν μετά την επίσκεψη  σ’ ένα  μουσείο ή μετά από μια συναυλία κλασικής μουσικής (μετρώντας τα επίπεδα κορτιζόλης – της ορμόνης του άγχους- στην είσοδο και στην έξοδο).

Ο εγκέφαλος έχει τμήματα για την απόλαυση και τα θετικά συναισθήματα, τα οποία ενεργοποιούνται με την ενασχόλησή μας με την τέχνη, είτε ως παρατηρητές  ακόμη κι αν δεν την κατανοούμε πλήρως – είτε ως  «δράστες» της. 
Η τέχνη  λοιπόν, μειώνει το άγχος, μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και αυξάνει την αντοχή στον πόνο

Οι μελέτες έδειξαν, ότι η τέχνη είναι  ωφέλιμη είτε ως απλή επαφή – αναγνώστης, θεατής, κλπ- είτε πολύ περισσότερο ως αναπαραγωγή της από το άτομο, καθώς βελτιώνει την μνήμη, ανεβάζει τα επίπεδα απόλαυσης και αυτοεκτίμησης και, εν τέλει, τη διάθεση. Παράδειγμα, τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική έχουν καλύτερη μνήμη (λόγω βελτιωμένης λειτουργίας του κροταφικού λοβού του εγκεφάλου). Αντίστοιχα αποτελέσματα φάνηκαν και με τη ζωγραφική (είτε κάποιος έχει ταλέντο, είτε όχι). 
Λίγη ώρα ενασχόλησης (45’) μείωσε σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης στο 75% των ατόμων, που συμμετείχαν στη μελέτη. Το υπόλοιπο 25% που ανέβασε κορτιζόλη (όχι σε παθολογικά επίπεδα) σχετίστηκε ίσως με την ευχάριστη διέγερση λόγω της δημιουργίας. 

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη, που παράγεται στο φλοιό των επινεφριδίων (κορτ/ cortex = φλοιός) τα οποία βρίσκονται πάνω από τα νεφρά μας και είναι μια από τις σημαντικότερες ουσίες του οργανισμού για την πρωινή εγρήγορση και για την ενεργειακή ώθηση της ημέρας (μαζί με την αδρεναλίνη και τη ντοπαμίνη). Είναι ουσία που κινητοποιεί το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τις φλεγμονές.
Εκκρίνεται στο υγιές «άγχος»- εγρήγορση, που είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας, μα στην υπερβολή της (50 έως 100 φορές πάνω από το φυσιολογικό) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Στην χρόνια υπερέκκρισή της, δημιουργείται τοξικό περιβάλλον διότι πολλά όργανα έχουν υποδοχείς της και πλημμυρίζουν, αρχίζοντας έτσι ένα κατακλυσμό αντιδράσεων, που σε χρόνια βάση εξαντλεί τον οργανισμό αποσυντονίζοντας το ανοσοποιητικό και ανοίγοντας την πόρτα στις φλεγμονές. 

Στο β’ μέρος (στο επόμενο τεύχος) θα αναλυθούν απλά τα συστήματα που συμμετέχουν και βλάπτονται από το  χρόνιο στρες, η διαφορά της κορτιζόλης από το φάρμακο κορτιζόνη (που σχεδόν όλοι «αντιπαθούν»), τα συμπτώματα  που μόνοι μας μπορούμε να εντοπίσουμε στο σώμα μας και να καταλάβουμε πως είμαστε σε χρόνιο στρες και τέλος απλές καθημερινές λύσεις  αυτοβελτίωσης του οργανισμού μας και της ποιότητας της ζωής μας, μέσω διαχείρισης του άγχους με σκοπό όχι μόνο την ψυχική ευεξία, μα και την καλύτερη σωματική λειτουργία. 

….. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 

«Άγχος που σε αγχώνει 
και στην αγχόνη απάνω,
σε παγώνει !»  
Ευτυχία 

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας