Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε, παιδιά, με…αποτοξίνωση!
Θρασύτατα, επιτρέψτε μου, παραποιώ το παραδοσιακό ποιηματάκι, επειδή «στην εξοχή», όπως συνεχίζεται κανονικά ο στίχος δεν είναι και σίγουρο ότι θα βρούμε στις μέρες μας φρέσκο αέρα και καθαρό, υγιεινό περιβάλλον. Αντίθετα τοξικά σκουπίδια/τοξικά απόβλητα, κλπ. είναι κάποια από τα «παράσημα» που καρφιτσώσαμε οι άνθρωποι με τις ενέργειες μας σε εξοχικά κι όχι μόνο σε αστικά περιβάλλοντα.
To 2018 το λεξικό της Οξφόρδης, έκρινε τη λέξη «τοξικός» ως την πιο χρησιμοποιημένη λέξη μέσα στο έτος, που δηλαδή σημαίνει ότι η λέξη αντανακλούσε τη διάθεση, ή μια τρέχουσα τάση στη διάρκεια της χρονιάς. Τίποτα δεν με κάνει να πιστεύω ότι το 2025 η λέξη υποχώρησε στη δημοφιλία της ή έγινε περασμένη- ξεχασμένη -πάμε -παρακάτω (παιδιά).
Η Wikipedia επιπλέον δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια για αστειάκια:
«Τοξικότητα είναι η διαβάθμιση του εγγενούς φυσικοχημικού γνωρίσματος μιας χημικής ουσίας (ή μίας ένωσης) να προκαλέσει βλάβη σε έναν οργανισμό…….. Υπάρχουν κάποια όργανα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις τοξικές ουσίες…» κι από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η Ιατρική και οι πάμπολλες ειδικότητες της για διάγνωση, θεραπεία κι αποκατάσταση από κάθε είδους τοξίνωση.
Εμείς πάλι οι απλοί άνθρωποι, πολύ φυσικά, με το που θα μπει η Άνοιξη σκεφτόμαστε «από-τοξίνωση» και τη συνδέουμε, επίσης πολύ φυσικά, με τη διατροφή και ειδικά ως αντίδοτο στη βαριά συνήθως σε θερμίδες και τοξίνες διατροφή που υιοθετούμε, παρηγορητικά, για να βγάλουμε τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Την ταυτίζουμε με φυσική αναγέννηση, προϋπόθεση για έξοδο στην παραλία με μαγιό, πανδαισία φρέσκων φρούτων και λαχανικών, με περισσότερη άσκηση, με ψυχική ανάταση.
Είπα «ψυχολογική»; Να που αναπόφευκτα ερχόμαστε με την μεταφορική σημασία της τοξικότητας, στην πανταχού παρούσα και κυβερνώσα της ψυχής μας Ψυχολογία. Έτσι, ο όρος τοξικός φαίνεται να χαρακτηρίζει μεταφορικά τη ζωή μας εξίσου, αν όχι και περισσότερο, κυριολεκτικά με: Χειραγώγηση, έλλειψη συμπόνοιας κι ενσυναίσθησης, συγκρούσεις συνεχείς, κακή επικοινωνία, μερικά από τα «κουστούμια» με τα οποία εμφανίζεται πανηγυρικά ή υφέρπει κρυφά (το χειρότερο) η τοξικότητα με την οποία κάποιοι δηλητηριάζουν κάποιους άλλους.
Να τη και η ετυμολογία (λήμμα από το site του καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη) Τοξικότητα, τοξικός, είναι «σχετικός με τόξο…» αργότερα τοξικὸν βέλος, που δήλωνε το δηλητήριο με το οποίο οι Κέλτες και οι Σκύθες άλειφαν τα βέλη τους, υπήρξε η αφετηρία τής σημ. «δηλητηριώδης», η οποία πρωτοαπαντά (για το επίθ. τοξικός) στον ιατρό Διοσκουρίδη (1ος αι. μ.Χ.).
Δηλαδή η τοξικότητα είναι εγγενώς δηλητηριώδης, μιας και δηλητήριο σταλάζει, στάλα-στάλα ή πλημμυρίζει κατακλυσμιαία τις σχέσεις τις προσωπικές, τις οικογενειακές, τις εργασιακές, παντού όπου άνθρωπος και όπου κοινωνία.
Η αποτοξίνωση από αυτή την τοξικότητα δεν είναι εύλογη, ούτε τόσο απλή ιστορία σαν την άλλη, ας πούμε, από τις σοκολάτες και τα κοκορέτσια. Θέλει θάρρος – να υψώσεις στοπ, σε αυτόν που την εκπέμπει. Θέλει δύναμη- να χτίσεις άμυνες. Θέλει υποστήριξη – και τύχη να τη βρεις.
Σήμερα μεσούντος του Μάϊου αγαπημένοι αναγνώστες, παρουσιάζουμε κι αναλύουμε από κάθε πλευρά, κυριολεκτική και μεταφορική, την περιρρέουσα τοξικότητα και προτείνουμε ιδέες κι αντίδοτα κάθε είδους για αποτοξίνωση από το δηλητήριο της.
Θα κλείσω πάντως αυτό το περί δηλητηρίου σημείωμα με λίγο χιούμορ (που προσωπικά θεωρώ ΤΟ αντίδοτο, όχι μόνο στην τοξικότητα αλλά και ΤΟ υπερόπλο στη ζωή, γενικά):
Κάποτε σε μία δεξίωση στο Λονδίνο, μία κυρία επιτέθηκε λεκτικά στον τότε Πρωθυπουργό Γουίνστον Τσώρτσιλ λέγοντας:
«Κύριε Πρωθυπουργέ, εγώ πάντως αν ήμουν σύζυγος σας θα έριχνα ευχαρίστως δηλητήριο στο τσάι σας.»
Κι ο Τσώρτσιλ:
«Κυρία μου αν ήσασταν σύζυγος μου, ευχαρίστως θα το έπινα!»
Διαβάστε εδώ:
Σε αυτό το τεύχος η καθηγήτρια διατροφολόγος και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Αντωνία Τριχοπούλου καταθέτει (δια χειρός Εμμανουέλας Νικολαΐδου) στο Just a Number την επιστημονική της αυθεντία και χρήσιμα tips για την καλύτερη και πλέον αποτελεσματική για αποτοξίνωση – και όχι μόνο- διατροφή.
Δεν είσαι ειλικρινής. Είσαι απλώς κακός., από την Έφη Καρακίτσου
Αποτοξίνωσε το Περιβάλλον – Άνθισε τη Συνεργασία, από τη Μάρθα Μυλωνά
Η Ζωή είναι μικρή για να την περνάτε με τοξίνες, από την Αναστασία Σιδέρη
Πώς τρως τα μακαρόνια σου;, από τον Γιώργο Ψαχαρόπουλο
Τοξικότητα: Η αόρατη απειλή στην καθημερινότητα, από την Τέτα Διαμαντοπούλου
Και πού να τους βάλω όλους αυτούς;, από την Εμμανουέλα Νικολαΐδου
Η Αναγκαιότητα της Ερμηνευσιμότητας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, από τον Δημήτρη Δημητριάδη | TheFutureCats
Όταν ο Άρης είπε «ΦΤΑΝΕΙ!!!», από την Ξένια Κούρτογλου
Τελικά η τοξικότητα ξεκινάει από εμάς τους ίδιους, από την Χριστίνα Τσίγκρη
Η ΚΡΑΥΓΗ, του Edvard Munch, από την Κλέα Σουγιουλτζόγλου
Αποτοξίνωση από τις κακές συνήθειες όσον αφορά τη στοματική υγεία, από τον Δρ. Γιώργο Μπουλντή
Ξέρετε ότι θα κοιμάστε καλύτερα αν χειρουργηθείτε στον ώμο;, από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ράπτη
Κι ακόμα:
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: 4ήμερο δωρεάν δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
“Allspice” στο Μουσείο της Ακρόπολης, από την Έλενα Ντάκουλα
Οι αντιδράσεις των Ελλήνων έναντι των νέων κυβερνητικών μέτρων, από τη Χριστίνα Καράμπελα, qed, People of Greece
1η AdvantAge Ημέρα Καριέρας για έμπειρους επαγγελματίες άνω των 50 ετών με στόχο την έμπρακτη καταπολέμηση του φαινομένου ageism, με το Just a Number ως χορηγό επικοινωνίας
“Life Beyond Age: Building Inclusive Futures” 1ο Συνέδριο κατά του Ηλικιακού Ρατσισμού, με το Just a Number ως χορηγό επικοινωνίας
Το Just a Number υποστηρικτής στο “15th Annual Capital Link Sustainability Forum” Με τίτλο : «Είναι Βιώσιμη η Βιωσιμότητα;»
Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη της Εγκεφαλικής Παράλυσης, από την Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, Πόρτα Ανοιχτή
Piraeus e-banking: Καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές, στο χέρι μας, με το Piraeus app. Πιο εύκολα δεν γίνεται!