Η Ζωή είναι μικρή για να την περνάτε με τοξίνες

Αχ, αυτή η τοξικότητα… Αυτή η ύπουλη δηλητηρίαση που όλοι έχουμε γευτεί, είτε ως θύτες είτε ως θύματα. 

Γιατί μην μου πείτε δε ότι δεν έχετε νιώσει ποτέ αυτή τη φλόγα της ψιλοκακίας να σας ανεβαίνει στο στήθος, αυτή την ακαταμάχητη διάθεση να σχολιάσετε δηκτικά την τελευταία ανάρτηση της αντιπαθητικής ξαδέρφης σας ή να στείλετε ένα παθητικά επιθετικό email στον αχώνευτο συνάδελφό σας. Να τα χώσετε στη γειτόνισσα που γρινιάζει γιατί βάζετε την τηλεόραση δυνατά ή να σύρετε τα εξ΄αμάξης στον νέο οδηγό που έβαλε το Ν, πάει σαν χελώνα και σας έχει σπάσει το νεύρο. 
Είμαστε άνθρωποι, στο κάτω κάτω της γραφής, και η μικρή μας δόση «σκοτεινιάς» είναι σαν το αλάτι στο φαγητό της ύπαρξής μας – σε μικρές δόσεις, νοστιμίζει- σε μεγάλες όμως, μας στέλνει κατευθείαν στο τρελοκομείο…

Λοιπόν, φίλες και φίλοι, ήρθε η ώρα να να κάνουμε μια γενική καθαριότητα στις ζωές μας. Γιατί, ας το παραδεχτούμε, κανείς δεν θέλει να ζει σε μια χωματερή αρνητικής ενέργειας.
Και ας μην γελιόμαστε. Η συνεχής τοξικότητα δεν είναι χαριτωμένη. Είναι σαν τον θείο από το χωριό που έρχεται για ιατρικές εξετάσεις και να μείνει ένα βράδυ και καταλήγει να κοιμάται στον καναπέ σου για τρεις εβδομάδες, αφήνοντας πίσω του αποτσίγαρα και τα νεύρα σας σμπαράλια. 
Και όπως κάθε ανεπιθύμητος συγκάτοικος, έτσι και η τοξικότητα χρειάζεται απομάκρυνση. 

Πώς, όμως, αποτοξινώνεται κανείς; Δεν υπάρχει βλέπετε κάποιο μαγικό φίλτρο ή κάποια δίαιτα με πράσινα smoothies με σπόρους chia που θα μας λυτρώσει. 
Η αλήθεια είναι ότι η αποτοξίνωση από την τοξικότητα είναι μια διαδικασία αργή, επίπονη και συχνά ενοχλητική άσκηση. Απαιτεί ενδοσκόπηση, αυτογνωσία και μια γενναία δόση ειλικρίνειας. 

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: Αναγνωρίστε το πρόβλημα. 
Εντοπίστε τις πηγές της τοξικότητας. Όλοι έχουμε τις τοξικές μας στιγμές ή συνήθειες και φυσικά τους ανθρώπους που μας τις πυροδοτούν. Κάντε μια ειλικρινή απογραφή αυτών που σας ρουφάνε την ενέργεια σαν βρικόλακες.
Είναι ο περίεργος συνάδελφος στο open space που παραπονιέται όποτε μιλάς στο τηλέφωνο; Είναι η θεία που σε κάθε οικογενειακό τραπέζι σε ρωτάει πότε επιτέλους θα παντρευτείς; Ή μήπως είναι εκείνος ο φίλος που σε παίρνει τηλέφωνο μόνο όταν χρειάζεται κάτι; Εκτός αν είσαι εσύ ο ίδιος ή η ίδια που ξινίζεις όταν κάτι δεν ταιριάζει με τις αντιλήψεις ή την αισθητική σου.
Μόλις τους αναγνωρίσετε, έχετε κάνει τον μισό δρόμο. Ο άλλος μισός είναι να αποφασίσετε τι θα κάνετε με αυτούς. 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ: Θέστε όρια. 
Σαν αυτά που βάζουμε στα παιδιά μας για να μην τρώνε μόνο γλυκά, έτσι πρέπει να βάλουμε όρια και στην τοξικότητα που δεχόμαστε και εκπέμπουμε. Μάθετε να λέτε “όχι” σε ανθρώπους και καταστάσεις που σας κάνουν κακό. Αποστασιοποιηθείτε από συνεχείς δραματικές καταστάσεις και κουτσομπολιά.
Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος, σαν το τελευταίο κομμάτι μπακλαβά στο ταψί. Ξοδέψτε τον με  ανθρώπους και δραστηριότητες που σας γεμίζουν χαρά, όχι άγχος. Φανταστείτε τον εαυτό σας να χτίζει ένα αόρατο τείχος γύρω από την ενέργειά σας, επιτρέποντας μόνο στους θετικούς ανθρώπους να περάσουν. 

ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ: Ψηφιακή αποτοξίνωση 
Βάλτε ένα φίλτρο στις πληροφορίες που καταναλώνετε. 
Τα social media μπορεί να είναι υπέροχα για να βλέπετε φωτογραφίες από τις διακοπές των φίλων σας (και να ζηλεύετε λίγο, ας το παραδεχτούμε). Αλλά μπορούν επίσης να είναι μια ατελείωτη πηγή σύγκρισης, δράματος και αρνητικών σχολίων.
Κάντε λοιπόν ένα ψηφιακό detox. Ξεκολλήστε από το κινητό σας για λίγες ώρες την ημέρα. Κάντε unfollow σε λογαριασμούς που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα. Αντικαταστήστε το άσκοπο scrolling με μια βόλτα στη φύση, ένα καλό βιβλίο ή μια συζήτηση με έναν μη-τοξικό άνθρωπο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο πιο ήρεμοι θα νιώσετε.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΗΜΑ: Φροντίστε τον εαυτό σας. 
Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Όταν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, είστε πιο ανθεκτικοί στην τοξικότητα των άλλων. Σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν ένα ευαίσθητο φυτό. Αν το παραμελήσετε, θα μαραθεί. Αν το φροντίσετε, θα ανθίσει. Όταν είμαστε εξαντλημένοι, αγχωμένοι και παραμελημένοι, είναι πιο εύκολο να γίνουμε ευερέθιστοι και ευάλωτοι στην τοξικότητα. 
Βρείτε χρόνο για πράγματα που σας γεμίζουν ενέργεια και σας κάνουν χαρούμενους. Κάντε γυμναστική, μάθετε πλέξιμο, χορέψτε ή δείτε μια ταινία που σας κάνει να γελάτε. (Και αν όλα αυτά αποτύχουν, μια σοκολάτα μπορεί να κάνει θαύματα – τουλάχιστον προσωρινά).

ΠΕΜΠΤΟ ΒΗΜΑ: Ζητήστε βοήθεια αν χρειάζεται.
Μερικές φορές, η τοξικότητα είναι βαθιά ριζωμένη και χρειαζόμαστε έναν ειδικό για να μας βοηθήσει να την ξεριζώσουμε. Δεν είναι ντροπή να αναζητήσετε την υποστήριξη ενός ψυχολόγου ή ενός θεραπευτή. (Σκεφτείτε το σαν να καλείτε έναν επαγγελματία κηπουρό για να απαλλαγείτε από τα ζιζάνια που έχουν κατακλύσει τον κήπο της ψυχής σας).

Η αποτοξίνωση από την τοξικότητα δεν είναι μια γραμμική διαδικασία.
Θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. Μην απογοητεύεστε. Η προσπάθεια αυτή είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Αλλά στο τέλος της ημέρας, το να απαλλαγείτε από την τοξικότητα αξίζει.
Η ζωή είναι ήδη αρκετά δύσκολη δεν χρειάζεσαι ανθρώπους και καταστάσεις να την κάνουν χειρότερη. Γιατί μια ζωή χωρίς τοξικότητα είναι μια ζωή πιο ανάλαφρη, πιο χαρούμενη και σίγουρα, πολύ λιγότερο δραματική.  Πάρτε λοιπόν το τιμόνι της ζωής σας και οδηγείστε μακριά από ό,τι σας χαλάει και σας εξουθενώνει.

Aκολουθήστε αυτά τα απλά βήματα και θα δείτε τη ζωή σας να γίνεται πιο φωτεινή, πιο χαρούμενη και σίγουρα λιγότερο… τοξική. Αν αυτό σημαίνει να βγειτε από το chat group της οικογένειας σας, καντε το. Και αν όλα αποτύχουν, πάντα υπάρχει η λύση να μετακομίσετε σε ένα απομονωμένο νησί. 

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας